Les condicions de la «llista de país»

Aquestes festes junt amb la carn d’olla, els torrons i el cava, es farcirà la convocatòria de les eleccions autonòmiques.

Si no es vol que coincideixin amb les municipals, cosa que esfereeix els i les batlles tant de CiU com d’ERC, la convocatòria formal no es pot ajornar més enllà de la primera quinzena del gener de 2015.

Cada dia que passa del Post 9 N es palesa la responsabilitat del President en que no hi hagin resultats tangibles, a banda de les conferències. La progressió en la sobirania queda segrestrada al no poder complir amb la Declaració del Parlament, ni tampoc convocar eleccions per permetre establir els nous eixos polítics que la ciutadania i l’ANC demanden.

El president Mas és qui disposa legalment de la potestat de convocar eleccions. Tanmateix és qui posa més condicions per fer-ho.

La principal condició és que hi hagi una llista de país, unitària entre CiU i ERC, que expressi la unitat catalana, alhora que permeti diluir la corrupció del clan Pujol que enfanga la imatge de CiU.

La segona condició que tracti només de les estructures d’estat catalanes i de la independència.

La tercera que no hi hagi canvis en la política econòmica.

I una quarta, que es negociï durant divuit mesos el progrés de la sobirania que l’actual mandat no ha pogut executar, per la negativa i prohibició del govern de l’estat de Mariano Pujol del PP.

La situació és que Mas necessita a Junqueras i a ERC per establir els nous objectius del govern, i per blanquejar CiU.

Al no presentar una esmena a la totalitat dels Pressupostos, ERC i Junqueras, ho justifica com un gest polític que permeti al govern de Mas de fer la convocatòria d’eleccions. Tanmateix això dóna la impressió de feblesa d’ERC i de confiança en la seva alternativa i lideratge.

Mas posarà la pastanaga tant a prop i tot el temps que li permetin, fent per manera de que no es presenti una alternativa pressupostària, val a dir a l’eix fonamental de l’acció del govern de la Generalitat.

L’estratègia del govern rau en aconseguir monopolitzar la imatge de la unitat catalana. La idea del gran capital polític que representa «Mas l’astut» per fer camí cap a la independència, forma part d’aquest projecte.

L’esquerra que es preui ha d’esmicolar aquest miratge.

La candidatura de país promoguda pel president ha aconseguit els vist-i-plau de la Declaració de Cornellà de l’ANC. Això és un èxit del president. Ans un demèrit per l’ANC, doncs així es posa en crisi la unitat unitària ciutadana combativa aconseguida.

En el cicle de conferències que ha succeït en el Post 9 N, cap partit, si més no dels parlamentaris, ha girat vers el suport a la llista apòcrifa de CiU.

On rau el motiu d’aquest fracàs presidencial?

Probable en el fet que el full de ruta d’Artur Mas s’encalla en una negociació de 18 mesos de quelcom que ja ha quedat prou clar amb el 9 N. L’estat, el govern de l’estat, el PSOE, el nou Rei i la Constitució del Regne d’Espanya, ni volen, ni estan pas disposats a fer com Cameron de la Gran Bretanya, val a dir a negociar drets de sobirania amb Catalunya.

El somni de la reforma constitucional xoca amb el mur del nacionalisme espanyol. Espanya és una, es pot acceptar tot entre els espanyols menys la possibilitat de secessió (separació o independència). Així ho va expressar el nou Rei Felipe en el discurs de successió.

Un altre element que malmet la possibilitat d’una única candidatura nacional catalana en unes eleccions és que la candidatura de país és excloent del factor social en comptes de ser inclusiva.

Pretendre mantenir la política econòmica retalladora i destructiva, és el que divideix y trenca el teixit social. Aquesta política és la que impedeix que es forgi una majoria social ciutadana catalana per la ruptura i el desenvolupament de la sobirania, amb la concreció de la independència a decidir pel conjunt de la població.

Una entesa real unitària majoritària catalana necessita oferir obrir un procés constituent del subjecte de sobirania política i jurídica, construint una república catalana. La unitat majoritària necessita, com el pa què es menja, d’una política econòmica segons les necessitats de la majoria ciutadana.

Sobirania i independència és superar el marc autonòmic estatal, fent camí de Generalitat sobirana, lliure i social.

 

Francesc Matas Salla

COMMENTS

 • I just want to say I am all new to weblog and absolutely savored your page. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You definitely have good posts. Thanks a bunch for revealing your webpage.

 • Just proves the old adage. Its an ill wind that blows no good. You fail to overlook the crucial stage.

 • You have a very nice layout for your blog” i want it to use on my site too . 

 • I wanted to create you a little bit of note to be able to thank you as before on your gorgeous things you have shown in this case. It was quite seriously open-handed with you in giving unreservedly just what numerous people could possibly have supplied as an electronic book to generate some profit on their own, principally considering the fact that you might have tried it if you ever considered necessary. Those inspiring ideas also acted as the easy way to realize that other people have the identical fervor just like my very own to understand lots more in terms of this condition. I think there are millions of more enjoyable opportunities up front for folks who read through your blog. click my site here – alternative medicine

 • Like!! Thank you for publishing this awesome article.

 • Thank you for another informative web site. Where else could I get that type of info written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

 • I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 • Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to exchange strategies with others, please shoot me an e-mail if interested.

 • you have a wonderful blog here! do you want to make some invite posts in this little weblog?

 • Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 • A person made some nice factors there. I did a search about the issue as well as discovered nearly just about all individuals goes together with together with your blog.

 • Checking out the their site really does receptive the most up-to-date hold in Federal drug administration round the nutritional also with nutritious supplements. It is proper knowing the five most suitable usual supplements which can help appearing your presence. Health

 • Parasite backlink SEO works well 🙂

 • Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that «perfect balance» between user friendliness and visual appearance. I must say that you’ve done a amazing job with this. Also, the blog loads extremely quick for me on Opera. Outstanding Blog!

 • Spot up with this write-up, I must say i believe this excellent website wants a great deal more consideration. I’ll apt to be once again to study far more, thank you that information.

 • What is great respecting is dealing with instead of depending on.

 • Only a few blogger would discuss this topic the way you do…-:`

 • Seeing as its open season on people commenting on my blogs with their damn back links i thought id have a go so blah blah blah insert keywords for my crappy forum here blah blah yet more phrases keywords for crap back links. Annoying aint it!!!

 • Great write-up, I am regular visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 • I really hope to inform you you that I am new to online blogging and totally admired your write-up. Most likely I am most likely to remember your blog post . You indeed have wonderful article blog posts. Be Thankful For it for expressing with us the best url report

 • Heya there, just turned out to be mindful of your writings through Search engine, and realized that it is pretty informative. I will like should you continue on such.

 • I am writing a paper on romoba vacuum cleaners and I discovered this post being incredibly helpful and informative. Thank you.

 • I am often to blogging and that i really appreciate your posts. The article has truly peaks my interest. I’m going to bookmark your web blog and keep checking choosing info.

 • thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post

 • It really is the best opportunity to create some preparations for the long-term. I have read through this blog posting and if I should, I want to suggest to you you some fascinating proposal.

 • It’s actually mostly extremely difficult to encounter well-qualified men and women on this matter, regrettably you seem like you comprehend which you’re writing about! Thank You

 • It certainly is near extremely difficult to come across well-aware americans on this area, nonetheless you look like you be aware of which you’re revealing! With Thanks

 • Absolute stimulating resources that you have remarked, thank you so much for posting.

 • It can be near extremely difficult to come across well-advised men or women on this area, still you look like you understand exactly what you’re writing about! Excellent

 • I just desire to inform you you that I am new to having a blog and totally cherished your page. Very possible I am inclined to bookmark your blog post . You literally have great article content. Delight In it for giving out with us your main internet page

 • Might be near unthinkable to find well-aware parties on this subject, then again you look like you know those things you’re indicating! Appreciation

 • Hey there, just started to be aware of your blog page through yahoo, and have found that it’s genuinely interesting. I’ll be grateful for in the event you retain this post.

 • Hullo there, just turned familiar with your wordpress bog through Bing and yahoo, and realized that it’s very useful. I’ll like should you decide continue this post.

 • I just desire to inform you that I am new to wordpress blogging and totally loved your write-up. Likely I am likely to store your blog post . You really have stunning article materials. Acknowledge it for giving out with us the best website information

 • You’ll find it almost unattainable to see well-updated readers on this issue, however , you seem like you be aware of those things you’re indicating! Many Thanks

 • Hi folks here, just turned out to be aware about your wordpress bog through Yahoo and bing, and found that it is genuinely educational. I’ll appreciate should you continue such.

 • It’s actually nearly close to impossible to come across well-updated men or women on this content, fortunately you appear like you fully grasp the things that you’re revealing! With Thanks

 • It’s practically close to impossible to come across well-informed viewers on this matter, and yet you appear like you know the things that you’re covering! Thanks A Lot

 • I merely wish to inform you that I am new to writing a blog and absolutely valued your page. Very possible I am most likely to remember your blog post . You certainly have outstanding article materials. Like it for sharing with us your favorite blog page

 • Hey here, just turned out to be aware of your blog through Bing, and realized that it’s really interesting. I’ll like if you keep up this post.

 • Tremendously useful highlights you’ll have stated, say thanks a lot for submitting.

 • Truly motivating knowledge that you have stated, thanks so much for putting up.

 • I simply have to notify you that I am new to having a blog and absolutely adored your page. Very possible I am likely to store your blog post . You indeed have fabulous article content. Like it for sharing with us the best url article

 • Greetings here, just turned out to be aware about your writings through Bing and yahoo, and discovered that it’s really useful. I will truly appreciate should you continue this informative article.

 • It’s nearly extremely difficult to see well-aware men or women on this matter, and yet you seem like you comprehend the things you’re raving about! Thank You

 • Great post. Thanks for sharing your thoughts. I’ll keep an eye out for more cool tips. – Any given program costs more and takes longer. Attributed to Laws of Computer Programming

 • This page reminds me of the other info I was seeing

Leave a Comment