Ni fred, ni sed, ni foscor

Amb aquests lemes més de 400 persones han ocupat la seu barcelonina d’Endesa. L’exigència era clara: que aturin els talls de subministrament a les persones en risc d’exclusió social.

Aquesta acció directa ha estat impulsada per l’Aliança contra la pobresa energètica composada per una desena d’entitats socials i veïnals, entre d’altres, la PAHAigua és vida, la CONFAVC, la FAVB o l’Assemblea d’Aturats.

Endesa, propietat de la multinacional italiana Enel va guanyar l’any passat més de 1.800 milions d’euros, malgrat això ha tallat el subministrament elèctric a desenes de milers de famílies catalanes aquest hivern. La raó és simple: no poden pagar el rebut de la llum degut als increments abusius i a les dificultats econòmiques de moltes persones en situació d’atur o precarietat laboral.

Aquesta situació de beneficis escandalosos i vulneració de drets humans fonamentals es repeteix amb subministrament bàsics per la població com l’aigua i el gas. No tenir accés als subministraments bàsics, no poder rentar-se o fer el menjar és incompatible amb una vida digna i aquestes persones es veuen abocades a l’exclusió social davant la impassibitat dels governs.

Les causes d’aquest patiment estan, com denuncia l’Aliança contra la pobresa energètica: “l’oligopoli elèctric (Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola, EON Espanya i EDP) durant els 3 primers trimestres de 2013 va obtenir 7.638 M€ de benefici, el doble que el marge de beneficis que les elèctriques europees, i part d’ells en paradisos fiscals. Un càrtel, que des de 2003, ha pujat un 83% el preu de l’electricitat”, però també en les lleis que durant anys els govern del PSOE i el PP, sempre amb el suport de CiU, han aprovat per acontentar el lobby energètic.

Tot el suport a aquestes accions, doncs permeten visualitzar els culpables i les víctimes d’aquesta situació de veritable espoli social, així com la manca de voluntat política, com es va veure la passada setmana al Parlament amb el Ple sobre pobresa i desigualtats, CiU i ERC van ser incapaços de fer passos decidits, ja no per acabar amb una situació, sinó almenys pal·liar-la.

El mateix que va passar amb el Decret sobre pobresa energètica, que ja vam denunciar que era una simple operació de propaganda del Govern Mas i al qual només s’han pogut acollir 50 famílies, a les quals a partir de l’1 d’abril se’ls podrà tallar la llum, l’aigua o el gas a més de seguir devent els rebuts.

La propera setmana el Parlament debatrà la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania, que ha recollit més de 121.000 signatures. De nou caldrà que el govern senti molt de prop la mobilització social, doncs és una llei imprescindible per garantir unes mínimes condicions de vida, de la mateixa manera que és imprescindible que no hi hagi més talls als subministraments per raons econòmiques i que els costos de garantir aquest dret bàsic siguin assumits amb els beneficis de les empreses energètiques.

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>