La ruptura va començar el 9N

Ara hem de definir-nos

Sóc una de les persones que, en nom de L’Aurora (organització marxista), i membre d’Esquerra Unida i Alternativa, participo en l’espai que es diu “Esquerres per la Independència, Per la República Catalana, Democràcia, Llibertat, Justícia social”. Un nom prou llarg que va portar molts debats per canviar el que vam fer servir fins el 9N, que era Esquerres pel Sí-Sí.

En el debat del nom havien moltes coses. Volíem un nom que reflectís els objectius de les esquerres, condensats en els 16 punts programàtics que havíem adoptat. Que mostrés que ara ja hem d’anar de cara a un estat de tipus republicà. Que el canvi no fora només de nom, sinó de contingut, tant nacional, com democràtic i social. D’aquí aquest nom bigarrat i que posa èmfasi en el primer contingut, el de Esquerres per la Independència.

He de dir que em vaig “resistir” a que s’adoptés el nom així, proposant com alternatives Esquerres per la República Catalana o… per la República Catalana i la Independència. Ho vaig fer pensant en la meva organització política, EUiA, però també pensant en els companys de coalició, ICV, i també en molts del sindicalistes de Comissions Obreres que conec, sindicat al que continuo pertanyent i militant. Volia guanyar temps per que poguéssim portar els debats dins les nostres organitzacions. Però la resta de grups van insistir en que “era temps de definicions”. I estic d’acord.

Estic completament d’acord en definir-me com part de les esquerres que estem per la independència. He de dir que jo em considero federalista, autodeterminista, en el sentit de que estic a favor a relacions entre nacions lliures i iguals. Estic per una Federació Ibèrica de Repúbliques. Fa molts anys ja que els companys de L’Aurora defensem aquesta idea. Durant el franquisme i la transició, dèiem Federació Ibèrica de Repúbliques Obreres, en un sentit similar al que ja van defensar el POUM i Andreu Nin en els anys 30 del segle passat. Ara el seu contingut radical i social, va en el mateix sentit revolucionari. Volem una república dels de baix. Que serveixi per que la gent que avui ho passa malament millori immediatament. I que sigui una república que actuï per arribar a una igualtat, justícia social, fraternitat entre éssers humans…i amb la natura.

Les eleccions en marxa

Aquests dies sembla que tot estigui aturat. Després del 9N es diria que hi ha un reflux. Un temps mort. Com si haguéssim d’esperar a veure si els partits, i particularment CiU i ERC, es posen o no d’acord per convocar les eleccions autonòmiques anticipades. Però fins i tot l’ANC, a la qual també pertanyo, ha tingut que modificar el seu erroni discurs de Cornellà de posar-se darrera Mas i la seva idea de “llista de país”. Vist que Mas ha aprofitat l’ANC per guanyar temps ara l’ANC demana, gairebé exigeix, que es posin d’acord els partits… i que han d’haver eleccions ja. Amb fórmula de llista unitària…o amb altres, però eleccions!

El 9N no va ser només una gran participació de 2,3 milions de persones. Va ser quelcom més. Es va desobeir l’Estat espanyol. I l’Estat no va poder fer res per impedir-ho. Es va dividir. La dimissió del Fiscal General, Torres Dulce, és l’efecte retardat d’aquesta divisió. El 9N va provocar esquerdes en el règim i Estat espanyol. Va començar ja la ruptura democràtica i nacional. És la proba concreta de que el procés independentista és l’element que pot trencar el règim monàrquic i el seu Estat opressor. Hem de continuar doncs.

Per tant, voler aturar el temps fins…”esgotar la legislatura”, o posar-se com a fita una “negociació” de 18 mesos per crear estructures d’Estat amb el beneplàcit de Madrid, és una ficció…o té un altre sentit que el que li van donar els 2,3 milions que van anar a votar desobeint Madrid. “L’astut” Artur Mas vol aturar el trencament del 9N i que ERC es posi darrera ell. Esperem que ERC no sucumbeixi a aquest parany per que seria entregar de nou la possibilitat certa de trencament a qui no ho vol i està esperant l’ocasió per trair el procés. No només es tracta de forcar les eleccions ja, sinó de no deixar que Mas sigui qui aparegui com el pal de paller i president del futur govern.

El mandat del 9N

El 9N va ser un punt d’inflexió, un abans i un després. Hem d’interpretar el 9N com un mandat. I què diu? Diu que s’ha de començar ja a construir aquest “nou país”. Que ja s’han d’adoptar les noves estructures d’Estat, sí. Però també que s’han de donar solucions ja als terribles problemes que causa l’atur, la insatisfacció política, el funcionament de l’economia, les relacions Catalunya-Espanya, els desnonaments, la pobresa alimentària i energètica, les llistes d’espera hospitalàries, la salut, la cultura, els serveis públics…

Les estructures d’Estat son per poder fer polítiques a favor de la gent més necessitada i per reactivar econòmicament el país. Les enquestes que es van fer durant la Gigaenquesta de la campanya “Ara és l’hora”, donaven també com a resposta aquests tipus de preocupacions. I ho deien tant les persones que pensaven anar a votar el 9N, com les que no.

El 9 de novembre no tothom va anar a votar, és cert. Uns, per que creien –i creuen- que qui lidera tot aquest procés de lluita per la independència és Artur Mas, el retallador, la burgesia catalana. Altres, per que consideraven que l’Estat central no ho permetia i, per tant, no serviria per a res. I potser un tercer grup, per que en veritat no volen cap canvi, ja estan bé com estan.

A la recent enquesta del CEO de Desembre, surt que volen un Estat independent el 44,5%; i son contraris el 45,3%, amb un 7,5% d’indecisos i un 3% que no contesten. És una indicació aproximada al estat polític actual de la població. Però també l’enquesta diu que els que els volen Catalunya com un Estat propi son el 65%, mentre que els que la volen com una regió o autonomia d’Espanya sumen el 27%. I dins d’aquest grup es divideixen entre els que volen l’Estat dins una Espanya federal, el 29%, i els volen un Estat independent, el 36 %. Aquí crec que es on rau la clau de la situació.

L’esquerra sobiranista catalana s’ha de situar doncs en aquest moment. Després del 9N. Les definicions s’estan jugant ara. Tot i que mancava molta gent de la classe treballadora i capes populars, la majoria de la gent que va anar a votar era treballadora i classes mitges. És la centralitat i transversalitat catalana, la que configura el que es diu el poble. Sense els que van anar a votar no s’entén la sobirania de Catalunya, no seria possible. Doncs bé, aquest sector ja mobilitzat és qui té l’empenta i marca els ritmes. I ja han començar a trencar amb l’Estat. Les tensions del 9N s’han traduït ja en fissures de l’Estat de la monarquia espanyola.

El “fet nacional” és ineludible

Tots els partits que no entenen aquest fet, que és en síntesi el fet nacional, que representa la voluntat no ja només històrica, sinó concreta, del poble de Catalunya, no entenen res. Per això els qui es consideren federalistes -i ho volen ser de debò i no com una tapadora pel centralisme espanyol- s’han de situar ara davant la realitat d’aquesta ruptura que ja ha començat. Es a dir, no estem només davant una gran mobilització, com les que van representar les manifestacions del dret a decidir, del 11S de 2012, la cadena humana del 2013 o la “V” del 2014, sinó davant del desafiament de no fer cas a la prohibició i amenaces del Estat espanyol que volia impedir el vot el 9N i no va poder impedir-ho. En aquest cas, els 2,3 milions de persones que van fer-ho, representaven el poble de Catalunya. Estem davant d’una síntesi de 500, 300 anys, dels 40 anys de l’anomenada “transició”, i fins dels darrers anys de fracàs de la reforma de l’Estatut. Tot es concentra ara. Estem davant la oportunitat històrica i concreta més gran per que la llibertat de Catalunya i les classes populars sigui un fet. La crisi empeny també la millor oportunitat.

Ignorar aquesta realitat és fatal pels partits. Ho és pels de dreta, però encara més pels d’esquerra. És com xocar contra un mur. El resultat només pot ser l’esmicolament, la divisió, la reducció i desmoralització de les seves forces. No es pot anar contracorrent d’un poble. El que passa al PSC, sotmès al PSOE, és l’exemple més clar. Però això pot passar també a ICV, a EUiA, a Podem si, en nom d’un pretès “federalisme equidistant” o unitarista, neguen obstinadament el dret a constituir-se com Estat a la nació catalana… o tracten de sotmetre el procés a acords i ritmes amb les forces polítiques de l’Estat, on no hi ha encara veritables federalistes autodeterministes.

En particular tenen la responsabilitat més gran aquelles forces que provenen del PSUC, doncs s’haurien de considerar com els hereus de la lluita pel dret a l’autodeterminació. Com s’ha d’exercir el dret a l’autodeterminació si es te por a trencar amb l’Estat centralista i les lleis i Tribunals que s’imposen des de Madrid? Ha de esperar la dona maltractada a separar-se fins que el marit ho vulgui o ho entengui? Hauria d’esperar l’esquerra sobiranista catalana a que ho entengui IU, Podemos, el PSOE? I, mentrestant, què se li proposa al poble català que “ja vol decidir” ara, que vol començar a decidir el seu destí sense esperar els ritmes i opinions dels demés? Se li ha de repetir que volem el “dret a decidir”?

Aprofundir la ruptura del 9N, ara

Hem de mirar la realitat cara a cara, si es que els sobiranistes d’esquerres volem jugar un paper actiu, no de rèmora, en aquest apassionant procés de naixement d’una nova realitat estatal, nacional, social, de Europa. No es pot partir de la “negociació” amb l’Estat. Per negociar amb l’Estat espanyol, el que exerceix el paper colonial, abans s’ha de trencar amb ell. La ruptura començada el 9N s’ha d’enfortir, fer més gran, adquirir altres formes i ruptures a tots els nivells: ruptures en les institucions, en l’economia, amb participació popular en les decisions i en la redacció de la Constitució catalana. I això, que ja ha començat a produir-se, ha continuar l’abans possible. Per això son necessàries les eleccions el més immediates possible: per donar continuïtat al procés engegat el 9N.

És clau que el sobiranisme d’esquerres es desenganxi de la idea d’un únic procés a nivell de tot l’Estat. No. No hi ha un sol procés. Com diu el gallec Martiño de ANOVA, és un procés de processos. Però el més important es veure que ARA TOCA A CATALUNYA el tirar del carro, no esperar a veure si hi ha altres que ho fan o no a la resta de l’estat. No podem esperar a veure si guanyen forces esquerranes a l’estat espanyol que acceptarien aquest “dret a decidir”, l’autodeterminació, dins un tipus de reforma constitucional.

Fins i tot els que podrien optar per trencar amb el règim del 78, com Podemos o IU, s’ho pensen molt en relació a Catalunya o País Basc. Podemos és una evolució dels indignats, és un pas endavant cap a la política, molt positiu, però és un fenomen per ara molt electoral, enfocat cap al parlamentarisme. I això té les seves servituds. Podemos depèn de cóm vegi que les esquerres catalanes estan disposades a encapçalar el procés i a guanyar, veurà quina posició adopta. Això és el que reflexa el discurs de Pablo Iglesias a Barcelona. Iglesias, com IU, “no vol” la separació de Catalunya…però semblen estar disposats a acceptar el dret a decidir dels catalans. Dubten. És completament normal. Son esquerres que no entenen el fet nacional català, ni basc, ni gallec. Per això és l’esquerra sobiranista catalana qui ha de marcar el camí i decantar la balança.

Catalunya està al capdavant del procés d’enfonsament del vell règim monàrquic, el que ha estat el paraigües de la corrupció a tot l’estat, el que deia també al burgés català “tranquil, Jordi, tranquil”. Si Catalunya es desprèn del Estat monàrquic, la resta de pobles de la pell de brau aniran darrera. I segur que ens federarem o confederarem d’alguna manera en el futur, amb règims republicans. Per això ara toca ser valent i que l’esquerra federalista catalana, especialment EUiA i ICV, doni un pas endavant.

Conforme la ruptura ja es va produint, el mateix Estat monàrquic s’esberla i mostra que el camí més concret és la independència de Catalunya per acabar d’enfonsar el règim i les seves estructures per decidir en llibertat. L’autodeterminació només es pot fer decidint d’igual a igual. És hora de dir doncs al poble si estem disposats o no a encapçalar la separació, la ruptura, a desobeir, a ser independents.

La sobirania passa per la independència

I per què és important que els sobiranistes donem aquest pas a reconèixer que la independència és el camí concret de la ruptura? Per que som el punt d’enllaç amb molta gent treballadora que, per tenir origen espanyol, o per cultura, o per tradicions, o per visió diferent, o per por, no vol trencar els llaços històrics, culturals, familiars, amb la resta d’Espanya. També per que si el tipus de model de Catalunya independent només se’l poden imaginar amb personatges com Mas, Pujol, Boi Ruiz, Durán o Mas Cullell… al capdavall seria una Catalunya tan neoliberal i corrupte com ho és ara. Llavors, pensen, per què buscar-se més problemes si ja en tenim prou amb els que tenim? El resultat de que l’esquerra sobiranista estiguem en segon pla és la inhibició d’un sector importantíssim de la gent treballadora, que s’ho mira de lluny.

Els sobiranistes hem d’optar ja per la independència per fer front comú amb tota la resta de les esquerres en una lluita immediata, a partir d’aquestes eleccions i en els propers mesos, per liderar la ruptura i la gran transformació social i política que representa. No podem estar ja en el discurs del dret a decidir només, sense concretar-ho. Què proposarem si es convoquen –com sembla- les eleccions a febrer?

El dret de Catalunya a decidir-ho tot, a partir del 9N, és la constitució d’un nou Estat amb noves polítiques socials. Si les esquerres es posen d’acord en punts comuns –com ho vam demostrar que era possible al acte de les Esquerres pel Sí-Sí del Casinet d’Hostafranchs– la gent treballadora optarà decididament per la República Catalana. Es convencerà ràpid de que aquesta és la nostra gran oportunitat.

Com em deia en una conversa el secretari general de una de les federacions més importants de Comissions Obreres, abans del 9N: “el que tinc clar és que, com a mínim, necessitem cinc minuts d’independència per després poder decidir quines relacions volem tenir, un cop ja sobirans”. Aquesta seria una bona fórmula a adoptar pel federalisme d’esquerres avui dia.

Només hi haurà canvi social si hi una República Catalana sobirana

Moltes vegades els que defensem l’autodeterminació, fins i tot els més revolucionaris i transformadors, ens enganyem posant per davant que no podrà haver llibertat nacional si no hi ha també transformació social. Dic ens enganyem per que, en realitat, s’utilitza aquesta fórmula dialèctica en la manera negativa. Es a dir, en la manera de dir que només si ha garantida la transformació social, llavors donaríem suport a la llibertat de Catalunya. Quan precisament del que es tracta és de fusionar tots dos aspectes de manera activa i no passiva.

L’esquerra transformadora, revolucionària, no pot estar “d’observadora” del riquíssim procés que s’està donant. Ja fa masses mesos que estem així. No podem donar la nostre opinió com un “no m’agrada com va”. Hem de ser actius! En realitat, aquesta manera de fer des de fa un cert temps, és deixar a la burgesia, a CiU, a Artur Mas, prendre la iniciativa. El president Mas, malgrat que va canviar tot el sentit del 9N, que va imposar a les forces d’esquerres el seu “procés participatiu”, i que va obligar a totes les forces polítiques i a la mateixa ANC a jugar en el seu terreny, encara te la iniciativa. Per què? Precisament per que les esquerres no ens posem d’acord per liderar la lluita per la llibertat i pel canvi social.

Estic molt d’acord en la proposta d’en Joan Herrera que s’hauria de fer una llista unitària de totes les esquerres sobiranistes. Però afegiria que, per poder arribar a un consens amb les altres forces, crec que la coalició ICV-EUiA hauria de liderar el sector sobiranista a trencar amb l’Estat i a proposar la República Catalana sobirana…”ni que siguin cinc minuts”, per poder fer efectiu les polítiques socials decidides des de una Catalunya sobirana, per tenir un nou marc de relacions laborals i plantejar-se, a partir de la igualtat, unes noves relacions històriques amb Espanya, Euskalerria i Galicia.

 

Alfons Bech

COMMENTS

 • I simply want to say I’m all new to blogging and actually savored your web site. Probably I’m likely to bookmark your site . You absolutely have beneficial article content. Thanks for sharing your web site.

 • How to get your customized blogspot to appear on google search?

 • I am frequently to blogging and i genuinely appreciate your articles. The article has truly peaks my interest. I am going to bookmark your internet site and keep checking for brand spanking new information.

 • I want to study creative writing in college. As in to become a novelist or possibly screenplays. It doesnt really matter where as long as its an english speaking country. Anybody have any ideas of where would be best?.

 • Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you

 • There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice points in options also.

 • Am i lawfully in charge of content on my blogs & forums that others have composed?

 • i love to receive birthday cards specially if they are custom built birthday cards”

 • Schwab Intelligent Portfolios invests in Schwab ETFs.

 • I’m looking for blogs that have actually excellent suggestions on what remains in fashion and also what the best makeup is.

 • Hello, everything is going well here and ofcourse every one is sharing information,
  that’s in fact fine, keep up writing.

 • There’s definately a lot to find out about this topic. I love all the points you
  made.

 • This post is invaluable. How can I find out more?

 • Heya! I know this is kind of off-topic but I needed to ask.

  Does running a well-established website such as
  yours require a large amount of work? I am brand new to running a blog however I do write in my journal
  everyday. I’d like to start a blog so I can easily share my
  experience and views online. Please let me know if you have any kind
  of recommendations or tips for new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 • Thanks in support of sharing such a nice idea, post is fastidious,
  thats why i have read it completely

 • This is a topic that is near to my heart… Best wishes!
  Exactly where are your contact details though?

 • If some one desires to be updated with newest technologies after that
  he must be pay a visit this web site and be up to date all the time.

 • If you are going for best contents like I do, simply pay a quick visit this web page
  everyday because it gives quality contents, thanks

 • Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and
  sources back to your webpage? My website is in the
  very same area of interest as yours and my users would
  definitely benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Thank you!

 • If some one wishes expert view concerning blogging afterward i
  advise him/her to pay a visit this website, Keep up the good work.

 • Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you
  happen to be a great author. I will always bookmark your blog and will
  eventually come back later on. I want to encourage yourself to continue your great work, have a nice morning!

 • What is the most convenient means to get updates from my subscribed blogs?

 • When someone writes an article he/she retains the image of a user in his/her
  brain that how a user can understand it. So that’s why this paragraph is
  amazing. Thanks!

 • I pay a quick visit daily some websites and sites to read articles, except this website gives quality based content.

 • Wonderful beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend your site, how could i subscribe for a weblog website?
  The account aided me a applicable deal. I have been tiny
  bit acquainted of this your broadcast provided vibrant transparent idea

 • Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about
  making my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? Cheers

 • We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website offered us with helpful information to
  work on. You have performed a formidable process and our entire neighborhood will likely
  be grateful to you.

 • Good information. Lucky me I discovered your blog by accident (stumbleupon).
  I’ve book-marked it for later!

 • Magnificent beat ! I wish to apprentice while
  you amend your site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I were tiny bit
  acquainted of this your broadcast provided brilliant transparent concept

 • What’s up, its good post concerning media print, we all be familiar with media is a enormous source of facts.

 • It is really a great and helpful piece of info.
  I’m happy that you just shared this useful info with us. Please keep us informed like this.
  Thanks for sharing.

 • Nice response in return of this query with firm arguments and explaining the whole thing on the topic of that.

 • Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told was once a amusement account it.
  Glance complicated to far delivered agreeable from you! However, how can we be in contact?

 • Excellent web site. A lot of helpful info here.
  I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious.
  And naturally, thanks on your effort!

 • Thanks on your curiosity in Investment Advice.

 • Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to
  me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 • I read this piece of writing fully about the difference of
  latest and earlier technologies, it’s awesome article.

 • Good site you have got here.. It’s hard to find excellent writing like yours nowadays.
  I honestly appreciate individuals like you!
  Take care!!

 • Simply want to say your article is as amazing. The clearness
  to your post is simply nice and i can think you are an expert on this subject.
  Well along with your permission let me to clutch your feed to
  keep up to date with drawing close post. Thank you one million and please carry
  on the enjoyable work.

 • Amazing! This blog looks exactly like my old one!
  It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!

 • If you would like to take a great deal from this paragraph then you have to apply such strategies to your won webpage.

 • magnificent post, very informative. I ponder why the other experts of this sector don’t realize this.
  You must proceed your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base
  already!

 • I have read so many posts concerning the blogger lovers however this paragraph is actually a
  good paragraph, keep it up.

 • magnificent put up, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not
  understand this. You should proceed your writing. I am sure,
  you have a huge readers’ base already!

 • I have read so many content on the topic of the blogger lovers
  however this piece of writing is actually a fastidious piece of
  writing, keep it up.

 • Very good blog you have here but I was curious if you knew of any discussion boards that cover the same topics
  talked about here? I’d really like to be a part of community where I can get comments from other experienced people that share the same interest.

  If you have any recommendations, please let me know.
  Thanks!

 • I am sure this piece of writing has touched all the internet users, its really really fastidious piece of writing on building up new webpage.

 • I am really enjoying the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A number of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any tips to help fix this issue?

 • Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re
  just too fantastic. I actually like what you’ve acquired here, really
  like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep it wise.
  I cant wait to read much more from you. This is really a great site.

 • Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was
  curious about your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to
  exchange solutions with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 • Hi! This post couldn’t be written any better!

  Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 • Good respond in return of this query with real arguments and telling all concerning that.

 • hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get
  it to load properly. I had been wondering if your web host
  is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your
  placement in google and could damage your quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could
  look out for a lot more of your respective interesting content.
  Ensure that you update this again soon.

 • Hi, I log on to your new stuff regularly. Your story-telling style is
  witty, keep it up!

 • We’re a group of volunteers and opening a brand new scheme in our
  community. Your website provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable process and our whole neighborhood might be grateful to you.

 • Way cool! Some very valid points! I appreciate you
  writing this write-up and the rest of the website is very good.

 • Thanks for finally writing about > La ruptura va començar el 9N | L'Aurora < Liked it!

 • First of all I want to say awesome blog! I had
  a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts
  before writing. I have had a tough time clearing my mind in getting my ideas out.
  I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15
  minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any
  recommendations or hints? Appreciate it!

 • My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various
  websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer
  all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 • That is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Short but very accurate information… Appreciate your sharing this one.
  A must read post!

 • Hi there, after reading this remarkable post i am as well happy to share my know-how here
  with colleagues.

 • I’m not sure exactly why but this web site is
  loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 • whoah this blog is excellent i like reading your posts.
  Stay up the great work! You already know, lots of persons are looking around for this info, you can aid them greatly.

 • Nam

  It’s enormous that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our discussion made here.

 • Genuinely when someone doesn’t understand after that its up to other users that they will
  help, so here it occurs.

 • 918080 941143If you are viewing come up with alter in most with the living, starting point typically L . a . Weight reduction cutting down on calories platform are a wide stair as part of your attaining that most agenda. weight loss 168049

 • I visited several websites however the audio feature for audio songs current at this
  website is actually excellent.

 • Howdy! This is my first visit to your blog!
  We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us useful information to work on.
  You have done a outstanding job!

 • I have read some excellent stuff here. Definitely worth
  bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you
  place to create this type of excellent informative site.

 • Exactly how do I conceal my extensive network & blogs, without leaving a significant white gap down all-time low?

 • I was recommended this web site by my cousin. I’m no longer certain whether or not this publish is written by way of him as nobody else understand such detailed
  approximately my problem. You’re wonderful!
  Thanks!

 • Hi there to all, how is everything, I think every one is getting more from this site, and your views are
  fastidious designed for new visitors.

 • Pretty section of content. I just stumbled upon your blog
  and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your augment and
  even I achievement you access consistently rapidly.

 • Hello! I’ve been reading your weblog for a long time
  now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out
  from Austin Tx! Just wanted to mention keep up the good job!

 • Good day I am so delighted I found your blog page, I really found you by mistake,
  while I was searching on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say
  thanks for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also included your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more,
  Please do keep up the fantastic work.

 • It’s appropriate time to make some plans for the longer term
  and it’s time to be happy. I’ve learn this post and if I may just I want to suggest you some fascinating things
  or suggestions. Perhaps you could write next articles relating to this
  article. I desire to learn even more issues about it!

 • Remarkable things here. I am very glad to see
  your post. Thanks a lot and I am looking ahead to touch you.
  Will you please drop me a mail?

 • I thought it was incredibly useful, don’t understand some people, just ignore them and keep doing what you do best.

 • I believe what you typed made a bunch of sense.
  But, think on this, suppose you added a little information? I ain’t suggesting your content isn’t solid., however what
  if you added a post title that makes people want more?
  I mean La ruptura va començar el 9N | L'Aurora is a little vanilla.
  You could glance at Yahoo’s front page and see how they create
  article headlines to grab people to click. You might try adding a video
  or a related pic or two to grab people interested about everything’ve got
  to say. Just my opinion, it would bring your blog
  a little bit more interesting.

 • I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else
  encountering problems with your site. It appears as though some of the text in your posts are running off the screen. Can someone else please
  provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This may be a problem with my browser because I’ve had this
  happen before. Appreciate it

 • I’m gone to say to my little brother, that he should also visit this webpage
  on regular basis to take updated from most
  recent gossip.

 • Nice weblog here! Also your web site rather a lot up fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link for your
  host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

 • Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 • I truly wanted to jot down a brief remark to be able to express gratitude to you for all of the splendid items you are posting here. My incredibly long internet investigation has at the end been compensated with reasonable points to exchange with my colleagues. I would tell you that many of us readers actually are undeniably lucky to exist in a remarkable site with many perfect individuals with very helpful tips. I feel really grateful to have used your entire web site and look forward to some more excellent minutes reading here. Thank you again for a lot of things.

 • Thanks for finally writing about > La ruptura va començar el 9N | L'Aurora < Loved it!

 • Hey There. I found your blog using msn. This is a
  very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll certainly return.

 • Thanks for a marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you can be a great author.I will always bookmark your blog and may come back from now on. I want to
  encourage you to continue your great writing, have a nice afternoon!

 • I used to be able to find good info from your content.

 • Hello! Quick question that’s totally off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly?

  My weblog looks weird when browsing from my apple iphone.

  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem.
  If you have any suggestions, please share. Thank you!

 • Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use
  WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice
  from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 • could allow go of somebody I cherished, to take on wild adventures I’d certainly not get to get in serious lifetime, to get nightly vacations in the course

 • I’d like to find out more? I’d like to find out some additional
  information.

 • We are a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful information to work on. You’ve performed a formidable process and
  our whole community will probably be thankful to you.

 • Very nice article, just what I was looking for.

 • always i used to read smaller articles that as well clear their
  motive, and that is also happening with this piece of writing which I am
  reading at this place.

 • It’s in point of fact a nice and useful piece of info.

  I am happy that you shared this helpful info with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • Hello, I enjoy reading all of your article post. I wanted to
  write a little comment to support you.

 • You should take part in a contest for one of the most useful blogs on the net.

  I will recommend this website!

 • Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! However,
  how can we communicate?

 • Wonderful blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices
  out there that I’m totally confused .. Any recommendations?
  Bless you!

 • Yes! Finally something about ig.

 • I simply added your website to my favorite features. I really like reading your posts. Thanks!

 • Attractive part of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your blog
  posts. Anyway I will be subscribing in your augment
  and even I success you get right of entry to persistently quickly.

 • Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your content seem to be running off the screen in Firefox.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with internet browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The style and design look great though!

  Hope you get the problem resolved soon. Thanks

 • It’s not my first time to go to see this website, i am visiting this web
  site dailly and take pleasant facts from here daily.

 • I’m impressed, I have to admit. Genuinely rarely do you encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you could have hit the nail to the head. Your concept is outstanding; ab muscles something inadequate people are speaking intelligently about. We’re happy i found this during my seek out something in regards to this.

 • My brother suggested I might like this website. He was totally right.
  This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I
  had spent for this information! Thanks!

 • Hey! I know this is kinda off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve
  had issues with hackers and I’m looking at options for another platform.

  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 • Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is
  now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 • You’ve made some really good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most individuals will
  go along with your views on this site.

 • Admiring the persistence you put into your website and detailed information you offer.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed
  information. Excellent read! I’ve bookmarked your site and
  I’m including your RSS feeds to my Google account.

 • I do consider all of the ideas you have presented in your post.
  They’re very convincing and can definitely work.
  Nonetheless, the posts are too short for beginners. May you please extend them a bit from subsequent
  time? Thank you for the post.

 • Hello! I just wanted to ask if you ever have any problems with
  hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work
  due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

 • Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since
  i have bookmarked it. Money and freedom is the greatest way
  to change, may you be rich and continue to guide other people.

 • Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your next write ups thank you once again.

 • Wow, this post is good, my younger sister is analyzing such things, so I am
  going to tell her.

 • Thanks for your personal marvelous posting!
  I really enjoyed reading it, you will be a great author.
  I will remember to bookmark your blog and definitely will come back later in life.

  I want to encourage that you continue your great writing, have a nice weekend!

 • Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?

  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thanks

 • What a stuff of un-ambiguity and preserveness
  of valuable experience on the topic of unexpected emotions.

 • Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it
  can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 • Just how do i include 3rd party widgets to free wordpress blog sites?

 • Excellent blog here! Also your website loads up fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 • Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am encountering issues with your RSS.
  I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anybody having the same RSS issues?
  Anyone that knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

 • Hi there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to give it
  a look. I’m definitely enjoying the information. I’m
  bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Great blog and outstanding style and design.

 • Thanks a bunch for sharing this with all
  of us you really recognise what you’re talking about! Bookmarked.
  Please also consult with my web site =). We could have a hyperlink alternate arrangement between us

 • Hi there I am so grateful I found your blog page, I really found you by error, while I
  was researching on Bing for something else, Regardless I am here now and
  would just like to say kudos for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all
  at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic job.

 • Thanks , I have recently been searching for info about this subject for a while and yours is the best
  I have discovered till now. But, what concerning the bottom line?

  Are you certain concerning the supply?

 • Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed
  .. Any recommendations? Many thanks!

 • I go to see every day some websites and information sites
  to read articles or reviews, except this blog provides feature based posts.

 • I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

 • Post writing is also a fun, if you know afterward you can write or else it
  is complex to write.

 • I blog quite often and I really thank you for
  your content. This article has truly peaked my interest.

  I am going to book mark your website and keep checking for
  new details about once a week. I opted in for your Feed as well.

 • I am genuinely grateful to the holder of this website who has shared
  this wonderful article at at this place.

 • I every time used to read post in news papers but now as I am
  a user of web therefore from now I am using net for articles,
  thanks to web.

 • I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!

  I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future.
  Many thanks

 • 1 simple free Android app that finds 10’s of thousands of unique followers for you.

 • I all the time emailed this website post page to all my contacts, for the reason that
  if like to read it afterward my links will too.

 • Great post. I was checking continuously this weblog and I’m impressed!
  Extremely useful information specially the remaining section 🙂 I deal with such info a lot.
  I was seeking this certain information for a long time.
  Thank you and good luck.

 • This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me.
  Appreciate it!

 • Thanks very interesting blog!

 • g

  Quality content is the secret to be a focus for the viewers to pay a quick visit the web page, that’s what this site is
  providing.

 • g

  Very quickly this web page will be famous among all blog users, due to it’s
  nice articles

 • My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I might as well check
  things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to going over your web page
  for a second time.

 • g

  It’s going to be finish of mine day, but before finish I am reading this fantastic post
  to increase my experience.

 • g

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was
  a amusement account it. Look advanced to far added agreeable
  from you! By the way, how could we communicate?

 • Every weekend i used to pay a quick visit this site, for the reason that i wish for enjoyment, since this
  this web page conations really nice funny material too.

 • I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems with your
  website. It seems like some of the written text in your content are running
  off the screen. Can somebody else please comment and let me
  know if this is happening to them as well?
  This may be a issue with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Appreciate it

 • Hi there, I enjoy reading through your article. I wanted to write a little comment to support you.

 • Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if
  that would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 • It’s really a nice and useful piece of info.
  I’m happy that you just shared this useful information with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • We stumbled over here different website and thought I might as well check things out.

  I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking into your web page again.

 • Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so
  I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any tips and hints for newbie blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 • Is it true that blog sites are just online forum conversations with rss that would certainly enable the customer to enjoy what they wished to watch even more convieniently? Is that all the differences?.

 • You got a very good website, Gladiola I discovered it through yahoo.

 • Excellent blog right here! Also your web site so much up fast!
  What web host are you using? Can I am getting your associate hyperlink for your host?
  I want my website loaded up as quickly as yours lol

 • Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing
  this article and also the rest of the website is extremely good.

 • This page really has all the information and facts I
  needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

 • Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break.

  I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

 • May I simply just say what a relief to find a person that truly
  understands what they are discussing on the web. You definitely know how to bring an issue
  to light and make it important. More people need to read this
  and understand this side of your story. I can’t believe you are not more popular given that you most certainly possess the gift.

 • whoah this weblog is fantastic i really like reading your articles.
  Stay up the great work! You recognize, lots of people are
  searching around for this info, you could aid them greatly.

 • I do consider all of the ideas you’ve introduced for your
  post. They’re really convincing and will definitely
  work. Still, the posts are very short for novices.
  May just you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 • This paragraph gives clear idea designed for the new visitors of blogging,
  that genuinely how to do blogging and site-building.

 • I must thank you for the efforts you have put in penning this site.
  I’m hoping to view the same high-grade content by you later on as well.

  In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now 😉

 • Thanks in your curiosity in Funding Recommendation.

 • Everything is very open with a clear clarification of the issues.
  It was truly informative. Your website is useful. Thanks for sharing!

 • Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have
  truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to
  your rss feed and I hope you write again very soon!

 • What’s up Dear, are you genuinely visiting this website regularly, if so afterward you will without doubt get pleasant know-how.

 • Superb site you have here but I was wondering if
  you knew of any discussion boards that cover the
  same topics discussed here? I’d really love to be
  a part of online community where I can get feed-back from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.

  Thanks a lot!

 • A person essentially assist to make significantly articles I would state.
  This is the first time I frequented your web page and thus far?

  I surprised with the analysis you made to create this actual submit amazing.
  Fantastic job!

 • Excellent goods from you, man. I have take into account your stuff previous to and you are simply too wonderful.
  I really like what you have got right here, certainly like what you’re saying and
  the way in which during which you say it.
  You make it enjoyable and you continue to care for to keep it smart.
  I can’t wait to learn far more from you. This is really a great website.

 • I was recommended this blog by my cousin. I
  am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about
  my trouble. You’re wonderful! Thanks!

 • I’m extremely impressed along with your writing abilities
  as smartly as with the format on your blog. Is this a paid subject matter or did you customize it yourself?
  Either way stay up the nice quality writing, it is rare
  to look a great blog like this one these days..

 • Nice weblog here! Additionally your web site lots up very fast!
  What web host are you using? Can I get your associate hyperlink in your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 • I could not resist commenting. Very well written!

 • Wow, this article is fastidious, my sister is analyzing these things, so I am going to let know her.

 • What’s up, its fastidious article regarding media print, we all be familiar with media is a impressive source of information.

 • Mei

  Hi to every one, the contents existing at this site are
  truly awesome for people knowledge, well, keep up the good work
  fellows.

 • I used to be able to find good advice from your content.

 • What’s up it’s me, I am also visiting this web site daily, this website is really fastidious and the
  viewers are in fact sharing nice thoughts.

 • It is the best time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I have read this publish and if I could I
  want to recommend you some fascinating things
  or tips. Maybe you can write subsequent articles relating to this article.
  I desire to learn even more issues about it!

 • What is the very best method to look for blog sites you have an interest in?

 • Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks
  would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 • Wow! Finally I got a website from where I be
  able to genuinely take useful facts regarding my study and knowledge.

 • My brother recommended I would possibly like
  this website. He was once totally right. This post actually made my
  day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info!
  Thank you!

 • Monetary advisors business is folks business.

 • Monetary advisors enterprise is individuals business.

 • I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody
  else encountering problems with your site. It appears like
  some of the text within your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and
  let me know if this is happening to them too?
  This could be a issue with my browser because I’ve had this
  happen before. Appreciate it

 • I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess IЎ¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend pristina travel

 • Undeniably believe that which you stated. Your
  favorite reason appeared to be on the net the easiest thing
  to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while
  people think about worries that they plainly
  don’t know about. You managed to hit the nail
  upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 • I think that what you said made a lot of sense. But, think about this,
  suppose you composed a catchier post title? I am not suggesting your information isn’t solid., however suppose you added a
  headline to possibly get people’s attention? I mean La ruptura va
  començar el 9N | L'Aurora is a little plain. You might
  look at Yahoo’s home page and see how they create post
  titles to get viewers to open the links. You might add a
  related video or a related picture or two to grab people interested about what you’ve written. Just
  my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.

 • I believe what you composed made a great deal of sense. However, what about this?

  what if you added a little information? I mean, I don’t want to tell you how to run your blog, however suppose you added something that grabbed people’s
  attention? I mean La ruptura va començar el 9N | L'Aurora is a little boring.
  You should glance at Yahoo’s front page and watch how they create article titles to grab viewers to click.
  You might add a video or a related picture or two to grab readers interested about everything’ve
  written. Just my opinion, it could bring your posts a little bit more interesting.

 • In other words, how do i search for blog sites that fit what I intend to read about? Does any individual understand exactly how to BROWSE through blog sites by subject or whatever on blog writer?.

 • What are one of the most preferred blog websites in the Philippines where I can submit my blogs for others to check out?

 • I used to be able to find good advice from your blog articles.

 • A financial advisor is your planning partner.

 • Buyers do pay direct and oblique prices.

 • Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the issue resolved soon. Many thanks

 • Buyers do pay direct and oblique prices.

 • What’s up, after reading this awesome post i am too glad to share my know-how here with
  mates.

 • Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your
  site is fantastic, let alone the content!

 • Thanks to my father who shared with me regarding this webpage,
  this website is genuinely amazing.

 • Asking questions are truly fastidious thing if you are not
  understanding something fully, except this post offers nice understanding yet.

 • For most recent information you have to pay a quick visit world-wide-web and on the web I found
  this web site as a finest web site for hottest updates.

 • Consider investments that supply speedy annuities.

 • Having read this I believed it was rather
  enlightening. I appreciate you spending some time and energy
  to put this informative article together. I once again find myself
  spending a lot of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 • Thanks in your curiosity in Investment Advice.

 • Hi there! This article could not be written much
  better! Looking through this post reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I am going to forward this
  article to him. Pretty sure he’s going to have a good read.
  Many thanks for sharing!

 • This is a topic that is close to my heart… Take care!
  Exactly where are your contact details though?

 • You could certainly see your skills within the article you write.
  The world hopes for even more passionate writers like you who
  aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 • I’m looking for out what the most prominent blog sites are when it comes to news as well as sights and also mobile phone things.

 • Good respond in return of this issue with solid arguments and
  explaining the whole thing about that.

 • Can I simply just say what a relief to discover a person that
  actually understands what they are discussing on the
  net. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important.
  A lot more people should look at this and understand this side of
  the story. I was surprised that you aren’t more popular given that you definitely have the gift.

 • Monetary advisors enterprise is folks business.

 • Monetary advisors business is folks business.

 • Excellent post however , I was wanting to know if you could write a litte more
  on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little
  bit more. Cheers!

 • All types of investments include sure dangers.

 • Hurrah, that’s what I was seeking for, what a data!
  existing here at this website, thanks admin of this web page.

 • I have read so many articles regarding the
  blogger lovers however this paragraph is really a fastidious
  paragraph, keep it up.

 • Hi, after reading this awesome article i am as well delighted to share my familiarity here
  with colleagues.

 • Schwab Clever Portfolios invests in Schwab ETFs.

 • And this is an funding threat price taking.

 • All sorts of investments include sure dangers.

 • great post, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not notice this.
  You should continue your writing. I am sure, you’ve a huge readers’
  base already!

 • This is true for funding advice as well.

 • My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites
  for about a year and am concerned about switching to another platform.

  I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 • What’s up to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this
  site, and your views are nice in favor of new users.

 • Consider investments that supply quick annuities.

 • I visited several sites except the audio quality for
  audio songs existing at this website is in fact marvelous.

 • A financial advisor is your planning partner.

 • My brother suggested I might like this web site.
  He was totally right. This post truly made my day.
  You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 • We stumbled over here coming from a different web page and thought I might as
  well check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to checking out your web page repeatedly.

 • I feel that is one of the so much important info for me.
  And i am glad studying your article. But want to statement on few general issues, The website taste
  is perfect, the articles is actually great :
  D. Just right activity, cheers

 • This is true for investment recommendation as well.

 • It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS
  feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this site with my
  Facebook group. Chat soon!

 • This is true for funding advice as effectively.

 • If some one wishes expert view about blogging afterward i
  recommend him/her to pay a visit this web site, Keep up the nice work.

 • seo

  I truly wanted to write a brief note so as to say thanks to you for the stunning secrets you are sharing here. My extensive internet investigation has at the end of the day been paid with pleasant suggestions to share with my friends and family. I would repeat that we readers actually are unequivocally blessed to live in a very good network with many brilliant individuals with very helpful techniques. I feel somewhat grateful to have encountered your entire webpages and look forward to some more pleasurable minutes reading here. Thank you once more for everything.

 • Hello would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog in the near future but
  I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 • Howdy excellent blog! Does running a blog like this take a lot of work?
  I have no knowledge of programming but I was hoping to start my own blog soon.
  Anyways, should you have any ideas or techniques for new
  blog owners please share. I know this is off subject however I just
  needed to ask. Thank you!

 • Useful info. Fortunate me I found your web site by chance,
  and I’m stunned why this coincidence did not came about in advance!
  I bookmarked it.

 • Pretty part of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to
  assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.

  Anyway I will be subscribing for your augment or even I success you access persistently quickly.

 • Wow, incredible weblog layout! How long have you been running a blog for?
  you make running a blog glance easy. The full look of your
  site is magnificent, let alone the content material!

 • Hello There. I found your blog the usage of msn. That is a
  very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful information.
  Thanks for the post. I will certainly return.

 • I always emailed this web site post page to all my friends, since if like to read
  it next my friends will too.

 • I am truly thankful to the holder of this website who has shared this enormous post at at this place.

 • Excellent, what a web site it is! This webpage presents valuable data to us, keep it up.

 • As far as me being a member here, I am glad though that I am a member. When the article was published I received a username and password, so that I could participate in Comments, That would explain me stumbuling upon this post. But we’re certainly all members in the world of ideas.

 • Hello there! I know this is kinda off topic however I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a
  blog article or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects
  as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 • I blog frequently and I genuinely thank you for
  your content. Your article has really peaked my interest.
  I’m going to book mark your site and keep checking for new information about once per week.
  I opted in for your Feed as well.

 • I think this is one of the most vital information for
  me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general
  things, The site style is great, the articles is really nice : D.
  Good job, cheers

 • Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty
  much the same layout and design. Superb choice of colors!

 • I’m really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A number of my blog audience have complained about my site
  not operating correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any tips to help fix this problem?

 • Excellent beat ! I would like to apprentice
  while you amend your site, how could i subscribe for
  a weblog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I were tiny bit familiar of this your broadcast offered vivid
  transparent concept

 • You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic
  to be actually something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me.

  I am looking forward for your next post, I’ll try to get the
  hang of it!

 • Hello! I’m at work surfing around your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the great work!

 • Thank you on your curiosity in Investment Recommendation.

 • Hello, Neat post. There is a problem with your website in web explorer,
  may check this? IE still is the market leader and a huge component to folks will miss
  your excellent writing due to this problem.

 • Hi everyone, it’s my first pay a quick visit at this site, and post
  is actually fruitful in favor of me, keep up posting these content.

 • I’m searching for out what the most prominent blog sites are when it concerns information and views and cell phone stuff.

 • Hello there! This is type of off subject but I need to have some guidance from an established website. Is it difficult to set up your private website? I’m not really techincal but I can figure issues out pretty rapid. I’m contemplating about generating my own but I’m not sure exactly where to start. Do you have any points or ideas? Numerous many thanks

 • Hi terrific blog! Does running a blog like this take a massive amount work?
  I’ve absolutely no knowledge of programming however I was
  hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any
  suggestions or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off topic nevertheless I just wanted to ask.
  Cheers!

 • Link exchange is nothing else but it is just placing the other person’s web site link on your page at appropriate place and other person will also do same in favor
  of you.

 • If some one needs to be updated with most recent technologies after that he must be pay a quick
  visit this website and be up to date daily.

 • Some really wondrous work on behalf of the owner of this site, perfectly great subject material .

 • Its such as you read my thoughts! You appear to understand a lot approximately this, like you wrote the ebook
  in it or something. I feel that you just can do
  with some percent to pressure the message house a bit, however instead of that, that is great blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

 • You’re so awesome! I don’t believe I’ve truly read
  through anything like this before. So great to discover someone with some genuine thoughts on this topic.
  Really.. thanks for starting this up. This
  site is one thing that is required on the web, someone with
  some originality!

 • First of all I would like to say awesome blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t
  mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind
  prior to writing. I’ve had a tough time clearing my thoughts in getting my thoughts out
  there. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying
  to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Many thanks!

 • I just want to mention I’m new to weblog and honestly enjoyed you’re website. Probably I’m going to bookmark your blog post . You surely have incredible writings. Thanks for sharing your web site.

 • wedding keepsake box marks spencer

 • I am brand-new to website design as I have no previous experience and also recognize little HTML. I just want to know what the best software is to purchase to create blog sites. I have downloaded CS5 Layout Premium with Dreamweaver as well as Photoshop, but I understand this is a little sophisticated for me and costly!!!. Does anyone have pointers of software application or means to construct blog sites and also websites conveniently and also affordable?. THANKS!.

 • Hey There. I found your blog using msn. This is a very
  well written article. I’ll make sure to bookmark it
  and return to read more of your useful info. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 • Schwab Intelligent Portfolios invests in Schwab ETFs.

 • Like!! Thank you for publishing this awesome article.

 • I went over this internet site and I believe you have a lot of great information, saved to bookmarks (:.

 • Pretty component of content. I just stumbled upon your website
  and in accession capital to claim that I acquire actually enjoyed account your weblog
  posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds or even I achievement you get admission to constantly quickly.

 • I love your blog.. very nice colors & theme.

  Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to know
  where u got this from. thanks

 • You need to be a part of a contest for one of the greatest blogs online.

  I’m going to highly recommend this web site!

 • Good way of explaining, and fastidious post to
  obtain facts regarding my presentation subject matter, which i am going to convey in school.

 • Right now it appears like Movable Type is the preferred blogging platform
  available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 • I am usually to blogging and i also actually appreciate your site content. The content has really peaks my interest. My goal is to bookmark your website and keep checking choosing details.

 • The when I just read a blog, I’m hoping which it doesnt disappoint me as much as brussels. After all, I know it was my method to read, but When i thought youd have something intriguing to state. All I hear is actually a handful of whining about something you could fix in case you werent too busy in search of attention.

 • Pam

  Now it’s time to decide your specific investments.

 • I do believe all of the ideas you’ve introduced
  in your post. They’re very convincing and can definitely work.

  Nonetheless, the posts are very short for beginners. May you please lengthen them a bit from next time?
  Thank you for the post.

 • Thank you for sharing with us, I believe this website really stands out : D.

 • Fantastic site you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that cover the
  same topics talked about here? I’d really like
  to be a part of group where I can get feed-back from
  other experienced people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.

  Appreciate it!

 • great post, very informative. I wonder why
  the opposite specialists of this sector do not notice this.
  You must continue your writing. I’m sure, you have
  a huge readers’ base already!

 • Pretty component to content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to say that I get actually enjoyed account
  your blog posts. Any way I’ll be subscribing on your augment and even I success you access persistently
  quickly.

 • Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such
  info much. I was looking for this particular information for a very
  long time. Thank you and best of luck.

 • Nice post. I learn something totally new and challenging
  on sites I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be useful to read through content from other writers and practice a little something from other
  sites.

 • Gaming Tips Anime Release Dates Anime Confirmed Release Dates Gaming Guides Gaming Cheats

 • Good way of explaining, and good paragraph to obtain information concerning my presentation subject, which i am going to convey in institution of higher education.

 • Contemplate investments that provide rapid annuities.

 • Highly energetic post, I enjoyed that bit.
  Will there be a part 2?

 • Traders do pay direct and indirect costs.

 • Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some
  of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found
  it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 • I absolutely love your blog.. Great colors & theme.
  Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal
  site and would like to learn where you got this from or just what the theme is called.
  Appreciate it!

 • All types of investments include certain dangers.

Leave a Comment