La unitat de les esquerres al Pakistan és un bé preuat enmig de l’avanç de les dretes

Reproduïm l’entrevista de Peter Boyle, corresponsal de Green Left Weekly i d’Aliança Socialista, a Farooq Tariq, secretari general del Partit Popular dels Treballadors (AWP) del Pakistan.

Ja ha passat gairebé un any i mig des que el Partit Popular dels Treballadors-AWP va sorgir fruit de la unió del Partit Popular del Pakistan, el Partit Socialista i el Partit dels Treballadors de Pakistan. Com està funcionant aquesta unió política?

Construir un partit unit derivat d’una confluència de tres patits d’esquerres amb diferents tradicions i estratègies polítiques no ha sigut una tasca fàcil. Ha estat un any i mig d’una crisis rere una altra dins la nova organització. Però el Partit Popular dels Treballadors-AWP ha tirat endavant i ja ha superat els primers moments crítics. Ara, el repte serà el seu procés de consolidació i sostenibilitat. Allò que ens manté units no són les discussions internes sinó els efectes que tenim sobre els moviments del nostre entorn. Hi va haver una reacció entusiasta de molts independents, progressistes d’esquerres i activistes socials quan es va formar el partit. Alguns s’han unit i la resta es segueixen referint a l’AWP com el principal partit d’esquerres que realment pot canviar les coses. Som conscients que si aquest partit no aconsegueix mantenir l’esquerra unida, passarà molt de temps fins que un altre esforç d’aquesta envergadura pugui dur-se a terme.

Quins diries que han estat els principals èxits des que es va formar l’AWP?

La campanya per les eleccions generals del 2013 , on l’AWP comptava amb uns 70 candidats tant a nivell nacional com provincial, va ser un dels principals èxits del partit. Tot i que cap dels nostres candidats va guanyar un escó, vam organitzar algunes de les nostres millors trobades durant aquella campanya electoral. Per exemple, a nivell provincial, vam organitzar més de 60 actes públics, alguns d’ells amb més de 5000 persones. La campanya en contra de les restes del feudalisme és un dels èxits sorgits de la unitat. Hem organitzat tres mítings principals a Islamabad, Lahore i Hyderabad. Vam recollir un fort recolzament a la petició a la Cort Suprema del Pakistan per fer enrere la decisió del Tribunal de la Sharia que ha condemnat la reforma del sòl per considerar-la “no islàmica”. La campanya per aconseguir drets del sòl per a residents de les barraques d’Islamad va mobilitzar a milers de persones sota la bandera de l’AWP. Aquesta campanya encara continua i ha convertit a l’AWP en un pol d’atracció per a molts. A principis d’abril vaig intervenir en una trobada de treballadors del a Faisalabad organitzada pel Moviment Socialista Qaumi. Estan demanant un increment de salari, seguretat social per a totes les persones treballadores i altres millores de les seves condicions de feina. Els vaig dir: “Els treballadors han de construir el Partit Popular dels Treballadors-AWP com una alternativa als partits feudals i dels rics. Vam perdre les eleccions però no hem perdut la nostra voluntat de continuar la lluita per aconseguir un Pakistan, i un món, socialistes. Estic segur que els treballadors de Faisalabad algun dia podran escollir treballadors del tèxtils al Parlament”. Aquestes paraules van ser fortament aplaudides pels treballadors, que en altres ocasions han organitzat vagues importants.

Quins són els principals reptes per a l’AWP?

Un dels reptes més importants al qual ens enfrontem és l’amenaça del fonamentalisme religiós. Shahab Khatak, advocat i president de l’ AWP a la província de Khyber Pukhtoonkhawa (KPK), va escapar pels pèls d’un intent d’assassinat aquest abril passat. Dos assassins el van disparar mentre ell es dirigia cap a les Corts. Afortunadament va sortir il·lès tot i que el seu cotxe va quedar destrossat a causa de les bales. Des de l’AWP ens oposem a les negociacions de l’actual govern de dretes del Pakistan amb els Talibans, i això ha fet enfadar als fanàtics. L’altre repte en el qual es troba l’AWP és el de mantenir la preuada unitat d’esquerres, unida i intacta, davant l’objectivitat dels avanços de les dretes en tots els aspectes de la vida. Estem fent el millor que podem per tal de mantenir aquesta unitat i estem lluitant contra totes les forces que ens volen separar.

Fa poc vas assistir a dos actes organitzats per moviments de resistència que vénen de lluny, els treballadors productors de totxanes i els camperols de les granges militars d’Okara Kulyana. Estan avançant aquestes lluites? La unitat de l’AWP ha ajudat a aquestes lluites?

Els activistes de l’AWP que són líders en diferents moviments de masses estan portant les seves lluites endavant amb molt de coratge. Els treballadors productors de totxanes estan lluitant arreu del Pakistan per forçar el govern a implementar el salari mínim, que aquest ja ha aprovat. Molts caps estan violant les quotes de salari mínim i des de l’AWP estem mobilitzant a milers per sortir al carrer per la plena implementació del salari mínim. Ja fa catorze anys que es va iniciar la lluita pels drets de la terra a les granges militars. Quan vaig visitar Austràlia per tal de recorre el país donant conferències a diferents ciutats, convidat per l’Aliança Socialista el 2002, acabava de començar aquest moviment de camperols. Era durant el període dictatorial de Pervez Musharraf i eren l’única força que s’oposava de manera eficient a la dictadura militar. L’Anjaman Mozareen Punjab (AMP), l’associació d’inquilins, es va convertir en un pol d’atracció per a tots aquells que s’oposaven al govern militar. Vam estar i estem entre els principals líders d’aquest gran moviment que encara inspira a tanta gent. El 6 d’abril vaig assistir al cinquè aniversari de l’assassinat de tres camperols activistes a mans dels sicaris de l’administració de les granges militars l’any 2009. Hi van participar més de 5000 persones, incloses 1000 dones camperoles molt valentes. Aquesta lluita continua i la unitat de les esquerres l’està ajudant molt.

Quin ha estat el rol de l’AWP en les lluites pels drets de les dones al Pakistan?

A l’AWP tenim el privilegi de comptar amb algunes de les principals activistes que estan lluitant pels drets de les dones a tot el Pakistan. El 2 de març l’AWP va celebrar la seva primera convenció de dones, la qual va reunir a unes 60 delegacions de dones de tot el país. Hi havia unes 500 dones a la sessió oberta A l’AWP s’estan aprovant uns Estatus de la dona que cap altre partit polític s’atreveix a presentar en una societat dominada pel fonamentalisme musulmà. Molts diaris es refereixen als “Estatuts de la dona” de l’AWP com a una de les campanyes exemplars pels drets de les dones al Pakistan.

Què n’opina l’AWP de la retirada oficial de tropes occidentals l’Afganistan ocupat?

A l’AWP estem en contra de la intervenció de l’OTAN a l’Afganistan. Els tres partits que ens vam unir al 2012 per convertir-nos en l’AWP sempre hem estat en contra de la intervenció imperialista dels EUA, tenint en compte que tampoc recolzem als fanàtics religiosos. Donat el fet que s’estan retirant els militars occidentals de l’Afganistan, al país roman una situació molt complexa i contradictòria. Mentre que encara hi ha parts de l’Afganistan liderades pels fanàtic religiosos, sembla poc probable que puguin arribar a controlar tot el país, tal i com van fer l’any 1996. La consciència de les masses afganes ha canviat, no són les mateixes que a l’any 1996. Una nova generació més jove i més radical, però no islamista, ha parlat en termes clars sobre la visió que tenen per a un Afganistan diferent i més democràtic. Les actuals eleccions presidencials demostren en quina direcció va aquest canvi.

Què en pensa l’AWP sobre la guerra dels avions no tripulats “drones” d’EUA a les zones frontereres?

Mai hem recolzat atacs d’avions no tripulats ni al Pakistan ni a cap altre país. Els atacs de “drones” a les zones de frontereres tribals justifiquen l’increment de suport que després reben els fanàtics religiosos pels seus actes terroristes. S’ha utilitzat aquesta raó per tal de demostrar que cal un estat islàmic per lluitar contra els estatunidencs. Els atacs de “drones” provoquen el sentiment de venjança que ja ha estat despietadament explotat pels fonamentalistes. Han reclutat a molts durant aquests atacs. Ara que hi està havent un descans, els fanàtics estan sent més exposats i estan perdent suport quan duen a terme atacs suïcides, els quals solen matar a civils innocents.

L’amenaça del fonamentalisme islàmic s’està enfortint o debilitant al Pakistan?

El fonamentalisme islàmic ha sorgit com l’amenaça més gran a les forces progressistes de la nostra regió. No podem deixar de dedicar-li l’atenció que es mereix. S’està enfortint el fonamentalisme degut a la fallida dels governs capitalistes i militars a l’hora de solucionar alguns dels problemes bàsics de la majoria de la població. El Partit dels Pobles del Paquistan (PPP), que va governar del 2008 al 2013, i l’actual Lliga- Nawaz Musulmana del Paquistan (PMLN) han i estan implementant polítiques neoliberals molt agressives. El PMLN està demanant enormes préstecs al Fons Monetari Internacional (FMI) i està incrementant els impostos indirectes. Això provoca un augment de la pobresa a tot el país. Actualment al Sud de l’Àsia hi viu una cinquena part de la població pobre mundial, però tots els governs de la regió estan units en la implementació de les polítiques neoliberals. La privatització s’ha convertit en una de les eines principals per tal de saquejar els béns públics. El resultat d’aquestes decisions és l’augment de la dreta i l’extrema dreta. Avui en dia al Pakistan es viu un clima de terror. Durant els últims mesos, coneguts periodistes radicals i activistes progressistes s’han convertit en l’objectiu dels fanàtics religiosos. Aquests grups neofeixistes estan canviant les seves tàctiques. En comptes d’apuntar cap als seus líders burgesos, ara són les classes mitges i els radicals d’esquerres els que són atacats i amenaçats. Últimament, el creixement de l’AWP a al província de KPK, molt propera a l’Afganistan s’ha convertit en l’objectiu dels fanàtic religiosos: l’atac al nostre president provincial n’és la prova. El president de l’AWP, Fanoos Guijar, va fer una roda de premsa, sobre aquest atac i va prometre continuar amb la lluita per l’emancipació de la classe obrera tot i les amenaces. La campanya de l’AWP compte amb tot el suport de Malala Yousafzia, la jove que prové de la mateixa regió i que es va fer famosa a tot el món per haver estat disparada per atrevir-se a parlar contra el fonamentalisme religiós.

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>