La mercantilització de la sanitat

Encara que sovint només recordem la salut després d’emmalaltir o patir per la mort d’un ésser estimat, la gran majoria de ciutadans europeus (més de 4 de cada 5) pensa que la salut és un bé essencial per assolir una bona qualitat de vida. És lògic. Quan tenim bona salut disposem de més energia, més capacitat per estudiar, buscar feina, desenvolupar les nostres capacitats creatives i oci, més possibilitats per tenir millors relacions socials, a més de sentir-nos més alegres, satisfets i tenir més llibertat.

Sembla indubtable que els que estan malalts, amb discapacitat, o dolor tenen menys autonomia i independència, al tenir més salut augmentem la nostra capacitat per triar, prendre decisions, ser més lliures.
Tot i no ser el principal determinant social de la salut, no hi ha dubte que accedir a una adequada atenció sanitària quan ens posem malalts (amb professionals sociosanitaris ben qualificats i preparats, una atenció ràpida i eficient, un ús assenyat de la tecnologia i el millor tracte humà i personal possibles) té gran valor per a la nostra salut i llibertat.

EnviaLa literatura científica i l’OMS són contundents en assenyalar que els sistemes sanitaris universals, amb propietat i gestió públiques, basats en l’atenció primària i una elevada qualitat de prestacions, no només ofereixen millors resultats de salut sinó que també són més eficients, equitatius i humans. La suposada major “eficiència” de l’atenció mercantilitzada es fonamenta en gran mesura en estalviar en personal i oferir salaris baixos i males condicions laboral, la qual cosa afecta la salut dels propis treballadors sanitaris i afecta la qualitat de l’atenció. A més, els centres privats seleccionen els pacients, donen altes prematures, cobren per acte mèdic i realitzen més proves i intervencions innecessàries.

La Llei General de Sanitat va assentar el 1986 les bases del Sistema Nacional de Salut (SNS) que va ampliar la cobertura i proveir atenció sanitària de bona qualitat per gairebé tota la població de l’Estat espanyol. Malgrat les seves insuficiències i limitacions: restringida despesa pública, desenvolupament limitat de l’atenció primària, la salut laboral i la salut mental, excessiva despesa farmacèutica i baix ús de genèrics, i escassa atenció a determinats col·lectius, amb el SNS gairebé tota la ciutadania va obtenir una bona atenció independentment de la classe social, poder adquisitiu i lloc de residència.

Des de llavors, els grans conglomerats empresarials i lobbies de la indústria farmacèutica i tecnologia sanitàries, han incrementat la seva pressió per transformar el SNS i obrir noves oportunitats i models de negoci. Com que la sanitat pública i privada són “vasos comunicants” (si es deteriora la primera es reforça la segona i a l’inrevés), les estratègies polítiques, legals i econòmiques de mercantilització sanitària dels darrers anys han passat no només per incentivar i enfortir al sector privat (privatitzar o ampliar l’espai per a lucrar-se, realitzar concerts amb la sanitat pública, afavorir l’assegurament privat), sinó també per afeblir, desprestigiar i fer més opac al sistema públic (retallar pressupost i recursos, fragmentar, desregular o concertar serveis, establir “repagaments”).

EnviaLes conseqüències són conegudes: tancar centres d’atenció primària, urgències i quiròfans, i augmentar les llistes d’espera i reduir el nombre de professionals, produint-se un increment del risc d’emmalaltir i morir prematurament i un augment de les desigualtats. En aquest procés, la ideologia i confluència d’interessos entre les elits econòmiques privades, i molts gestors públics i dirigents polítics ha estat manifesta, la qual cosa es reflecteix en valors i interessos compartits i en pràctiques de clientelisme i “portes giratòries”. Boi Ruiz, home de la patronal sanitària i actual conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, ho va dir rodonament en explicar que la salut “és un bé privat que depèn de cada ciutadà i no de l’Estat” i que “no hi ha un dret a la salut”.

Un important punt d’inflexió en aquest continu procés cap a la mercantilització va tenir lloc amb l’aprovació del Reial Decret 16/2012. Dèiem fa una mica més d’un any (veure ” Avanzar al pasado: la sanidad como mercancía”, El País 16-08-12), que es tractava d’una autèntica contrareforma sanitària, un canvi radical que significava passar d’un SNS a un sistema de pagament per als rics, seguretat social amb menys i pitjors serveis per a treballadors i una classe mitjana empobrida, i una sanitat de beneficència per a pobres i marginats. Un canvi per acabar amb la sanitat com a dret i donar pas al classisme, la discriminació i la desigualtat.

Des de la implantació del RD fa un any les coses no han parat d’empitjorar. S’ha retallat la despesa sanitària pública al voltant del 12%, s’han reduït els metges i infermeres en almenys 52.000, ha augmentat espectacularment el nombre de desprotegits (més de 870.000), s’han allargat les llistes d’espera (entre 20-40%), s’ha reduït la capacitat assistencial dels centres públics, i ha empitjorat la qualitat de l’atenció primària i especialitzada. A això cal sumar el creixent augment de “repagaments”, on cada vegada són més els pensionistes que no poden fer front al pagament de medicaments.

Es confirma una nova retallada de la despesa fins arribar al 20% en els propers anys, el sistema sanitari públic rebrà el cop de gràcia final, creant problemes de salut pública i desigualtats encara més grans. Si amb les retallades han empitjorat l’accés, qualitat i equitat de l’atenció sanitària, amb la mercantilització de la sanitat es perdrà definitivament no només el dret a l’atenció i la salut, sinó també llibertat.

El pensament liberal sosté de forma interessada i classista que un individu és lliure quan fa el que vol, quan pot prendre decisions sense que hi hagi interferències externes. Sota aquesta visió, un esclau seria lliure quan un amo extremadament bondadós li deixés fer tot el que volgués. Però hi ha una altra manera de veure les coses que entén que la llibertat no neix de la voluntat de l’amo sinó de l’existència de drets socials (per exemple, el dret a treballar la terra, la democràcia a l’empresa, o rebre una renda bàsica universal), on els ciutadans disposen dels recursos, els mitjans i la protecció adequats per treballar i viure dignament i amb bona salut. Igual que poder votar lliurement, tenir una pensió, o rebre educació, ser lliure significa que qualsevol individu tingui per llei, de forma garantida, el dret a una atenció sanitària pública de qualitat, no mercantilitzada.

EnviaTambé aquí, Boi Ruiz va assenyalar amb claredat la seva ideologia de classe en indicar que triar una mútua sanitària privada és una forma de “lliure elecció” de la gent (llegiu classes benestants), un “dret” que s’ha de reconèixer fiscalment. L’atenció sanitària no pot ser la mercaderia d’una minoria amb “llibertat” (llegiu diners) per poder pagar-la, sinó un dret universal garantit que ens faci ciutadans lliures i amb més salut.

A la coneguda pel·lícula de Frank Capra ¡Qué bonito es vivir!, Clarence, un àngel de segona classe que intenta obtenir les seves ales, dóna l’oportunitat a que un George Bailey (James Stewart) escurat, desesperat i a punt de suïcidar-se, pugui mirar què hauria passat a Bedford Falls en el supòsit que no hi hagués viscut. George se sent llavors immensament feliç quan comprèn les espantoses conseqüències socials que haguessin ocorregut en el seu poble si les moltes accions solidàries i justes que ha portat a terme durant la seva vida no s’haguessin realitzat. Pensem per un moment en l’incomptable sofriment i dolor, en les malalties i morts, en la brutal desigualtat, sobretot en les classes populars i immigrants, si en les últimes dècades no hi hagués hagut un SNS públic, universal i amb un bon nivell de qualitat. Imaginem-ho.

Podem apreciar les conseqüències que tindrà la caiguda del SNS? Reflexionem sobre això perquè, si els moviments socials i sindicals al costat dels partits polítics que els donen suport no ho impedeixen, la sanitat pública, universal i de qualitat que hem conegut està en trànsit de desaparèixer. Rebel·lem-nos. Igual que per a George, entendre que les lluites justes valen la pena ha de crear felicitat i esperança. La llibertat i la salut estan en joc.

 

Joan Benach és professor i investigador de salut pública i director de GREDS-EMCONET (Dept. Ciències Polítiques i Socials, UPF). El seu últim llibre publicat és “La sanitat està en venda” (Icaria). En l’actualitat és coordinador del projecte en vies de finançament a través d’un crowdfunding Privatitzant la Sanitat. Impacte en la salut de la privatització de la sanitat a Catalunya

COMMENTS

 • Everyone loves it when people get together and share opinions.
  Great site, continue the good work!

 • Good day! This is kind of off topic but I need some help from an established
  blog. Is it tough to set up your own blog? I’m
  not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions?
  Thanks

 • Thank you for your informative pointers and
  opinions, I can’t wait to try them out.

 • I intended to write you that tiny remark just to say thank you as before over the pleasing tips you have featured above. It was quite tremendously open-handed with you in giving unreservedly precisely what a lot of folks would have marketed for an e book to earn some profit for themselves, principally considering the fact that you could have done it in the event you decided. The ideas as well acted to be a fantastic way to understand that other people have similar dreams just as mine to realize whole lot more with respect to this problem. I’m sure there are several more fun moments up front for folks who browse through your blog post.

 • Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily terrific opportunity to read in detail from this site. It is usually so sweet and as well , jam-packed with a good time for me personally and my office peers to visit your site at minimum three times weekly to read the newest guidance you have. And indeed, I am just always motivated with all the amazing creative ideas you give. Certain 3 points on this page are definitely the most effective we have all ever had.

 • I just want to tell you that I am just very new to blogging and really savored this website. Likely I’m want to bookmark your site . You definitely come with incredible articles. With thanks for sharing your webpage.

 • I have to express thanks to you just for bailing me out of such a circumstance. Because of exploring throughout the world-wide-web and obtaining principles which are not beneficial, I was thinking my life was gone. Existing without the answers to the issues you have solved all through your main article is a serious case, and ones that would have adversely affected my career if I had not discovered the website. Your main expertise and kindness in handling all things was very helpful. I am not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a point like this. I am able to at this point relish my future. Thanks so much for this skilled and results-oriented help. I won’t think twice to endorse your blog post to any individual who should have guidance on this situation.

 • Loved this post, it’s not everyday you discover something so convincing.
  Have a fantastic day!

 • Facebook brought me to your blog site– your post truly struck home.

 • I truly wanted to jot down a small comment to be able to express gratitude to you for some of the superb tips you are placing here. My rather long internet lookup has now been recognized with excellent tips to go over with my contacts. I ‘d repeat that most of us website visitors actually are undoubtedly endowed to be in a very good network with so many marvellous professionals with very helpful tips and hints. I feel very much privileged to have used your entire web page and look forward to many more fun times reading here. Thanks once again for a lot of things.

 • I intended to post you this little bit of word to say thank you as before considering the gorgeous principles you’ve featured in this case. This has been certainly tremendously generous of you to present openly just what some people might have sold as an ebook to earn some money for their own end, even more so seeing that you could have tried it in the event you wanted. These advice likewise served to be the easy way to be sure that some people have the identical eagerness like my personal own to see much more in regard to this condition. I am sure there are several more fun opportunities ahead for individuals that read carefully your website.

 • I want to express some appreciation to the writer for bailing me out of this setting. As a result of looking through the internet and finding solutions which were not powerful, I figured my life was over. Being alive without the presence of strategies to the issues you have resolved as a result of your short post is a crucial case, as well as the ones which could have negatively damaged my career if I had not come across your web blog. Your primary competence and kindness in handling all the stuff was helpful. I don’t know what I would have done if I had not come across such a point like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for the expert and effective guide. I won’t be reluctant to recommend the website to any person who would like counselling about this matter.

 • I wish to show some thanks to you for bailing me out of such a instance. Just after scouting throughout the search engines and meeting ways which were not pleasant, I believed my life was over. Living minus the approaches to the issues you have solved through your good blog post is a serious case, and those which may have badly affected my entire career if I hadn’t come across your web blog. The talents and kindness in taking care of every item was helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. I can also at this point relish my future. Thanks for your time so much for the skilled and amazing help. I won’t be reluctant to refer your web page to anyone who would like guidance about this problem.

 • I and my friends have been looking through the excellent ideas located on your web blog then before long I got a horrible suspicion I had not expressed respect to you for those secrets. Those people had been as a result very interested to see all of them and have undoubtedly been taking advantage of those things. Thanks for turning out to be really helpful and also for opting for this form of helpful subject areas millions of individuals are really desirous to understand about. Our honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 • My wife and i felt absolutely fortunate that Albert could finish up his reports by way of the precious recommendations he got out of your web site. It’s not at all simplistic just to find yourself releasing steps which often other people may have been selling. And now we figure out we need the blog owner to appreciate because of that. All the explanations you’ve made, the simple website navigation, the relationships your site make it easier to create – it’s all awesome, and it’s really facilitating our son in addition to our family reckon that that concept is entertaining, which is certainly incredibly serious. Many thanks for the whole lot!

 • I took a break to view your article. I found it very relaxing

 • I must voice my passion for your kindness supporting individuals that have the need for help on this one area of interest. Your special commitment to getting the message all through had been exceptionally insightful and have usually empowered some individuals like me to attain their objectives. Your new helpful instruction means a great deal to me and even more to my office colleagues. Warm regards; from everyone of us.

 • I have just gotten a blog on blogspot. People comment me and I was wondering how you comment back to them without e-mailing or going to their blog. .

 • My spouse and i ended up being so cheerful when Louis could finish up his reports from your precious recommendations he got through your weblog. It’s not at all simplistic to simply always be handing out ideas men and women may have been trying to sell. And we all fully grasp we now have you to give thanks to for this. All the explanations you have made, the simple site menu, the relationships you will help to foster – it’s got many incredible, and it’s assisting our son in addition to the family do think the concept is fun, which is especially indispensable. Many thanks for the whole thing!

 • I am only writing to let you understand what a useful encounter my girl encountered viewing your blog. She picked up a wide variety of issues, which include what it is like to have an excellent helping nature to make others clearly comprehend selected complicated matters. You really did more than her desires. Thanks for supplying these useful, trustworthy, revealing and in addition easy tips on that topic to Julie.

 • My wife and i ended up being very joyful when Ervin managed to do his inquiry while using the precious recommendations he acquired in your web pages. It’s not at all simplistic just to choose to be giving freely guides which others have been selling. And now we keep in mind we have got the website owner to thank for that. The explanations you’ve made, the straightforward web site navigation, the relationships your site give support to foster – it’s mostly extraordinary, and it’s making our son in addition to us reason why the issue is amusing, and that’s rather essential. Thank you for the whole thing!

 • I wanted to send a small word so as to say thanks to you for some of the great steps you are placing on this website. My long internet research has finally been compensated with wonderful points to go over with my friends and classmates. I ‘d admit that we visitors actually are really fortunate to exist in a superb website with so many awesome professionals with interesting ideas. I feel truly happy to have come across your entire website and look forward to really more fun moments reading here. Thanks once more for all the details.

 • Thank you so much for providing individuals with such a wonderful opportunity to read in detail from this blog. It really is very excellent plus full of a lot of fun for me and my office peers to search your website particularly three times per week to read the latest tips you have got. Not to mention, I’m so always satisfied for the brilliant things you give. Certain 4 ideas on this page are completely the most efficient we have all had.

 • I wanted to send you that little note to finally say thank you as before just for the lovely advice you’ve featured in this article. It was really remarkably open-handed with you to convey unhampered what a lot of people could have distributed for an ebook to get some bucks for themselves, especially considering that you might have done it in case you wanted. These creative ideas in addition served to be the easy way to comprehend many people have the identical keenness similar to mine to figure out more and more pertaining to this matter. I believe there are a lot more pleasurable sessions up front for those who scan through your site.

 • Thanks so much for giving everyone an extremely splendid possiblity to read in detail from this web site. It’s always so nice and also jam-packed with a good time for me personally and my office mates to search the blog at minimum 3 times per week to learn the newest guides you will have. Of course, we’re at all times happy with your wonderful things you give. Selected 3 tips in this posting are in fact the best I’ve ever had.

 • My husband and i were peaceful when Edward managed to round up his investigations by way of the precious recommendations he grabbed out of your weblog. It’s not at all simplistic just to be releasing helpful hints which others may have been selling. And we see we have got the website owner to appreciate for that. The most important explanations you made, the simple web site menu, the friendships you will help to instill – it’s mostly extraordinary, and it’s really helping our son and us believe that that idea is enjoyable, and that’s highly serious. Thanks for all!

 • Thanks a lot for providing individuals with a very remarkable possiblity to discover important secrets from this web site. It’s always very cool and as well , full of a lot of fun for me and my office colleagues to visit the blog at the least three times in a week to learn the newest stuff you have. Of course, I’m so certainly motivated considering the striking hints served by you. Selected 3 tips in this post are in truth the most beneficial we have ever had.

 • I and my friends have been taking note of the nice tactics found on your website and unexpectedly developed a horrible suspicion I never thanked the website owner for those techniques. These boys ended up for this reason very interested to read them and have in actuality been taking advantage of them. I appreciate you for indeed being really kind and also for deciding on varieties of useful subject matter millions of individuals are really needing to understand about. Our own honest regret for not saying thanks to you earlier.

 • A lot of thanks for your whole efforts on this web page. Kim really loves doing internet research and it is simple to grasp why. My partner and i hear all regarding the lively mode you convey important ideas via the blog and even encourage response from other people on that matter and our princess is always discovering a lot. Have fun with the rest of the new year. You have been carrying out a very good job.

 • I’m wondering how will I make my blog in blogspot available via google web search? I’ve seen some blogs that can easily be googled but mine won’t show in google at all..

 • I must get across my love for your kindness in support of people who actually need help on the niche. Your very own commitment to passing the message all over had been incredibly important and have all the time encouraged regular people just like me to realize their aims. The warm and friendly help means a great deal to me and extremely more to my peers. Regards; from everyone of us.

 • I wanted to send you a very little word to thank you the moment again for these magnificent secrets you have provided above. It’s certainly tremendously open-handed of you to offer freely all a few people could possibly have advertised for an e-book to generate some profit on their own, notably considering that you might have tried it if you decided. The secrets as well worked as a great way to be aware that most people have similar interest really like my own to know lots more with regards to this problem. I know there are lots of more enjoyable sessions ahead for people who examine your blog post.

 • I really wanted to type a note to be able to thank you for those magnificent suggestions you are writing on this site. My incredibly long internet research has at the end been compensated with reliable points to share with my family and friends. I ‘d assume that we site visitors actually are truly fortunate to exist in a good community with so many outstanding people with very helpful things. I feel rather happy to have come across your website and look forward to tons of more cool times reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 • I am commenting to let you be aware of of the great encounter my child obtained visiting the blog. She noticed such a lot of pieces, most notably what it is like to possess an ideal helping spirit to make others smoothly learn specified multifaceted things. You really exceeded our own expectations. I appreciate you for distributing these necessary, trusted, explanatory as well as easy guidance on this topic to Emily.

 • Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily memorable opportunity to read in detail from this web site. It is always very useful plus jam-packed with amusement for me personally and my office acquaintances to visit your website at the least three times every week to read through the latest guidance you will have. Not to mention, we are certainly contented concerning the spectacular guidelines served by you. Selected 4 points in this posting are without a doubt the most suitable we have ever had.

 • Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily remarkable opportunity to read in detail from here. It is usually so enjoyable and also packed with fun for me and my office acquaintances to search your web site nearly thrice per week to find out the fresh tips you have. And lastly, we are certainly contented considering the incredible thoughts you give. Certain 3 points in this article are indeed the simplest we’ve ever had.

 • I have actually seen a lot of blog sites in blogspot. What purpose do they serve? Is it possible to generate income with blog sites. If yes just how?.

 • Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily brilliant chance to check tips from this blog. It is always very superb and as well , packed with amusement for me personally and my office fellow workers to search your web site particularly thrice every week to find out the new guides you will have. And lastly, I’m also certainly contented with your impressive tips and hints you serve. Certain two areas on this page are unquestionably the simplest I have ever had.

 • I simply wished to thank you so much once again. I’m not certain the things that I would’ve used without the type of methods provided by you over such theme. Previously it was an absolute depressing matter in my circumstances, nevertheless discovering a expert form you managed the issue made me to weep for gladness. Now i am grateful for this guidance and thus have high hopes you really know what a great job that you are accomplishing educating the rest through the use of your web site. I am certain you’ve never encountered all of us.

 • I have to show my thanks to this writer for rescuing me from this problem. Right after browsing throughout the the net and finding tricks which are not helpful, I was thinking my life was done. Living without the presence of solutions to the issues you’ve fixed as a result of your main guide is a crucial case, as well as ones that might have negatively damaged my career if I hadn’t come across your web blog. Your own personal natural talent and kindness in dealing with everything was very useful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come upon such a step like this. I can at this time look forward to my future. Thanks a lot very much for your professional and effective help. I won’t hesitate to propose the blog to any person who needs direction on this subject.

 • I must show thanks to this writer just for rescuing me from this type of predicament. As a result of surfing around through the internet and finding proposals that were not pleasant, I thought my life was well over. Living without the solutions to the difficulties you have resolved all through your good website is a crucial case, and the ones which could have badly affected my entire career if I hadn’t discovered your web page. The skills and kindness in handling all the stuff was very useful. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a solution like this. I am able to at this moment look ahead to my future. Thank you so much for this skilled and result oriented help. I will not think twice to endorse the website to anybody who wants and needs guide on this situation.

 • I am only writing to make you understand of the great experience my daughter enjoyed browsing your blog. She realized too many details, including what it is like to have a wonderful teaching nature to make folks smoothly gain knowledge of selected tricky topics. You really surpassed people’s expected results. Many thanks for providing those necessary, safe, informative and in addition unique tips on your topic to Jane.

 • My wife and i ended up being fulfilled Albert could carry out his inquiry via the precious recommendations he obtained using your site. It’s not at all simplistic just to find yourself offering key points people may have been selling. So we remember we’ve got the writer to thank because of that. The type of illustrations you’ve made, the straightforward web site navigation, the relationships you will assist to create – it is everything astounding, and it is making our son and us reason why the theme is fun, and that’s exceedingly pressing. Thank you for all!

 • I simply had to thank you very much again. I do not know what I would’ve followed without the actual techniques discussed by you on such a topic. It seemed to be a very frightening concern in my view, but considering the specialized way you processed it made me to weep with joy. Extremely happy for your information and even pray you realize what a powerful job you are always carrying out training people today thru your web blog. I’m certain you haven’t encountered any of us.

 • Thanks for all of the hard work on this blog. My mom delights in conducting investigation and it’s easy to see why. Almost all know all of the powerful ways you give efficient tips and tricks by means of the web site and welcome response from other people on this idea so our favorite daughter is certainly studying a whole lot. Take advantage of the rest of the year. You’re the one performing a fantastic job.

 • My husband and i got really joyful Jordan could do his basic research by way of the precious recommendations he discovered in your web site. It’s not at all simplistic to simply choose to be making a gift of guidelines which often the rest could have been making money from. And we all see we’ve got the blog owner to appreciate because of that. The type of illustrations you have made, the straightforward web site menu, the friendships you aid to create – it’s got everything great, and it is aiding our son in addition to the family reckon that that matter is excellent, which is rather essential. Thank you for all the pieces!

 • I precisely wished to thank you so much all over again. I am not sure the things that I could possibly have accomplished without these ways shown by you about such a subject. It had become an absolute fearsome concern in my position, but discovering this professional tactic you solved it made me to jump with delight. I will be grateful for the advice and as well , sincerely hope you are aware of a great job that you’re carrying out instructing the mediocre ones all through your websites. Most likely you have never encountered all of us.

 • I must express my passion for your generosity for men and women that must have help on this important area of interest. Your real commitment to passing the message across had become extremely significant and have always allowed many people much like me to get to their ambitions. This interesting suggestions can mean a great deal to me and a whole lot more to my colleagues. With thanks; from all of us.

 • Thank you a lot for giving everyone remarkably spectacular chance to check tips from this web site. It’s usually very nice and as well , jam-packed with a lot of fun for me personally and my office colleagues to visit the blog at the very least three times per week to read through the fresh guidance you have got. And of course, I am also certainly happy considering the outstanding things you give. Some 1 areas in this posting are honestly the finest we have all ever had.

 • I together with my pals have been examining the best helpful hints found on your web page and then unexpectedly I had a horrible suspicion I never thanked the blog owner for them. All of the young boys ended up for this reason thrilled to study all of them and have in effect in reality been having fun with them. Many thanks for getting really helpful and for picking out some beneficial subjects most people are really wanting to be aware of. Our sincere regret for not saying thanks to sooner.

 • My husband and i felt absolutely satisfied that Edward could conclude his basic research out of the ideas he discovered through your blog. It is now and again perplexing just to continually be giving away steps which often others could have been trying to sell. We really see we now have you to thank for this. These illustrations you have made, the simple blog menu, the relationships you can make it possible to promote – it’s all terrific, and it’s really aiding our son in addition to the family consider that this issue is cool, which is certainly truly serious. Many thanks for the whole lot!

 • A lot of thanks for your entire labor on this web page. My aunt enjoys working on research and it’s really easy to understand why. Almost all notice all concerning the dynamic way you produce informative information by means of your web blog and even encourage response from some other people on the matter plus our favorite girl is truly learning a lot. Take pleasure in the rest of the new year. You are always doing a first class job.

 • I and also my pals appeared to be following the great tips and hints from your website and so instantly developed a horrible suspicion I had not thanked the web blog owner for those techniques. My men became so joyful to read through them and have undoubtedly been loving them. Appreciation for being simply helpful and also for deciding on this sort of remarkable subject matter millions of individuals are really wanting to be informed on. Our honest apologies for not saying thanks to sooner.

 • I simply needed to thank you so much once again. I’m not certain what I could possibly have accomplished without the entire tricks discussed by you about my subject. This has been a very terrifying problem in my position, but spending time with a new specialized fashion you handled it made me to jump over gladness. Now i’m happy for your support and hope that you comprehend what a great job you are putting in training other individuals using your web page. I know that you have never got to know all of us.

 • I actually wanted to write a quick word to be able to thank you for all the precious concepts you are writing at this site. My time intensive internet search has finally been paid with reasonable ideas to exchange with my classmates and friends. I would suppose that many of us readers are unequivocally fortunate to be in a magnificent website with many outstanding people with valuable plans. I feel truly fortunate to have encountered your site and look forward to many more brilliant moments reading here. Thank you once again for a lot of things.

 • I must express some thanks to the writer for bailing me out of such a matter. After looking out through the search engines and coming across techniques which were not helpful, I assumed my entire life was done. Being alive without the approaches to the issues you have solved all through the write-up is a serious case, as well as ones which could have in a negative way damaged my career if I hadn’t discovered your web blog. Your actual ability and kindness in maneuvering all areas was valuable. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a step like this. I’m able to at this moment look forward to my future. Thanks a lot so much for your reliable and effective help. I will not be reluctant to refer your blog to any individual who will need tips on this topic.

 • I intended to draft you one bit of note just to say thank you the moment again just for the wonderful knowledge you’ve provided here. It has been simply unbelievably open-handed of people like you to provide easily what a number of us could have marketed as an ebook to end up making some bucks on their own, particularly seeing that you might have done it if you wanted. Those things likewise served as a easy way to know that other individuals have the identical passion just like my very own to know significantly more on the subject of this matter. I am certain there are a lot more pleasant situations ahead for those who scan through your blog post.

 • I am commenting to make you be aware of what a magnificent experience our child found reading through the blog. She noticed so many pieces, with the inclusion of what it’s like to possess an amazing helping nature to get many more with ease have an understanding of specified complex matters. You really exceeded my expectations. Many thanks for producing these insightful, trustworthy, informative as well as fun thoughts on your topic to Jane.

 • I not to mention my guys have been following the great suggestions from your web blog and the sudden I had a terrible suspicion I had not thanked the site owner for those secrets. These men happened to be certainly warmed to read through them and now have definitely been making the most of them. I appreciate you for indeed being quite kind as well as for picking variety of magnificent things most people are really wanting to be aware of. My very own honest regret for not saying thanks to sooner.

 • Buyers do pay direct and oblique prices.

 • I simply wished to say thanks once more. I am not sure what I would have carried out in the absence of those techniques revealed by you concerning such theme. Entirely was an absolute troublesome problem for me personally, but finding out a new well-written tactic you solved it took me to weep over gladness. I’m happy for your information as well as hope you find out what an amazing job you are getting into training the mediocre ones via your website. I am sure you haven’t got to know any of us.

 • I intended to create you this little bit of word to thank you so much again just for the magnificent concepts you have discussed on this page. It is quite strangely open-handed of people like you to give unhampered just what most people would have made available as an e book to help with making some cash for themselves, most notably considering the fact that you might well have tried it if you ever decided. These basics as well served to become great way to fully grasp other people have similar desire much like mine to know a good deal more with regards to this condition. I am sure there are many more enjoyable sessions in the future for folks who scan through your website.

 • My husband and i got quite cheerful Michael could finish off his investigations from the precious recommendations he obtained from your very own weblog. It is now and again perplexing just to always be giving out secrets and techniques that many men and women might have been making money from. And we also discover we need you to give thanks to because of that. The specific illustrations you made, the straightforward blog navigation, the relationships you can help to engender – it’s many overwhelming, and it is aiding our son in addition to us consider that this subject is amusing, and that’s very vital. Many thanks for everything!

 • Thanks a lot for giving everyone remarkably special possiblity to read critical reviews from this blog. It is always very excellent plus full of a great time for me personally and my office fellow workers to search your site nearly three times every week to learn the newest secrets you have. And of course, I’m also usually pleased concerning the remarkable methods served by you. Certain 3 tips in this article are in fact the most effective I’ve had.

 • I wish to convey my passion for your generosity for those individuals that absolutely need help with your matter. Your real dedication to getting the message all through came to be amazingly functional and have surely allowed most people just like me to realize their aims. Your new insightful facts implies a lot to me and much more to my mates. With thanks; from all of us.

 • I enjoy you because of all of your hard work on this site. My niece takes pleasure in getting into investigation and it’s really easy to understand why. We learn all concerning the compelling ways you convey both useful and interesting strategies by means of this web blog and as well invigorate participation from website visitors on this area of interest and our own daughter has been understanding so much. Take pleasure in the rest of the new year. You are performing a wonderful job.

 • I needed to post you the bit of word to give thanks yet again for your splendid principles you have provided here. This is quite particularly generous with you to allow unreservedly all that some people might have distributed as an electronic book to end up making some cash on their own, primarily now that you could have done it in case you considered necessary. Those basics as well worked to provide a great way to be sure that most people have a similar keenness just like my personal own to understand a good deal more in terms of this condition. Certainly there are some more fun opportunities up front for individuals that scan through your blog post.

 • It appears there are internet sites as well as blogs committed to lots of tasks, such tv, music, lives of celebrities, and so on. But I truly can not locate web sites and blog sites devoted to analysis, sadly an afterthought when it involves activities … Any individual recognize some actually prominent and terrific ones? Traditional and also existing literary works are both trendy with me, given that I check out both … Many thanks a lot! =o-RRB-.

 • Thank you for your whole efforts on this blog. My aunt takes pleasure in managing investigation and it is easy to understand why. Most people learn all relating to the compelling ways you convey precious suggestions on your website and as well as increase response from some other people on the area while our favorite child is really starting to learn a lot of things. Have fun with the remaining portion of the new year. You are conducting a glorious job.

 • I needed to put you one little bit of note to help thank you very much over again on the striking information you’ve discussed here. It was tremendously open-handed of you to grant extensively just what a lot of folks could have distributed for an electronic book to earn some profit for themselves, primarily given that you might well have tried it if you considered necessary. The principles as well worked to become good way to understand that most people have similar keenness really like my personal own to realize more on the subject of this matter. I am certain there are many more pleasurable situations up front for folks who go through your site.

 • I not to mention my buddies came checking the best guides found on your web page then then developed a terrible suspicion I never expressed respect to the blog owner for them. These people were definitely for that reason thrilled to read them and have really been enjoying those things. Appreciate your simply being simply helpful and also for opting for this kind of incredible ideas most people are really needing to understand about. Our own sincere apologies for not expressing appreciation to earlier.

 • I definitely wanted to write a brief comment to thank you for these precious guidelines you are posting here. My time intensive internet look up has finally been honored with reasonable knowledge to share with my family. I ‘d declare that most of us site visitors are quite lucky to be in a very good network with many lovely individuals with valuable advice. I feel pretty blessed to have used your entire webpages and look forward to tons of more cool times reading here. Thanks once again for all the details.

 • I really wanted to construct a note to appreciate you for all the great guides you are giving out at this website. My extended internet lookup has at the end been paid with pleasant tips to share with my co-workers. I would point out that most of us visitors actually are undeniably endowed to dwell in a fantastic website with many awesome professionals with beneficial tips and hints. I feel rather blessed to have seen your web page and look forward to many more exciting moments reading here. Thank you once more for a lot of things.

 • Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily pleasant chance to read critical reviews from here. It’s usually so nice and jam-packed with fun for me and my office peers to visit your website at least 3 times in one week to learn the fresh guides you have got. And definitely, we’re always astounded for the excellent thoughts you give. Selected 2 ideas in this article are in truth the most beneficial I’ve had.

 • I as well as my friends ended up examining the good procedures from your site and immediately came up with a horrible feeling I had not expressed respect to the blog owner for them. Most of the young men were certainly passionate to read all of them and now have seriously been using them. Thanks for getting simply thoughtful and then for pick out varieties of notable issues millions of individuals are really eager to discover. Our own honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 • I precisely wanted to say thanks again. I’m not certain the things that I could possibly have tried in the absence of the actual tips provided by you regarding such problem. It became the daunting circumstance in my opinion, however , taking a look at the very specialized approach you processed it forced me to jump for happiness. I am just thankful for the work and as well , expect you comprehend what a powerful job that you’re accomplishing educating many people through your websites. Most likely you’ve never got to know all of us.

 • Thanks a lot for giving everyone such a pleasant possiblity to check tips from this website. It is often so cool and also full of fun for me personally and my office acquaintances to visit your website not less than thrice in 7 days to study the new items you have got. Of course, I’m always satisfied concerning the eye-popping information you give. Some 2 ideas in this article are in fact the most efficient I have had.

 • I wanted to post you that very little observation to be able to give thanks again for your unique concepts you have documented at this time. It’s certainly shockingly generous with you to provide without restraint all a number of people could possibly have sold for an e book in making some profit for themselves, especially considering the fact that you might have tried it if you desired. These basics in addition worked like the great way to know that most people have the identical fervor really like my own to know lots more in regard to this condition. I think there are lots of more pleasant sessions ahead for individuals that see your blog post.

 • Thank you for every one of your hard work on this web site. Kate really loves engaging in investigation and it is easy to see why. My spouse and i hear all relating to the powerful ways you make advantageous things through your web site and even foster response from other individuals on this theme then our child has always been studying so much. Have fun with the rest of the new year. You have been carrying out a very good job.

 • I as well as my pals were actually looking at the nice helpful tips on the website and at once I had a terrible suspicion I never expressed respect to the blog owner for those techniques. The guys are already absolutely thrilled to learn all of them and have now undoubtedly been taking advantage of those things. Appreciation for simply being so kind and then for considering these kinds of incredibly good information millions of individuals are really desirous to discover. My very own sincere regret for not expressing appreciation to earlier.

 • You could certainly see your enthusiasm within the article
  you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe.
  At all times go after your heart.

 • Incredible quest there. What occurred after? Thanks!

 • After looking at a number of the articles on your website, I seriously like
  your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site
  list and will be checking back soon. Take a look at my website too and let me know your opinion.

 • I simply wanted to type a brief comment so as to say thanks to you for some of the stunning guidelines you are posting at this website. My time-consuming internet investigation has at the end of the day been recognized with good quality details to write about with my family members. I ‘d tell you that most of us website visitors are very endowed to be in a superb place with very many wonderful professionals with interesting ideas. I feel very fortunate to have come across your web pages and look forward to tons of more fun times reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 • I am sure this article has touched all the internet visitors, its really really fastidious article on building up new weblog.

 • I am glad for writing to let you know what a perfect experience my friend’s child undergone using your webblog. She mastered numerous things, which include what it is like to have an ideal giving mindset to have other individuals smoothly thoroughly grasp some tricky subject areas. You really exceeded people’s expected results. Thanks for giving those insightful, trustworthy, explanatory and as well as easy tips on this topic to Gloria.

 • I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.

  I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

 • I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite sure I will learn many new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 • Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
  I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>