La República Catalana i les relacions amb Espanya i Europa

El poble de Catalunya ha començat la lluita per la seva llibertat i ja no es farà enrere.

Com més ataquen el govern i les institucions de l’estat espanyol el legítim dret del poble a decidir el seu futur, més creix el sentiment que la única sortida que queda és la independència. Aquesta independència no serà mai monàrquica, sinó republicana.

La lluita per la república es juga ara i aquí, en aquest dies i setmanes. Tots els entrebancs que es posen al poble per poder votar legalment en un referèndum decisori, tots els entrebancs per votar una consulta que ni tant sols era decisòria, tot el canvi que va fer unilateralment el senyor president de la Generalitat, “l’astut” Artur Mas, canviant la consulta acordada al Parlament, no han fet descarrilar la voluntat del poble. La gran manifestació de l’11 de setembre ha tingut continuïtat en la gran concentració del 19 d’octubre i el Pacte pel Dret a Decidir ha referendat la decisió de mobilitzar-se i anar a votar el 9N per demostrar al món la voluntat de votar i la negació dels nostres drets per part de l’estat espanyol.

Trencar el cercle informatiu

Aquesta lluita també es juga a fora. Carolyn Leckie, representant de Dones per la Independència d’Escòcia, ens deia fa quatre dies que quan va venir aquí a Catalunya per explicar la seva experiència, la gent li deia: per què hi vas, si ja s’ha suspès la consulta? La lluita contra la desinformació que organitzen els estats i els mitjans de comunicació és vital. Només podrem obtenir el suport dels altres pobles si els arriba allò que està passant realment. I la nostra és una realitat complexa.

Hem de sortir, doncs, de l’encerclament que pretén el govern espanyol. Hem de donar a conèixer la veritable manca de democràcia que hi ha a l’estat espanyol. Hem de fer que la ciutadania d’Europa entengui que la monarquia espanyola no és un règim democràtic, sinó que “li diuen democràcia i no ho és”. I la proba és que la voluntat del poble català de votar i decidir li és negada una i altra vegada, amb l’excusa que la Constitució espanyola no ho permet, quan la voluntat d’expressió d’un poble és la base de tota llei. I s’atreveixen a donar lliçons de democràcia aquells qui mai van ser demòcrates, aquells qui ni tan sols han condemnat el règim feixista de Franco!

Però… no estan donant suport a Rajoy l’Angela Merkel i els qui manen a Brussel·les? No ens quedarem aïllats? Serà veritat que no podrem entrar a la Unió Europea o que ens faran fora de l’euro?

Crisi Europea

La crisi econòmica continua a Europa. Les retallades, la política de l’austericidi porta a Europa cap enrere. Europa viu una situació social que recorda més aviat les postguerres o preguerres: atur, desmantellament dels serveis públics, creixement de la xenofòbia i l’ultra dreta, pensionistes que veuen retallats els seus ingressos i s’han de posar a treballar, fills i fins tot néts que han de viure a casa dels parents jubilats perquè és l’únic ingrés que tenen, desesperances, suïcidis.

Europa no pot seguir així. La revolta social o el adveniment de règims cada cop més antidemocràtics, és a l’ordre del dia. Creixen les tensions. El poder del capital es fa insuportable, es torna cada cop més antidemocràtic, aprovant lleis que passen per sobre dels Parlaments. El canvi de la Constitució espanyola per fer que siguin els bancs els primers a cobrar els deutes, mostra fins a quin punt arriba aquest dictat. O l’atac antidemocràtic més recent de l’Acord Transatlàntic que polvoritza totes les lleis nacionals sense que cap Parlament pugui fer res. En realitat estem davant una dictadura del capital sota formes falsament democràtiques.

I dins de cada país, inclòs Alemanya, es fa evident que només se’n surten els rics. Els rics són cada dia més rics i els pobres cada dia més pobres, especialment les dones i criatures, a qui manquen fins i tot aliments. La situació s’aguanta encara per manca de perspectives polítiques, per divisió de les lluites, de les esquerres, per col·laboració obstinada de la socialdemocràcia amb els plans del capitalisme neoliberal, com es veu a Alemanya, França, Itàlia, Regne Unit o Espanya.

Les sortides són per l’esquerra…o l’extrema dreta

En aquest context surt una situació a Grècia que mostra cóm l’esquerra pot esdevenir la catalitzadora d’un canvi polític i social. Millor dit, és un experiment d’unitat d’esquerres, de diferents orígens i tradicions. A través d’una pràctica comuna en la base i d’un procés de lluita, les esquerres es poden arribar a fondre amb els moviments de resistència i socials i, al mateix temps, entre elles, en un projecte comú.

També el context de lluita nacional per separar-se de les polítiques neoliberals dels governs conservadors o de “tercera via” de Londres, estan obligant als escocesos a buscar la seva pròpia via, la seva independència per poder fer polítiques econòmiques i socials pròpies. Que bé que hagi vingut una dona escocesa a explicar-nos que, malgrat va guanyar el No, els partits favorables a la independència estan creixent impetuosament des del referèndum! Avui l’únic projecte il·lusionador per la societat està en el camp dels que van votar el YES. I els guanyadors, estan cada dia més dividits i desmoralitzats, perquè en realitat no tenen cap projecte nou. Només continuar les retallades. En particular el Labor Party està en una crisi de la que no es refarà en molt anys, que ja ha paralitzat i dividit el partit a Escòcia, i que deixarà el poder de Londres en mans dels Conservadors durant anys. La perspectiva d’un nou referèndum d’aquí a cinc anys ja està planejat a Escòcia.

Catalunya no està, doncs, sola en aquest procés. Forma part de la lluita que porten els pobles europeus per canviar la seva situació i desfer-se del jou del capitalisme neoliberal que ens esclafa a totes les nacions. Per això Obama, Merkel, la troica, donen públicament suport a Cameron o a Rajoy. Saben que les escletxes de l’Europa del capital s’obriran per algun lloc i donaran pas a un canvi, tard o d’ora. I la llibertat dels pobles pot ser, segurament serà, un dels elements més importants per acabar amb l’austericidi i un pas cap a polítiques més socials, més progressives i justes. O bé s’obrirà pas una política encara més dretana, xenòfoba i antisocial, desmantellant tota la resta del vell “estat de benestar”.

L’Espanya monàrquica és inviable

Estem doncs en un moment de la historia europea molt important, clau. I de totes les oligarquies dels estats que tenen més por, la que més, és l’oligarquia espanyola. Gallardón va dir fa dos anys que “España es inviable si Cataluña se va”. En efecte. El règim actual de l’estat espanyol, la monarquia, i les seves elits financeres, econòmiques i polítiques, no poden aguantar molt la situació si la part més industrial, més avançada, més dinàmica, es separa i deixa el vaixell avariat de l’estat espanyol.

Si Catalunya es separa obrint un procés constituent, democràtic, participatiu de la ciutadania, i això es plasma en una constitució avançada ambiental i socialment. Si això es votat en referèndum i es proclama una república catalana, l’Espanya monàrquica té els dies contats. O és que els pobles de l’estat espanyol no voldran també tenir el dret a decidir? No hi haurà un clamor per decidir si volen monarquia o república? No sortiran el País Basc o Galícia, a exigir immediatament el seus propis referèndums?

Aquesta és la por que fa Catalunya als poderosos d’Europa. Perquè Catalunya juga un paper en el comerç, en el turisme, en l’economia però, també, en la consciència de molta ciutadania d’Europa i del món que som un poble treballador i organitzat, com s’ha pogut veure en totes les manifestacions o en els nostres castellers, o en milers de coses.

Però així com la resta d’estats europeus, de líders polítics, o d’empreses multinacionals instal·lades a Catalunya, es poden adaptar a una república catalana, obligades per l’opinió pública dels seus països, o pel pragmatisme econòmic, l’estat espanyol gairebé segur que no farà això. La independència de Catalunya és la fi de l’elit política i de l’elit econòmica lligada a ella. Una elit de la qual la catalana en forma part i que també s’oposa aferrissadament a trencar amb la monarquia, el paraigua on tots junts han fet el negoci i la corrupció. I com a mostra, el cas Pujol. Per això es resisteix a morir i intentarà fins el final no accedir al dret a decidir del poble català.

Catalunya és doncs, la primera peça del canvi que s’ha de fer al conjunt dels territoris de l’actual estat espanyol. La ruptura democràtica de Catalunya obre el procés cap un nou tipus de relacions basades en la igualtat, en el respecte, en la col·laboració econòmica i cultural. La república catalana no pot estar massa temps sola. Serà seguida per altres repúbliques a Espanya, País Basc, Galicia, qui sap si també Canàries.

El federalisme avui comença per la independència

El federalisme avui no pot tenir com a límit el sotmetiment de Catalunya a la monarquia espanyola. Aquest tipus de federalisme que ara defensen dirigents del PSOE, no és tal. És una forma d’amagar el vell centralisme de l’estat, de l’imperi, que encara subsisteix a Espanya i la seva oligarquia.

Els que després de “cepillarse” l’Estatut que va referendar el poble de Catalunya, pretenen que el poble de Catalunya es desmobilitzi, baixi la guàrdia i esperi a veure si els dos principals partits monàrquics es posen d’acord, van aviats. Els que fins ara han interpretat de la manera més restrictiva possible una Constitució que diu que “l’exèrcit és el garant de la unitat d’Espanya”, acceptarien ara el dret a l’autodeterminació? El PP que tracta Catalunya com ho feia Franco, accedirà a que voti en llibertat el poble català?

No, s’ha anat ja massa lluny. Ara cal refer la unitat de les esquerres per arrabassar a la dreta catalana la bandera de la llibertat de Catalunya. La lluita de la gent treballadora de Catalunya, la que va lluitar per la “llibertat, amnistia, estatut d’autonomia”, molts d’ells sense saber parlar el català, ara es fon entre fills, nets i avis, amb els sindicalistes que lluiten pels drets i contra les retallades, amb els que s’indignen a les places, amb els que organitzen les marees, la lluita contra els desnonaments, la solidaritat amb els qui necessiten aliments. Ara es l’hora d’unir el dret a decidir nacional amb el social.

El poble diu, una i altra vegada, que no hi ha marxa enrere. Volem tenir una relació amb tots els pobles de l’estat espanyol i d’Europa. Però aquesta serà d’igual a igual, de repúbliques lliures. Ho volem perquè la llibertat és el millor marc per poder lluitar pels drets socials i per un poder que sigui el poble organitzat. El vertader federalisme avui és la federació entre repúbliques lliures i iguals, a la península ibèrica i a Europa.

El poble de Catalunya ja està en marxa. L’esquerra ha d’estar a l’alçada d’aquest repte històric. Ha d’unir-se, des de l’esquerra social i política, independentista, ecologista, socialista, sobiranista, federalista, hem de fondre’ns amb els sindicats, moviments socials, cívics. Esquerres pel SíSí ha nascut per impulsar aquest procés. D’aquesta entesa del conjunt de les esquerres, socials i polítiques, ha de sortir el programa i el govern capaç d’aplicar-lo.

Perquè ara és l’hora d’agafar la bandera de la llibertat, d’arrabassar-la a la burgesia botiflera que sempre s’ha embolicat en ella i sempre l’ha traït. Ara és l’hora d’obrir aquest procés constituent i preparar un referèndum de veritat. Si ho fem així, estem segurs que la resta dels pobles de l’estat espanyol i d’Europa ens entendran i ens donaran suport.

Ponència d’Alfons Bech a l’acte d’Esquerres pel SíSí a CCOO del 29 Octubre 2014.

COMMENTS

 • Thank you so much for giving everyone an extremely splendid possiblity to read in detail from this website. It’s always so terrific and jam-packed with a lot of fun for me personally and my office peers to visit your web site nearly thrice in 7 days to read the new tips you have got. And definitely, I am always pleased concerning the powerful strategies you give. Some 3 areas in this post are in truth the simplest we’ve ever had.

 • I want to express my appreciation for your kind-heartedness in support of persons who actually need guidance on this area. Your personal dedication to getting the solution all around has been especially useful and have frequently allowed many people like me to attain their pursuits. Your amazing invaluable advice signifies this much a person like me and even more to my peers. Thanks a ton; from each one of us.

 • Thanks a lot for giving everyone remarkably special chance to read critical reviews from this site. It can be so kind and also stuffed with fun for me and my office friends to visit your blog a minimum of 3 times per week to see the newest items you have. And definitely, I’m so actually satisfied concerning the beautiful advice you serve. Some 3 facts in this posting are in truth the finest I’ve ever had.

 • Thanks for each of your labor on this web site. My mum really loves making time for investigations and it is obvious why. I learn all relating to the dynamic ways you render informative strategies on this website and therefore inspire response from other ones about this subject matter while my daughter is really starting to learn a lot. Take advantage of the rest of the new year. Your performing a good job.

 • I just want to say I am all new to blogging and site-building and honestly enjoyed your web page. More than likely I’m going to bookmark your site . You absolutely have fabulous writings. Thanks a bunch for sharing your blog.

 • I precisely wished to appreciate you yet again. I’m not certain the things that I would’ve used in the absence of these tricks discussed by you regarding my subject. It seemed to be the hard dilemma for me, however , seeing your specialized tactic you processed the issue made me to cry with contentment. I am happier for this work and even trust you are aware of an amazing job you’re undertaking training people via a web site. I know that you haven’t encountered any of us.

 • Your blog would increase in ranking if you post more often.`,;:”

 • I precisely wished to thank you so much yet again. I’m not certain what I might have accomplished in the absence of these creative ideas documented by you over such problem. Completely was the alarming issue in my position, nevertheless being able to view a skilled tactic you managed it forced me to weep for delight. I will be grateful for the support and in addition pray you really know what an amazing job you are carrying out instructing men and women thru your webblog. Probably you haven’t got to know any of us.

 • Thanks for each of your efforts on this blog. Kate really loves working on internet research and it is simple to grasp why. All of us learn all about the lively means you create rewarding thoughts via your web site and as well inspire response from the others on this area of interest while our own daughter is really starting to learn a whole lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You are performing a superb job.

 • In Mozilla Firefox how do you customize the toolbars to different colors and styles?

 • My husband and i have been more than happy that John could carry out his inquiry by way of the precious recommendations he acquired using your blog. It is now and again perplexing to just be giving away thoughts which usually some others have been selling. Therefore we consider we’ve got the website owner to be grateful to for this. The explanations you made, the straightforward blog menu, the relationships you help to instill – it’s got many spectacular, and it’s aiding our son in addition to us consider that this issue is excellent, which is certainly especially serious. Thanks for all!

 • Thanks a lot for giving everyone an extraordinarily spectacular opportunity to read articles and blog posts from this site. It’s always so excellent plus packed with a great time for me personally and my office acquaintances to visit the blog more than three times in one week to learn the new guides you have got. Not to mention, I’m so always astounded for the staggering tricks you give. Some two points in this article are unequivocally the simplest I’ve had.

 • I would like to voice my love for your kindness supporting men and women that really need assistance with this particular content. Your very own commitment to passing the message all through appears to be quite powerful and has surely enabled associates like me to attain their endeavors. Your personal insightful recommendations signifies a lot to me and far more to my colleagues. Many thanks; from each one of us.

 • I wanted to jot down a simple message so as to thank you for the precious solutions you are giving on this site. My extensive internet investigation has at the end been paid with good facts and techniques to share with my relatives. I ‘d express that many of us visitors actually are rather fortunate to dwell in a useful website with so many lovely professionals with valuable tips and hints. I feel very much fortunate to have encountered your webpages and look forward to really more amazing minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 • I together with my buddies appeared to be studying the great advice from your web blog then then developed a horrible suspicion I never expressed respect to the web blog owner for them. Most of the women are already certainly happy to read through all of them and already have simply been taking pleasure in these things. Appreciate your genuinely so kind as well as for going for some high-quality issues millions of individuals are really desirous to understand about. Our sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

 • I actually wanted to write a quick message to be able to appreciate you for some of the stunning tactics you are giving at this site. My long internet lookup has at the end been rewarded with good facts and techniques to talk about with my good friends. I would assert that we visitors actually are extremely lucky to live in a great place with very many special individuals with interesting solutions. I feel really happy to have discovered your entire website and look forward to really more excellent moments reading here. Thank you once more for everything.

 • I simply needed to appreciate you once again. I am not sure the things that I could possibly have achieved in the absence of these tactics provided by you relating to my question. It had been the terrifying issue for me personally, but discovering a skilled style you resolved that made me to leap over happiness. I am thankful for the assistance and then pray you really know what a powerful job you are getting into teaching men and women with the aid of a site. Most likely you haven’t met all of us.

 • I wish to show some thanks to this writer for bailing me out of this type of difficulty. Just after researching through the online world and finding advice which were not productive, I figured my life was done. Existing devoid of the strategies to the difficulties you’ve resolved as a result of the website is a crucial case, as well as ones that might have badly affected my entire career if I hadn’t noticed the website. Your actual ability and kindness in playing with all the stuff was vital. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a point like this. I can also at this moment relish my future. Thanks so much for your impressive and amazing help. I won’t think twice to suggest your web sites to any person who should get guidelines about this situation.

 • A lot of thanks for each of your work on this blog. Kim really loves doing investigation and it is simple to grasp why. A number of us hear all about the dynamic manner you provide both useful and interesting steps via the web site and therefore foster response from some other people on this topic and our own simple princess is undoubtedly becoming educated a whole lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You are doing a splendid job.

 • Hey guys, I know not many people use Blogspot anymore, but I’m trying to add some music to may page. I keep finding really bad explanations for how to upload music. I’ve already uploaded my music onto various websites so they are in URL format, but I don’t know where to go from there. Anybody care to help?.

 • I not to mention my pals were actually reviewing the good guidelines found on your web blog while suddenly I got an awful feeling I had not thanked the website owner for those secrets. My people ended up as a consequence thrilled to study them and have now actually been having fun with them. Appreciation for actually being very considerate as well as for picking this form of extraordinary information millions of individuals are really eager to be informed on. My personal sincere regret for not saying thanks to earlier.

 • A lot of thanks for your whole hard work on this blog. Kate takes pleasure in carrying out investigation and it’s simple to grasp why. We all hear all of the compelling tactic you deliver insightful tips and tricks by means of this web site and as well boost response from website visitors on the subject so our own daughter is without question starting to learn a great deal. Take pleasure in the remaining portion of the new year. Your conducting a good job.

 • I simply wished to appreciate you yet again. I am not sure the things I could possibly have tried in the absence of the creative ideas revealed by you directly on this question. It became the terrifying dilemma in my opinion, nevertheless coming across a skilled approach you treated the issue took me to jump for delight. I am happier for the work and thus sincerely hope you recognize what an amazing job you were undertaking teaching most people thru your webblog. I’m certain you’ve never encountered any of us.

 • I wanted to compose you one little note to be able to give many thanks over again with the remarkable principles you have contributed here. It has been certainly incredibly open-handed of you to give unhampered precisely what numerous people could possibly have sold as an electronic book to end up making some dough for themselves, mostly considering that you could possibly have done it if you decided. These good tips in addition acted like a easy way to be sure that most people have a similar eagerness just like my own to learn a little more pertaining to this condition. I know there are some more pleasant periods up front for individuals that start reading your blog post.

 • I needed to post you this little note to give many thanks again for all the nice concepts you have contributed on this site. This has been certainly particularly open-handed with you to allow easily precisely what many of us could have offered for sale for an electronic book to help make some bucks for their own end, even more so considering the fact that you could have tried it if you desired. The techniques also acted as a great way to be sure that some people have the same eagerness much like my very own to know the truth lots more concerning this issue. I think there are several more enjoyable sessions ahead for individuals who take a look at your website.

 • I enjoy you because of every one of your hard work on this web site. Kim really loves going through internet research and it’s obvious why. Most people know all relating to the dynamic method you produce reliable techniques on this web blog and as well as attract contribution from some others on the matter so our girl is really studying a lot. Have fun with the remaining portion of the year. Your conducting a terrific job.

 • Thank you for every one of your work on this blog. Gloria really loves carrying out investigations and it is simple to grasp why. A lot of people hear all relating to the dynamic method you provide sensible techniques via the website and in addition invigorate participation from some others on the subject then our girl is without question studying a great deal. Take advantage of the rest of the year. You have been performing a great job.

 • Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily breathtaking opportunity to check tips from this website. It really is very pleasing and packed with a great time for me personally and my office acquaintances to visit your blog not less than thrice a week to see the latest stuff you have. And indeed, I’m also at all times amazed with your impressive creative concepts you serve. Certain two areas in this post are unquestionably the most beneficial we have ever had.

 • I precisely wanted to say thanks once again. I do not know what I might have accomplished in the absence of the type of suggestions discussed by you concerning such concern. It previously was the intimidating issue in my circumstances, however , coming across a expert approach you solved that took me to weep over happiness. I am just happy for this help and then hope that you realize what an amazing job you have been getting into instructing many people via a blog. More than likely you have never encountered all of us.

 • What are some good and also popular sites for blog sites???.

 • I would like to show some appreciation to the writer just for bailing me out of this particular scenario. After searching through the the net and seeing basics that were not beneficial, I figured my life was over. Living minus the answers to the problems you’ve sorted out through your blog post is a serious case, as well as the kind that could have in a negative way damaged my career if I hadn’t come across the blog. The competence and kindness in controlling the whole lot was priceless. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a thing like this. I’m able to at this point relish my future. Thanks so much for the reliable and sensible guide. I will not be reluctant to suggest your blog post to any individual who should receive guide on this matter.

 • I as well as my guys have been following the excellent strategies located on your website then the sudden I got a horrible feeling I had not thanked the blog owner for those secrets. Those young boys ended up absolutely thrilled to read all of them and have in effect unquestionably been loving them. Thanks for getting so accommodating as well as for using variety of high-quality topics most people are really desirous to learn about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to earlier.

 • I have to express my thanks to this writer just for rescuing me from this particular difficulty. After checking throughout the internet and coming across solutions which were not productive, I believed my life was well over. Living devoid of the approaches to the problems you’ve resolved by means of your article is a critical case, as well as the kind which could have adversely damaged my career if I hadn’t come across the website. Your personal natural talent and kindness in controlling all things was valuable. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a thing like this. I am able to now look ahead to my future. Thank you very much for this expert and results-oriented guide. I won’t hesitate to propose your web site to any person who would need guidelines about this topic.

 • Thank you a lot for giving everyone an exceptionally breathtaking opportunity to read in detail from this website. It can be so superb and also stuffed with a lot of fun for me and my office acquaintances to search your blog at a minimum thrice every week to see the newest secrets you have. And of course, I am just certainly happy with your awesome information you give. Some 4 ideas in this article are easily the most suitable I have had.

 • I intended to send you one bit of observation just to say thanks a lot over again on the striking principles you’ve discussed in this article. It’s simply generous of people like you to deliver without restraint what exactly a number of people could have marketed for an e book to help with making some bucks for themselves, specifically since you could possibly have done it in case you desired. These tricks additionally acted as a easy way to know that someone else have the identical zeal the same as mine to find out way more with regards to this issue. I’m sure there are lots of more pleasurable situations up front for many who view your blog post.

 • I and also my pals were following the best ideas on the website then suddenly got a horrible suspicion I never thanked the web blog owner for those strategies. All of the people appeared to be consequently thrilled to read all of them and have now undoubtedly been taking pleasure in those things. We appreciate you actually being indeed thoughtful and for deciding on some terrific tips millions of individuals are really needing to understand about. Our honest regret for not saying thanks to you sooner.

 • Thanks for all your efforts on this web site. Kim loves working on research and it’s easy to understand why. Most of us know all relating to the powerful mode you present rewarding tricks via the blog and even welcome participation from website visitors on the point so our own simple princess is actually starting to learn a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You have been conducting a dazzling job.

 • I want to express my admiration for your kindness in support of people that absolutely need help with in this study. Your very own commitment to getting the message all over had been wonderfully informative and has always permitted men and women just like me to reach their pursuits. Your personal important tips and hints can mean a lot to me and substantially more to my fellow workers. Regards; from all of us.

 • I wanted to write you the very little note to help thank you very much again over the nice tactics you’ve provided in this case. It has been certainly open-handed of people like you giving openly all that numerous people could have supplied as an e-book to generate some money on their own, notably now that you could have tried it if you ever decided. Those thoughts as well served to become a great way to comprehend someone else have the identical dreams similar to my own to realize very much more on the subject of this matter. I think there are many more pleasant instances ahead for many who look into your website.

 • Thanks for each of your labor on this blog. My aunt takes pleasure in engaging in internet research and it’s simple to grasp why. I hear all relating to the lively manner you provide reliable guidelines on the web blog and as well strongly encourage contribution from website visitors on this idea then our favorite princess is undoubtedly discovering a lot of things. Have fun with the remaining portion of the new year. You have been performing a superb job.

 • I simply wanted to make a small remark to be able to say thanks to you for all of the lovely ways you are placing at this website. My time intensive internet research has at the end of the day been compensated with brilliant knowledge to exchange with my friends and classmates. I would express that we website visitors are undoubtedly blessed to dwell in a fabulous website with so many special professionals with great concepts. I feel very happy to have used your entire site and look forward to many more fabulous times reading here. Thank you once again for all the details.

 • I actually wanted to write down a simple note so as to say thanks to you for the splendid steps you are placing on this website. My rather long internet look up has at the end been recognized with useful suggestions to exchange with my two friends. I would say that most of us visitors actually are really blessed to be in a fantastic network with so many marvellous professionals with insightful hints. I feel rather privileged to have seen your web site and look forward to many more entertaining minutes reading here. Thanks again for everything.

 • Needed to write you that very small remark in order to thank you the moment again considering the pleasant secrets you’ve contributed in this article. It is quite open-handed with you to allow extensively all a lot of folks could have sold for an electronic book to help make some cash for their own end, even more so considering the fact that you could have tried it in case you wanted. Those concepts additionally acted to be the easy way to realize that other individuals have the same dream just like my own to see a good deal more when considering this condition. I’m certain there are millions of more pleasant sessions in the future for individuals that discover your website.

 • I intended to put you that little note so as to thank you yet again on your incredible guidelines you’ve documented in this case. It’s extremely generous with you giving freely precisely what most of us could have sold as an e-book in making some cash on their own, and in particular considering that you might well have done it if you desired. These secrets likewise worked like the good way to recognize that most people have the same keenness like my very own to realize lots more regarding this issue. Certainly there are millions of more fun opportunities up front for many who see your website.

 • Thank you for all of your work on this blog. Debby enjoys participating in investigations and it is obvious why. Many of us know all concerning the compelling ways you give informative items by means of your web blog and as well as encourage response from people on this area so my daughter is discovering a lot. Take advantage of the rest of the year. You’re conducting a superb job.

 • I wanted to write a brief note in order to say thanks to you for these unique tips and tricks you are giving out on this site. My prolonged internet lookup has now been compensated with high-quality suggestions to talk about with my friends. I ‘d say that most of us readers actually are undoubtedly lucky to exist in a decent place with so many brilliant people with beneficial solutions. I feel very much happy to have used your web site and look forward to some more awesome moments reading here. Thank you once more for everything.

 • Thank you a lot for giving everyone an exceptionally brilliant chance to read in detail from this website. It’s usually very good and stuffed with fun for me personally and my office colleagues to visit the blog particularly 3 times in 7 days to read through the new things you have. And of course, I’m just usually astounded for the striking tips and hints you serve. Certain 2 ideas in this article are honestly the most suitable we’ve had.

 • I’m just commenting to let you understand of the exceptional encounter my friend’s princess undergone browsing your webblog. She even learned such a lot of pieces, which included how it is like to possess an incredible coaching nature to have others without hassle know precisely several multifaceted subject areas. You undoubtedly did more than her expected results. Thanks for churning out the valuable, safe, explanatory not to mention fun tips on this topic to Sandra.

 • I’m just writing to let you understand what a cool discovery my princess obtained viewing your web page. She figured out a wide variety of things, most notably what it’s like to have a great helping mindset to have others clearly know just exactly chosen specialized topics. You really did more than readers’ expected results. Thank you for rendering the essential, trustworthy, edifying and also easy guidance on that topic to Gloria.

 • I simply wished to thank you so much once again. I’m not certain what I might have implemented without the type of basics discussed by you regarding my topic. It was a very challenging setting in my position, however , considering this specialized fashion you dealt with the issue made me to weep for contentment. I am just happier for this work and as well , hope you realize what a great job that you’re carrying out teaching the rest via your blog post. I am sure you haven’t encountered any of us.

 • Schwab Clever Portfolios invests in Schwab ETFs.

 • I definitely wanted to type a quick message to appreciate you for some of the amazing tips and hints you are writing at this site. My time consuming internet lookup has at the end been rewarded with extremely good facts to talk about with my good friends. I ‘d admit that most of us visitors are quite blessed to exist in a superb community with many perfect people with very helpful ideas. I feel pretty happy to have come across your entire web page and look forward to some more pleasurable minutes reading here. Thanks a lot again for all the details.

 • Thanks so much for giving everyone a very wonderful chance to read in detail from this website. It is always so great plus jam-packed with a good time for me and my office co-workers to search your blog particularly three times weekly to see the latest secrets you will have. And of course, I am also at all times motivated concerning the astonishing knowledge you give. Selected 2 areas on this page are essentially the most suitable I’ve ever had.

 • I would like to point out my respect for your kind-heartedness supporting persons who must have guidance on that issue. Your very own commitment to getting the solution all through was especially effective and have regularly permitted professionals just like me to arrive at their aims. Your personal useful guide entails so much to me and much more to my peers. Best wishes; from each one of us.

 • I truly wanted to send a brief message so as to express gratitude to you for all of the remarkable guidelines you are giving at this website. My considerable internet look up has finally been rewarded with sensible strategies to go over with my great friends. I ‘d say that most of us readers are quite endowed to be in a decent network with very many wonderful people with useful tactics. I feel extremely fortunate to have encountered your entire site and look forward to many more fun minutes reading here. Thank you once more for everything.

 • I am glad for commenting to make you understand what a amazing experience my friend’s girl encountered going through your web site. She discovered a wide variety of pieces, not to mention what it is like to possess a very effective teaching mindset to get many people without difficulty fully grasp a number of hard to do matters. You really exceeded our own expected results. I appreciate you for rendering those necessary, safe, edifying and cool tips on that topic to Mary.

 • Needed to compose you that little observation to be able to thank you so much as before with your amazing guidelines you’ve documented above. It was certainly unbelievably open-handed of people like you to give without restraint precisely what some people would have offered for sale as an e-book to get some money for themselves, specifically given that you could possibly have tried it in the event you decided. Those things likewise acted to be a fantastic way to fully grasp some people have the identical eagerness much like my personal own to know the truth a great deal more concerning this problem. I am sure there are thousands of more fun situations up front for many who scan your blog post.

 • I wanted to develop a quick message so as to appreciate you for the magnificent concepts you are posting on this site. My time consuming internet look up has at the end been recognized with high-quality tips to go over with my company. I would express that we site visitors actually are undeniably fortunate to exist in a very good community with very many brilliant professionals with very beneficial tips. I feel really happy to have discovered your weblog and look forward to so many more fabulous moments reading here. Thanks once more for everything.

 • I have to show some appreciation to you just for rescuing me from this particular issue. Because of surfing around through the world-wide-web and seeing strategies which are not powerful, I assumed my entire life was well over. Being alive devoid of the approaches to the issues you have fixed as a result of your guideline is a serious case, and the ones that would have adversely affected my career if I had not noticed your website. The training and kindness in playing with all the pieces was important. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a point like this. I am able to at this time relish my future. Thanks a lot very much for your professional and results-oriented guide. I won’t be reluctant to propose your web blog to anybody who desires guidelines on this subject matter.

 • I am planning to transfer to Australia completely. Hopefully, my migration process will be completed this year as well as I will move in the start of 2011. Can somebody suggest some excellent sources as well as blog sites concerning making the prepare for resolving in Australia?.

 • I am just writing to let you understand what a exceptional experience my wife’s daughter enjoyed going through your web page. She came to understand some pieces, not to mention how it is like to have a very effective coaching style to have the mediocre ones smoothly master a number of multifaceted subject matter. You truly surpassed readers’ expected results. I appreciate you for providing those useful, trusted, explanatory and even unique tips about this topic to Gloria.

 • I needed to send you that tiny observation to be able to say thank you once again for those exceptional information you have documented on this site. This is quite particularly open-handed with people like you giving openly all that a lot of folks could have marketed as an ebook in order to make some money for themselves, notably considering the fact that you could have done it if you ever decided. These tricks as well worked as the fantastic way to fully grasp most people have the identical dreams just like my very own to see more and more in terms of this condition. I’m sure there are thousands of more enjoyable situations up front for people who discover your blog.

 • I precisely wished to appreciate you all over again. I do not know what I might have done in the absence of the smart ideas revealed by you concerning this topic. It previously was a very horrifying issue in my position, nevertheless coming across a professional mode you dealt with the issue forced me to jump for contentment. I am just happy for your work and even pray you know what a great job you are always carrying out teaching most people through a site. I’m certain you have never encountered all of us.

 • I am commenting to make you understand of the awesome encounter my friend’s princess encountered browsing your site. She came to find a wide variety of issues, with the inclusion of what it’s like to have an incredible giving nature to have others clearly know specific tricky matters. You undoubtedly surpassed visitors’ expected results. Many thanks for delivering these powerful, dependable, informative and easy tips about your topic to Lizeth.

 • I simply wanted to construct a comment to appreciate you for these awesome strategies you are writing on this site. My particularly long internet lookup has finally been rewarded with useful information to exchange with my family and friends. I would suppose that most of us website visitors actually are undeniably lucky to be in a superb community with so many wonderful individuals with helpful techniques. I feel extremely privileged to have come across the webpage and look forward to plenty of more cool times reading here. Thanks once again for everything.

 • I simply wanted to thank you so much all over again. I’m not certain what I would have created without the actual suggestions documented by you over this area of interest. It had become a real traumatic situation in my circumstances, nevertheless encountering a new specialized tactic you handled that took me to leap over happiness. I will be happy for this help and then hope that you comprehend what a great job you are getting into training others using your web blog. I know that you have never encountered all of us.

 • I would like to express my appreciation to the writer for rescuing me from this crisis. Because of surfing through the world wide web and meeting tricks which were not helpful, I believed my life was over. Being alive without the solutions to the difficulties you have resolved by way of this write-up is a crucial case, as well as ones which may have in a negative way affected my entire career if I had not encountered your web site. Your personal competence and kindness in maneuvering the whole thing was invaluable. I am not sure what I would have done if I had not come across such a solution like this. I am able to now look forward to my future. Thank you very much for the specialized and amazing help. I will not think twice to suggest your site to anyone who needs to have support about this problem.

 • I precisely wished to appreciate you yet again. I do not know what I would have tried in the absence of the actual solutions contributed by you on such a theme. It has been a real intimidating issue in my circumstances, however , viewing the well-written manner you resolved it made me to jump with joy. Now i am happy for the guidance and even have high hopes you find out what an amazing job that you’re doing teaching other individuals all through your webpage. Most probably you haven’t got to know all of us.

 • I am regular visitor, how are you everybody? This
  post posted at this website is really nice.

 • Just want to say your article is as astonishing.

  The clarity in your post is simply excellent and i could assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your feed
  to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 • Thank you for your whole hard work on this blog. My aunt take interest in participating in investigation and it’s simple to grasp why. We all hear all of the powerful ways you deliver rewarding secrets by means of the blog and in addition welcome participation from other ones about this theme then our simple princess is understanding a lot of things. Take advantage of the remaining portion of the new year. You’re the one conducting a stunning job.

 • Hi there friends, its fantastic post on the topic of cultureand completely explained,
  keep it up all the time.

 • Thanks a lot for providing individuals with a very superb chance to read critical reviews from here. It’s usually very great and stuffed with amusement for me personally and my office acquaintances to visit your web site on the least three times in 7 days to find out the new things you will have. And definitely, I’m also always happy concerning the surprising concepts served by you. Selected 1 points in this post are undeniably the most suitable we’ve ever had.

 • What’s up, all the time i used to check weblog posts here
  in the early hours in the break of day, as i like to learn more and more.

 • A lot of thanks for your entire hard work on this web page. Kim really likes working on investigations and it is easy to see why. My partner and i know all regarding the lively method you deliver reliable secrets on your blog and as well cause participation from other people on that article and our simple princess is in fact being taught a great deal. Take advantage of the remaining portion of the year. You have been doing a great job.

 • Outstanding story there. What happened after?
  Take care!

 • That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere.

  Brief but very precise information… Appreciate your
  sharing this one. A must read article!

 • Thanks for each of your hard work on this website. My daughter enjoys getting into research and it is simple to grasp why. A number of us know all concerning the compelling medium you render functional strategies on this web site and as well welcome participation from others on that concept plus my daughter is actually discovering a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. You have been conducting a terrific job.

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>