Ni fred, ni sed, ni foscor

Amb aquests lemes més de 400 persones han ocupat la seu barcelonina d’Endesa. L’exigència era clara: que aturin els talls de subministrament a les persones en risc d’exclusió social.

Aquesta acció directa ha estat impulsada per l’Aliança contra la pobresa energètica composada per una desena d’entitats socials i veïnals, entre d’altres, la PAHAigua és vida, la CONFAVC, la FAVB o l’Assemblea d’Aturats.

Endesa, propietat de la multinacional italiana Enel va guanyar l’any passat més de 1.800 milions d’euros, malgrat això ha tallat el subministrament elèctric a desenes de milers de famílies catalanes aquest hivern. La raó és simple: no poden pagar el rebut de la llum degut als increments abusius i a les dificultats econòmiques de moltes persones en situació d’atur o precarietat laboral.

Aquesta situació de beneficis escandalosos i vulneració de drets humans fonamentals es repeteix amb subministrament bàsics per la població com l’aigua i el gas. No tenir accés als subministraments bàsics, no poder rentar-se o fer el menjar és incompatible amb una vida digna i aquestes persones es veuen abocades a l’exclusió social davant la impassibitat dels governs.

Les causes d’aquest patiment estan, com denuncia l’Aliança contra la pobresa energètica: “l’oligopoli elèctric (Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola, EON Espanya i EDP) durant els 3 primers trimestres de 2013 va obtenir 7.638 M€ de benefici, el doble que el marge de beneficis que les elèctriques europees, i part d’ells en paradisos fiscals. Un càrtel, que des de 2003, ha pujat un 83% el preu de l’electricitat”, però també en les lleis que durant anys els govern del PSOE i el PP, sempre amb el suport de CiU, han aprovat per acontentar el lobby energètic.

Tot el suport a aquestes accions, doncs permeten visualitzar els culpables i les víctimes d’aquesta situació de veritable espoli social, així com la manca de voluntat política, com es va veure la passada setmana al Parlament amb el Ple sobre pobresa i desigualtats, CiU i ERC van ser incapaços de fer passos decidits, ja no per acabar amb una situació, sinó almenys pal·liar-la.

El mateix que va passar amb el Decret sobre pobresa energètica, que ja vam denunciar que era una simple operació de propaganda del Govern Mas i al qual només s’han pogut acollir 50 famílies, a les quals a partir de l’1 d’abril se’ls podrà tallar la llum, l’aigua o el gas a més de seguir devent els rebuts.

La propera setmana el Parlament debatrà la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania, que ha recollit més de 121.000 signatures. De nou caldrà que el govern senti molt de prop la mobilització social, doncs és una llei imprescindible per garantir unes mínimes condicions de vida, de la mateixa manera que és imprescindible que no hi hagi més talls als subministraments per raons econòmiques i que els costos de garantir aquest dret bàsic siguin assumits amb els beneficis de les empreses energètiques.

COMMENTS

 • A financial advisor is your planning companion.

 • whoah this blog is great i really like studying your articles.
  Stay up the good work! You understand, a lot of people are looking around
  for this info, you can aid them greatly.

 • Pretty! This has been a really wonderful post.

  Thanks for providing this info.

 • At this time I am going to do my breakfast, afterward having my breakfast coming yet again to read additional news.

 • hi!,I really like your writing so much! proportion we keep up a correspondence extra approximately your post
  on AOL? I need an expert on this space to unravel my problem.
  Maybe that’s you! Taking a look forward to look you.

 • Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My website is in the very same area of interest as yours and my users would certainly benefit from some of the
  information you present here. Please let me know if this alright with you.
  Appreciate it!

 • Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show
  up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say fantastic blog!

 • Thanks for your personal marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you’re a great author.I will always bookmark your blog and will come back someday.
  I want to encourage you continue your great work, have
  a nice day!

 • It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips.

  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

 • Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just
  too fantastic. I really like what you have acquired here, certainly like
  what you are stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually a great site.

 • For hottest information you have to go to see the web and on internet I found this site as a finest website
  for latest updates.

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>