Vaga indefinida a l’empresa A.J.Ruz de Sils

Dijous 30 els i les treballadores de l’empresa A.J. Ruz es manifestaran davant el Parlament de Catalunya i la Generalitat per exigir al govern que actui, aturi i sancioni l’actuació clarament antisindical de la patronal. Al Parlament ICV-EUiA ha convocat una reunió amb tots els grups parlamentaris perquè coneguin la situació de primera mà i conjuntament s’emprenguin les accions que han de portar a la readmissió del sindicalista acomiadat.

Un breu resum de la situació ens l’explica en Pau Gàlvez, sindicalista gironí de CC.OO. Des del 17 d’octubre la majoria dels 25 treballadors de l’empresa A.J.Ruz SL van iniciar una vaga indefinida, les reivindicacions son 3:

1. Readmissió del company acomiadat 48 hores abans d’iniciar el procés d’eleccions sindicals. Entenem que aquest acomiadament és degut a que aquest company va ser el que es va posar en contacte amb CCOO i tot i que al final no va ser ell el candidat a delegat per CCOO (al no tenir el cens van pensar al principi que podrien ser tres delegats d’empresa, no un, com vam veure quant l’empresa va mostrar el cens).

2. Que s’aturin les actituds coercitives i intimidadores de l’empresa envers els i les treballadores.

3. Iniciar una mesa de negociació de conveni, és gairebé l’única empresa del sector a la província de Girona que no té conveni.

La situació dels treballadors ha estat un calvari, el sou de la majoria, te com a sou base (brut)entre els 711€ i els 850€ (peó i conductor). Aquest sou pot pujar de 400€ a 1000€ donat els plusos que amaguen la quantitat d’hores extres realitzades. Estem parlant de jornades laborals entre 10 i 14 hores.

Aquesta empresa està treballant amb l’ajuntament de Sils, Riells-Viabrea, Consell Comarcal del Gironès i del Baix Empordà, Jafre i molts particulars (urbanitzacions de Vidreres,, La Goba, Hospital Onyar..)

Més enllà de les qüestions materials el que estem denunciant es la deixadesa de les administració en la part que li pertoca de responsabilitat social. Ara al marcar els serveis mínims molts dels companys han de realitzar 40hores setmanals i no son capaços de terminar els serveis.

També sembla que aquesta empresa ha incomplert totes les possibles normes mediambientals i d’indústria: Tenir un magatzem no acte per guardar uns 3.000kg de bateries (sense tractar l’àcid), recollir el material de perill biològic de l’hospital Onyar i barrejar ho amb el rebuig normal,…i d’altres.

 

Com a complement publiquem l’article aparegut al diari digital Catalunya plural

Vaga indefinida a l’empresa A. J. Ruz de Sils

El conflicte laboral que afecta a l’empresa A. J. Ruz, de Sils (La Selva) sembla més de finals del segle XIX que del segle XXI. Ho diu Pau Gálvez, secretari general del Sindicat Intercomarcal de Serveis Privats de CCOO de les Comarques Gironines. L’empresa, que es dedica a la recollida selectiva de brossa i a la gestió de diverses deixalleries a les comarques gironines, té el seu personal en vaga indefinida des del 17 d’octubre passat.

Segons explica Gálvez, el problema es va produir fa uns mesos quan els treballadors van decidir presentar una candidatura a delegat sindical i es van posar en contacte amb CCOO. “Just 48 hores abans d’obrir-se el període de presentació de llistes la companyia va acomiadar al company que es presentava”. La reacció dels treballadors va ser ràpida, van convocar vaga indefinida. Els motus són la readmissió de l’acomiadat, aconseguir el respecte de la direcció als treballadors i iniciar la negociació d’un conveni d’empresa.

La mediació oficial no va obtenir cap resultat, i la vaga va començar. Afecta a la majoria dels 30 treballadors de la societat. Només uns pocs queden al marge, en uns casos perquè són parents de la propietària i en altres perquè tenen problemàtiques que susciten la comprensió dels seus companys.

Pau Gàlvez explica que les condicions laborals dels treballadors d’A. J. Ruz són extremadament dures. “fan jornades de 10 a 14 hores, cosa que la setmana suposa sumar de mitjana fins a 68 hores de treball”. Els salaris no són tant generosos: un peó, segons CCOO cobra de salari base 712 euros al mes i un conductor pot arribar als 850, cosa que fa que amb plusos amb prou feines s’arribi als 1.000 euros en els casos millors.

El cas és que amb els serveis mínims fixats per la Generalitat, els treballadors teòricament en vaga han de fer unes 40 hores a la setmana per assumir la feina que suposen els esmentats treballs essencials, asseguren fonts sindicals. I tanmateix la vaga comença a notar-se en algunes poblacions.

La situació des de l’inici de l’aturada és força tensa perquè els vaguistes han acampat davant la seu de l’empresa. Al mateix temps, familiars de la propietària segueixen els equips que fan serveis essencials per denunciar-los a l’autoritat laboral si no compleixen.

D’acord amb el manifestat des de CCOO l’empresa té moltes de les concessions d’ajuntaments i entitats supramunicipals a comarques gironines en la recollida selectiva i viària (Begur, Regencós, Pals, Fontanilles, Gualta, Serra de Daró, Ullastret, Palau-sator, Torrent, Mont Ras, Vall-llobrega, La Bisbal, Corçà, La Pera, Rupià, Foixà, Parlavà, Ultramort, Verges, Colomers, Vilopriu, Garrigoles, Albons, La Tallada, Bellcaire, Ullà, Jafre, Riells i Viabrea, Sils, Vidreres), així com la gestió les deixalleries de Salt, Cassà, Palamós i Celrà).

La feina l’obté guanyant concursos públics amb propostes econòmiques molt inferiors a les d’altres empreses. “I aquest avantatge competitiu s’aconsegueix no amb més mecanització si no amb l’explotació laboral més crua”, diu Pau. En el capítol d’actuacions d’altres temps els treballadors conten que un conductor va ser acomiadat després d’haver-se trencat una cama.

El campament dels vaguistes és un lloc de reunió d’altres companys seus d’empreses de neteja que se solidaritzen amb la seva protesta. Al mateix temps, des de CCOO es fan gestions davant els ajuntaments i entitats públiques que són les que contracten els serveis de l’empresa en vaga perquè facin reflexionar a la propietat, que fins al moment no ha volgut negociar cap punt.

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>