11S: el poble posa rumb al Vot per la llibertat de Catalunya

El poble català ha donat un exemple de civisme i ha impressionat al món. Per tercera vegada consecutiva, en motiu de la Diada nacional de l’11 de Setembre, els catalans han sortit massivament al carrer. i enguany, més que mai, s’han mobilitzat gairebé 2 milions de persones a Barcelona. Segons el cens del 2013 a Catalunya disposa de 7.438.000 persones censades. Barcelona ciutat 1.620.000 persones i la seva àrea metropolitana són 4,5 milions de persones.

Després de la confessió de l’exmandatari Pujol sobre la seva estafa al fisc, el poble català sabia el repte que tenia per davant d’impedir que aquesta nova decepció fora aprofitada per atacar el seu legítim dret a decidir. I s’hi ha enfrontat sense vacil·lació, amb energia, amb coratge, amb tranquil·litat, amb solidaritat. El dia anterior i durant el matí del dia 11 als Ajuntaments de tots els pobles i ciutats s’hi han celebrat actes i concentracions. Al migdia i a la tarda famílies senceres, gent gran amb la cadira a sobre, nens, nadons carregats pels seus pares, immigrants, tots eren a la “V”.

A les 17.14, simbolitzant la data de supressió dels furs catalans el 1714 per la monarquia absolutista de Felip V, un milió vuit-centes mil persones (1.800.000) feien la «V» multitudinària de 11 quilòmetres en les dues vies principals de la ciutat de Barcelona. «V» de Votar el proper 9 de novembre. «V» de Victòria.

No ha estat cap «escalfada». No ha estat una improvisació. És un procés que es desenvolupa conscient i organitzadament des del 2010, després que el Tribunal Constitucional, Govern i Parlament espanyols retallessin l’Estatut d’autonomia de Catalunya, votat en referèndum, i humiliessin al poble català. Les manifestacions han anat creixent cada any: aquesta ha estat la major. Ha participat el 24% de la població de Catalunya, que són 7 milions i mig. En quin país s’està produint això? Però el govern de Madrid no escolta, no hi sent, no entén res.

 

L’ANC amb una organització exemplar

La mobilització va néixer de la frustració de l’anterior Estatut. Com a resposta, el Parlament de Catalunya va aprovar la declaració de sobirania amb el 80% de persones diputades. Alhora, el partit neoliberal de la burgesia catalana, CiU, iniciava el seu declivi. De la reacció i mobilització contra la intromissió del Tribunal Constitucional va sortir l’ANC, Assemblea Nacional Catalana: una nova associació cívica, plural i transversal, sense ànim electoral, nascuda per garantir el dret a la consulta al poble català sobre la seva independència.

L’organització de la Diada ha anat a càrrec de l’ANC i Òmnium, associacions cíviques que van apuntar per internet a 550.000 participants dies abans de la mateixa manifestació, els van vendre el kit de la samarreta de color vermell o groc, el tiquet de bus i van posar 5.000 voluntaris «in situ» que orientaven a les persones en cada un dels 73 trams on s’havien de col·locar per realitzar la gran senyera (bandera) catalana, visible des del cel.

Ara els catalans i catalanes ja no demanen un altre Estatut. Demanen la independència, un nou Estat. Simplement volen poder fer com a Escòcia. Per què a Escòcia sí i a Catalunya no? Això és el que demanen al govern espanyol i als pobles i governs del món: que els donin suport per poder decidir, poder votar. Una cosa tan elemental que el govern espanyol els nega: exercir el dret a l’autodeterminació com a poble.

 

La V de la marea ciutadana diu: posin les urnes!

Aquests són els sobiranistes. No són gent inculta, estreta de mires, endarrerida. Cospedal, secretària general del PP, arriba a acusar els sobiranistes de «ser un nacionalisme opressor com el dels nazis». En canvi no veuen nacionalisme en les actuacions del govern espanyol. No volen veure la opressió que expressen les reivindicacions de Catalunya, País Basc i Galícia. Però llavors, per què continua havent-hi un conflicte entre la nació espanyola i les altres nacions de la península ibèrica?

No una, ni dos, sinó tres vegades ho ha dit el poble català: volen votar, volen decidir. I ho faran el proper dia 9 de Novembre. Al govern català d’Artur Mas li tremolen les cames i cada dos per tres matisa la seva disposició a treure les urnes. Però aquest 11 de Setembre el poble està disposat a votar, caigui qui caigui. La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana va expressar el clam de la societat catalana: «President, Govern, Parlament: posin les urnes!»

 

La burgesia catalana es divideix i debilita

La burgesia catalana està dividida. La seva cúpula oligàrquica no vol la independència ni en somnis. Temen que el seu clan no pugui controlar un procés en el qual el poble, les capes treballadores, elements populars al costat dels més cultes, al costat de joventut innovadora, juguin un paper destacat. En canvi, els burgesos petits i mitjans veuen en la independència la seva única possibilitat de supervivència.

La gent normal i corrent, no polititzada, segueix creixent per defensar la independència conforme veu que és una opció per acabar amb la crisi, la corrupció, les polítiques profundament antisocials. Les retallades de salaris, de serveis públics essencials com la sanitat o ensenyament, l’atur desbocat i crònic, els desnonaments de les cases, la desesperança de la joventut, han actuat d’espoleta per a una mobilització que demana un canvi de fons, estructural, de ruptura democràtica. No estan conformes amb les polítiques neoliberals de Mas, però menys encara que aquestes polítiques siguin definides des de Berlín i Madrid i que cada vegada es torci més el braç als treballadors i a la gent catalana.

El partit de la burgesia catalana, CiU, està ja agafat entre dos focs, dividit profundament. D’un costat el poble que exigeix celebrar la consulta el 9 de novembre. De l’altre, el sector oligàrquic i financer que fa els seus negocis amb Madrid, el tem i es nega.

Junqueras, líder d’Esquerra Republicana de Catalunya (un partit de la petita burgesia i de petits sectors treballadors) és el polític més en alça entre el poble català. Ha ofert a Mas entrar al govern si amb això es garanteix la consulta. Però si caigués Mas per una combinació de factors, Junqueras podria veure’s impulsat a dirigir un govern de ruptura entre centreesquerra i l’esquerra.

 

L’esquerra social i política es reorganitza

L’esquerra treballadora catalana va començar dividida, un mal que s’arrossega de lluny. No hi ha una autoritat clara de cap de les seves tendències. El socialisme català oficial està en crisi des de l’inici del procés sobiranista. Aliat amb els «socialistes d’ordre», monàrquics, centralistes, capaços de pactar amb la dreta qualsevol cosa amb tal de mantenir «España unida». Intenten donar una imatge de buscar una «reforma constitucional» pactada amb el PP que s’assembla al model lampedusià de canviar alguna cosa per mantenir l’essencial. Per això el PSC català s’esqueixa en corrents: unes d’elles es col·loquen en el camp del sobiranisme i unes altres en el centralisme espanyol.

Els aires de llibertat que insufla el poble català estan donant vida a les corrents polítiques i moviments socials més propers al poble, a la gent treballadora. A nivell ciutadà la plataforma «Guanyem Barcelona» constitueix ja una unitat molt superior a la que s’havia aconseguit només entre partits: incorpora als moviments socials, veïnals i algunes de les seves cares visibles són les mateixes que han estat portant les lluites contra els desnonaments i retallades. Un altre fenomen que expressa aquest procés és Podemos, de la que la projecció electoral segueix creixent a les enquestes.

A nivell de Catalunya s’ha format una plataforma d’esquerres que respon a aquesta necessitat d’unitat, de diàleg i confluència, per respondre al desig majoritari d’unir un canvi social a la llibertat de Catalunya. Aquesta plataforma es diu Esquerres pel Sí-Sí, en resposta a les dues preguntes de la consulta: Sí a constituir un Estat català i Sí a que sigui independent. Aquest front va des independentistes de la CUP, de la coalició ICV i EUA, sectors de l’ANC, d’ERC, ex socialistes, de Procés Constituent, sindicalistes de CCOO, UGT, Intersindical, altres formacions d’esquerra radical, personalitats , artistes, professionals. El seu repte és aconseguir inclinar el vot favorable a la constitució d’un Estat a Catalunya de la gent treballadora.

El gruix d’homes, dones, joves, de la classe treballadora, encara no han entrat en la discussió. Actuen dissolts en les manifestacions. Es fan bromes i picabaralles verbals o a les xarxes socials sobre la independència, però sense un debat seriós encara. Òmnium Cultural, associació cívica co-organitzadora de la Diada, vol aconseguir 100.000 voluntaris per anar casa per casa a ESCOLTAR quin país vol la gent i traslladar-lo als dirigents polítics. I arribar a TOTES les cases. Una magnífica iniciativa.

L’esquerra té la possibilitat i la responsabilitat d’organitzar el debat entre la gent treballadora. Són la part més difícil de la societat ara on fer un debat polític. Difícil per la precarietat, la dispersió, la feble cultura política i democràtica en aquests moments. Però és la part social decisiva per inclinar la balança cap al Sí-Sí. I per fer-ho ha de mostrar que implicant-se enmig d’aquest procés de separació / independència, la classe treballadora pot jugar un paper decisiu: tenyint de color vermell les reivindicacions de tipus social, la definició del nou estat, el paper dels serveis públics, la garantia d’uns drets mínims.

En definitiva, es tracta d’obrir el debat sobre «Quín nou país vol la gent treballadora?». No hi ha res garantit: es tracta de ficar-se i lluitar per això. Però està clar que estem davant la major oportunitat que s’ha obert a Catalunya des de l’anomenada «transició», fa quaranta anys.

 

Una República catalana

La gent, les famílies treballadores, les persones que prenen seriosament aquest procés i dubten entre els avantatges o inconvenients que pot portar una ruptura amb Espanya, es pregunten sobre quin serà el futur en cas d’una independència. «I després de votar la independència què passarà?».

Per descomptat el govern espanyol del PP (lamentablement ajudat pel nou i flamant secretari general del PSOE, Pedro Sánchez) s’encarrega de transmetre, dia sí i dia també, els greus esdeveniments que s’esdevindran quan els catalans (o el president Mas) decideixin separar-se. Aquesta és la campanya «positiva» a favor de la «unitat de tots els espanyols». Que lluny de l’acceptació i acord democràtic d’un altre govern conservador com el de Cameron!

En efecte, «Espanya és diferent», com deia un vell eslògan durant el franquisme. La por de la monarquia i de tota l’elit oligàrquica i política és tal que és de presumir que no cediran en el seu intent de sabotejar la votació del 9 de novembre. El poble català intueix que els primers temps d’un hipotètic estat català seran durs. Però segueix endavant, any rere any. Aquesta mateixa reacció crea simpaties a l’altra part, la part dels treballadors i treballadores, dels demòcrates, dels sincers amics de la pau i la convivència entre els pobles, entre la resta dels pobles ibèrics. La perseverança del poble català és vista cada vegada més com un exemple a seguir davant la major crisi econòmica, democràtica, de cultura, d’incertesa, de les últimes dècades.

La via catalana cap a la independència obre pas a la República. En primer lloc a una República Catalana, és clar. El poble català, a diferència potser de l’escocès, no es quedarà amb el rei Felip VI que, dia sí i dia també, pren partit contra el dret a la consulta i la separació. Però hi ha més partidaris de separar-se. Per començar, els bascos. També la República fa temps s’està obrint a Espanya, i les banderes, actes i exigència d’un referèndum sobre el model d’estat i règim, comença a estar present en àmplies capes de la societat.

Per tant, Catalunya és una oportunitat per a tot Espanya. És la millor oportunitat que s’ha donat en les últimes quatre dècades. És l’oportunitat de realitzar , aquesta vegada sí! , la ruptura democràtica que no es va realitzar després de la mort de Franco. Per arribar a un canvi democràtic i decisiu en les formes d’estat: les Repúbliques. Aquí és on té l’esquerra la major possibilitat que li ha brindat la història de corregir l’error d’acceptar la monarquia. De no tornar a pactar una democràcia «que no ho és» a canvi d’alguns llocs institucionals (en el cas del PCE-PSUC) o de participar plenament en la gestió d’un estat corrupte (en el cas del PSOE i dels nacionalistes catalans i bascos). De nou és possible lluitar per Repúbliques avançades socialment, començant per la Catalana.

La lluita per la independència a Catalunya no és doncs un procés «exclusivament català». Forma part d’un procés que recorre tot l’actual Estat espanyol. I forma part d’un procés europeu. Escòcia – Catalunya s’alimenten mútuament. També Grècia alimenta la visió que cal una altra manera de fer Europa… i Espanya,  i Portugal, i França, i Itàlia …

La lluita per la independència catalana, com l’escocesa, va unida doncs a la necessitat de donar un tomb a les polítiques neoliberals, austericides, de la senyora Merkel i la troica. Això és el que totes les oligarquies temen: que la desestabilització que provoquin aquests processos de llibertat nacional sigui aprofitada perquè les classes populars irrompin i «tenyeixin» de contingut social dels futurs estats i règims que poden sortir.

Estem vivint temps molt interessants. Si volem canviar les coses, cal implicar-se.

 

Alfons Bech

14 Setembre 2014

 

COMMENTS

 • I simply want to mention I am very new to blogs and truly enjoyed you’re website. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You absolutely have superb articles. Thank you for sharing with us your website.

 • How come I get this ? when using Firefox and when I am using Internet Explorer shows what I am supposed to get, (Wed) ,as the text. If you cannot see what I put down it is a small box with the numbers 26 and 20 inside of it.. Is there a fix for my problem?. Thanks in advance..

 • I have observed in the world the present day, video games will be the latest popularity with children of all ages. Often times it may be extremely hard to drag young kids away from the games. If you want the very best of both worlds, there are numerous educational games for kids. Great post.

 • Someone said that you had to buy a domain, or your blogs weren’t seen by everybody, is that true? Do you know what a domain is? IF not do not answer please..

 • Exactly how do you find different blogs on Blogger with keyword phrase or search?

 • What are some excellent Tumblr blogs that permit you to submit pictures, to gain more followers?

 • What websites and blogs do the browsing community connect most on?

 • best suvs… […]we like to honor other sites on the web, even if they aren’t related to us, by linking to them. Below are some sites worth checking out[…]…

 • You lost me, buddy. I mean, I assume I get what youre declaring. I have an understanding of what you’re saying, but you just seem to have forgotten about that you’ll find some other individuals within the world who view this matter for what it actually is and may perhaps not agree with you. You may be turning away many of men and women who may have been supporters of your blog site.

 • What are the best complimentary blogs that allow user-sponsored marketing and also sales?

 • An adrenaline-fueled adventure that captivates you without a single explosion and leaves you completely satisfied.

 • i wish to have some diamond necklace but they are quite expensive::

 • digital cameras are really great because you can shoot and preview the pictures right away::

 • considerations that come with travelling abroad. Some sort of medical crisis can before long become costly and that’s absolute to quickly impose a

 • My buddy and I have been reviewing personal blogs as well as on the internet journaling. She really feels that personal sensations and also such should not revealed in such open online forums. I see no problem with it. Share your ideas:. 1. Do you blog or journal?. 2. Do you prefer one-on-one expression of feelings over created communication?.

 • 1 simple free Android app that finds 10’s of thousands of unique followers for you.

 • 535839 568369Outstanding post, I think blog owners really should larn a lot from this site its rattling user friendly . 904579

 • link:Stunning pictures of the beutiful Krita Sanon with music Luka Chuppi Duniyaa coca cola tu luka chuppi

 • I just couldn’t depart your site before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 • You must participate in a contest for among the finest blogs on the web. I will advocate this site!

 • Simply wish to share something. I require to send my blog sites to blog site sites with many individuals reading blogs. That’s what I need many.

 • 950709 919604It is really a nice and valuable piece of info. Im glad which you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing. 473243

 • 359291 750174The Spirit with the Lord is with them that fear him. 775126

 • Actually my blog name is not relevant to my blog site niche. in this time i intend to convert my blog to a web site via blogger. yet i don’t recognize if i will do it, after that just how much will influence my blog web traffic?.

 • 392614 560886Nicely picked details, many thanks to the author. It is incomprehensive in my experience at present, even so in common, the convenience and importance is mind-boggling. Regards and all the finest .. 109508

 • hi. I observe that you were focused on creating quality backlinks and stuff. I’m merchandising scrapebox auto approve link lists. If you’d like to trade ?

 • Just how do I conceal my extensive network & blog sites, without leaving a huge white gap down the bottom?

 • 546778 939198hi!,I like your writing so a lot! share we maintain up a correspondence extra approximately your post on AOL? I demand a specialist on this space to solve my problem. May possibly be that is you! Looking ahead to peer you. 977149

 • 19792 73174of course like your web site but you need to test the spelling on quite a few of your posts. 317062

 • 322503 246090Wahhhh,!! I dnt believe its food thats generating her tummy groww!!|tiitaBoo| 590844

 • 546220 544582Id need to have to verify with you here. Which is not one thing I generally do! I take pleasure in reading a submit that will make individuals think. Moreover, thanks for permitting me to remark! 518728

 • 146341 842629Spot up for this write-up, I seriously believe this site needs a whole lot more consideration. Ill apt to be once more to learn additional, appreciate your that info. 878737

 • 462581 610823This design is incredible! You certainly know how to maintain a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own weblog (well, almostHaHa!) Great job. I truly loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool! 662655

 • 71980 776308Top rated lad speeches and toasts, as nicely toasts. might extremely well be supplied taken into consideration generating at the party consequently required to be slightly much more cheeky, humorous with instructive on top of this. best man speeches funny 309906

 • 674476 458400It is a shame you dont have a donate button! Id most definitely donate to this outstanding web web site! I suppose within the meantime ill be pleased with bookmarking and putting your Rss feed to my Google account. I appear forward to fresh updates and will share this weblog with my Facebook group: ) 911951

 • I’m a teenager and also I heard that you can actually get paid for things similar to this. I’m experienced with computer systems and have great literary works abilities and I’m sure I can create successful blogs/articles … On a different (kind of) topic, would certainly I have the ability to join affiliate programs?.

 • 992133 79257Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read? 908275

 • 433065 259150of course data entry services are extremely expensive that is why always make a backup of your files 959787

 • Are there any great poetry websites that you know of to ensure that I can have an account that has great deals of space to type out stories/poems on? Or do you recognize of any kind of writing websites in any way that I could upload blogs on, kind of like having a whole web site to myself?.

 • This is the appropriate weblog for everyone who hopes to check out this topic. You already know a lot its practically hard to argue on hand (not that I actually would want…HaHa). You certainly put a different spin for a topic thats been written about for several years. Wonderful stuff, just fantastic!

 • 711830 541337Excellent publish from specialist also it will probably be a fantastic know how to me and thanks extremely much for posting this valuable data with us all. 285258

 • I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i am glad to express that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to do not fail to remember this web site and provides it a glance regularly.

 • What hosting sites will permit my blog site to make money off includes being put on my blog site?

 • 981713 748573Enjoyed looking at this, really excellent stuff, thanks . 304970

 • wedding keepsake box next

 • I simply want to tell you that I am just very new to weblog and absolutely liked your web-site. Most likely I’m want to bookmark your site . You amazingly come with excellent article content. Appreciate it for sharing with us your blog site.

 • 818684 742350Interesting web site, i read it but i still have several questions. shoot me an e-mail and we will talk far more becasue i may possibly have an fascinating notion for you. 302255

 • It’s difficult to find knowledgeable people within this topic, but you appear to be do you know what you’re discussing! Thanks

 • 574773 524344Superb weblog here! after reading, i decide to buy a sleeping bag ASAP 373792

 • I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best

 • I was very happy to find this internet site on bing, just what I was looking for : D too saved to favorites .

 • That is the appropriate blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize a lot its nearly arduous to argue with you (not that I really would need…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, just nice!

 • Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.

 • If you love sharks, you should buy this Save The Sharks T Shirt today

 • Every code I attempt either leaves an enormous gap at the top of the web page, or at the end of the web page. Its definitely that code triggering it. I’ve attempted many codes attempting to conceal the blogs & extensive network, yet they all leave a white space either on top or near the bottom. Anybody obtained one that does not trigger the white void? Or how to get rid of the white gap?.

 • Thansk for the blog mate

 • Im obliged for the blog article.Much thanks again. Want more.

 • mia pron khalifa

  nUNnP4 very good put up, i definitely love this web site, carry on it

 • Hello. I wanted to ask one thing…is this a wordpress web site as we are planning to be shifting over to WP. Furthermore did you make this template yourself? Thanks.

 • Major thanks for the blog post.Much thanks again.

 • Hey, very interesting posting. My aunt and I have recently been searching for thorough information on this subject sort of stuff for quite a while, but we couldn’t until now. Do you consider you can make several youtube videos about this, I think your web blog would be more good if you ever did. If not, oh well. I will be viewing on this web-site in the not to distant future. E-mail me and keep me updated. granite countertops cleveland

 • Its such as you read my thoughts! You appear to understand so much about this, such as you wrote the e book in it or something. I think that you just could do with a few p.c. to drive the message home a little bit, but instead of that, this is magnificent blog. A great read. I will certainly be back.

 • I really like and appreciate your article.Really thank you! Keep writing.

 • AWS DevOps Professional

  This is one awesome post.Really thank you! Much obliged.

 • I appreciate you sharing this article.Much thanks again. Cool.

 • Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for newbie blog writers? I’d really appreciate it.

 • Thanks so much for the article post. Fantastic.

 • I truly appreciate this article post.Much thanks again. Much obliged.

 • Thanks so much for the blog. Great.

 • His Secret Obsession

  Very good information. Lucky me I came across your site by chance (stumbleupon). I ave saved as a favorite for later!

 • I really liked your article post.Much thanks again. Want more.

 • There are actually a number of particulars like that to take into consideration. That could be a great point to deliver up. I offer the ideas above as common inspiration but clearly there are questions just like the one you bring up where the most important factor can be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round issues like that, but I am positive that your job is clearly identified as a fair game. Each boys and girls feel the influence of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 • I really liked your article post.Much thanks again. Really Cool.

 • Browsing through your blog site presents me the chance to realize precisely why I like examining points with so substantially understanding. It actually is wonderful to know there are still terrific authors all around that will set wit into knowledgable data. I appreciate you for your contributions and eagerness to share your thoughts with us.

 • PMP Certification

  Thanks , I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I ave discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 • Thanks-a-mundo for the blog article.Thanks Again. Want more.

 • I really like and appreciate your article post.Much thanks again. Great.

 • Parasite backlink SEO works well 🙂

 • Wow, great blog article.Much thanks again. Awesome.

 • I appreciate you sharing this article.Really thank you!

 • […] There you will find 52639 additional Info to that Topic: netpor.org/?p=681 […]

 • Really enjoyed this blog article.Thanks Again. Will read on…

 • I loved your blog article.Much thanks again. Awesome.

 • Really informative article post.Really looking forward to read more. Awesome.

 • Any INTEREST RATES doesn’t give attraction regarding virtually any excessive tax bill funds, to make sure you are really taking the application inside the jeans as a result of not really transforming your tax burden obligations.

 • privatni

  Paragraph writing is also a excitement, if you know after that you can write or else it is complicated to write.

 • more info

  I’а†ve recently started a website, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 • Today, with all the fast way of life that everyone leads, credit cards have a big demand throughout the economy. Persons throughout every arena are using the credit card and people who not using the credit cards have arranged to apply for just one. Thanks for revealing your ideas on credit cards.

 • I cannot thank you enough for the article post.Much thanks again. Really Cool.

 • Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 • Grace

  I really liked your post.Really thank you! Much obliged.

 • As I web site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

 • I loved your article post.Really thank you! Great.

 • 11S: el poble posa rumb al Vot per la llibertat de Catalunya | L

  Baccarat is one of those gambling club diversions that is adored by a few, and detested by others. In case you’re one of the players who extravagant the game, you will be happy to realize that you don’t need to bet your well-deserved cash each time y…

 • Tattoo Studio

  Really appreciate you sharing this article.Really thank you!

 • The Lost Secret of International Football Relay

  There are many statistics that it is possible to select from nowadays to decipher whether or not a league is good or not. Let us now take a better look at the ideal Serie A clubs. That bowl game determines the very best collegiate squad every year. The…

 • Is it safe to play online casino?

  Yes, generally speaking, online casinos are safe to play at. However, like most businesses that are found online, there are good eggs and sadly multiple bad ones.

 • pravo

  Yeah bookmaking this wasn at a bad determination outstanding post!

 • best interior decor

  There is noticeably a bunch to know about this. I consider you made certain nice points in features also.

 • Can I just say what a aid to find somebody who really knows what theyre speaking about on the internet. You positively know how one can deliver an issue to gentle and make it important. More people have to read this and perceive this side of the story. I cant consider youre not more standard since you definitely have the gift.

 • I cannot thank you enough for the article.Really thank you! Fantastic.

 • satubangsa.net

  Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Much thanks again. Fantastic.

 • Major thanks for the blog.Thanks Again. Really Great.

 • Watch Game of Thrones Season 8 Online for Free! EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT GAME OF THRONES SEASON 8

 • I added your blog to bookmarks. And i’ll read your articles more often! Before this, it would be possible for the government to arrest you just based on whatever you were saying, if they didn’t like it.

 • A round of applause for your article.Thanks Again.

 • I really like and appreciate your article post.Really thank you! Great.

 • globe smart civi lservice

  Free internet tricks

 • I think this is a real great blog. Really Great.

 • Very good post.Much thanks again. Want more.

 • It’s almost close to impossible to find well-updated individual on this niche, however you appear like you comprehend what exactly you’re writing on! Gratitude

 • promos

  Thanks for helping out, great information. аЂа‹аЂ The four stages of man are infancy, childhood, adolescence, and obsolescence.аЂ аЂа› by Bruce Barton.

 • Muchos Gracias for your post.Really looking forward to read more. Cool.

 • code

  Your style is very unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I all just book mark this site.

 • I am transforming organizing business and also wish to move my WordPress Blogs over. Does any person understand of a simple method to complete this?.

 • site

  You made some nice points there. I looked on the internet for the subject matter and found most individuals will approve with your website.

 • disocunt

  Thanks-a-mundo for the article.Really looking forward to read more. Really Great.

 • coupon

  Very good article.Really thank you! Much obliged.

 • link

  Looking around I like to look around the web, regularly I will just go to Digg and follow thru

 • web

  Wow! Thank you! I permanently needed to write on my website something like that. Can I include a fragment of your post to my blog?

 • I cannot thank you enough for the article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 • site

  wonderful points altogether, you simply received a logo new reader. What could you recommend in regards to your submit that you simply made some days ago? Any positive?

 • disocunt

  Wow, great article.Really thank you! Awesome.

 • game nong trai

  you are in point of fact a good webmaster. The site loading speed is incredible.

 • Here you will find a list of coupons of up to 20 percent and promo codes for some items.

 • I cannot thank you enough for the blog.Really looking forward to read more. Great.

 • beauty and makeup copenhagen

  We all speak a little about what you should talk about when is shows correspondence to because Maybe this has much more than one meaning.

 • baccarat crystal

  The main motivation to play online baccarat for nothing is the sheer fervor of the game. Baccarat is extraordinarily amusing to play.

 • baccarat online

  The main motivation to play online baccarat for nothing is the sheer fervor of the game. Baccarat is extraordinarily amusing to play.

 • Im thankful for the blog.Really looking forward to read more. Much obliged.

 • Naira4all

  Thanks so much for the article.Really thank you! Cool.

 • Wakanda nation

  Im thankful for the blog post.Much thanks again.

 • Wow, great blog article.Really thank you! Keep writing.

 • https://www.prospernoah.com/nnu-registration/

  Some genuinely choice articles on this website , saved to bookmarks.

 • Winapay

  This is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very precise info Thank you for sharing this one. A must read post!

 • https://www.prospernoah.com/nnu-income-program-review-legit-or-scam/

  Thank you for the post. I will definitely return.

 • https://www.prospernoah.com/clickbank-in-nigeria-money/

  Really appreciate you sharing this article.Really thank you! Keep writing.

 • 1000 naira online business

  Mate! This blog is cool. How did you make it look like this !

 • Wow, great blog post.Much thanks again. Awesome.

 • https://www.prospernoah.com/affiliate-programs-in-nigeria/

  When I initially left a comment I seem to have clicked on the

 • It truly is mostly close to impossible to find well-advised men or women on this content, however , you look like you know the things that you’re writing on! Appreciate It

 • Wizkid

  Thanks for helping out, superb information. Our individual lives cannot, generally, be works of art unless the social order is also. by Charles Horton Cooley.

 • Kandra

  What i don at realize is in truth how you are not really a lot more well-favored than you

 • Berniece

  not everyone would need a nose job but my girlfriend really needs some rhinoplasty coz her nose is kind of crooked*

 • superb post mate, though will be certainly an issue along with backlinking with regards to e-commerce.

 • Candis

  Many thanks! It a wonderful internet site!|

 • Really enjoyed this post.Really looking forward to read more. Want more.

 • Cicely

  This article will help the internet people for creating new blog or even a blog from start to end.

 • porn movie

  Know who is writing about bag and also the actual reason why you ought to be afraid.

 • programa de afiliados

  Just read this I was reading through some of your posts on this site and I think this internet site is rattling informative ! Keep on posting.

 • Thanks a lot for the article post.Really thank you! Awesome.

 • The Ultimate Revelation Of Baccarat Site.

  Top Tips Of baccarat

 • A round of applause for your article post. Really Cool.

 • It certainly is practically not possible to see well-advised men or women on this niche, in addition you look like you realize those things you’re revealing! Appreciate It

 • answer

  Very neat article.Really thank you! Fantastic.

 • Lakenya

  Wow, what a video it is! Really fastidious quality video, the lesson given in this video is actually informative.

 • Kellye

  It’а†s really a great and useful piece of info. I’а†m glad that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 • Thanks so much for the post.Really thank you! Keep writing.

 • Grace

  Thanks again for the blog post.Really thank you! Really Great.

 • depedtambayan actuvuties

  deped tambayan

 • Very good blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

 • It can be mostly extremely difficult to see well-qualified users on this theme, still, you appear like you be aware of which you’re writing on! Excellent

 • Absolute beneficial elements you’ll have mentioned, say thanks a lot for submitting.

 • It’s actually nearly extremely difficult to find well-updated men and women on this issue, however , you appear like you are familiar with the things that you’re posting on! Appreciation

Leave a Comment