TV3: 3 ANYS DE RESISTÈNCIA

Reproduïm la darrera entrada al blog de Jordi Lopez Santin on posa per escrit reflexions sobre aquests últims anys on cada inici de primavera ha estat un terratrèmol a TV3 i Catalunya Ràdio.

TV3: 3 ANYS DE RESISTÈNCIA

Ara que hem aconseguit finalment sortir de la “rave non-stop” de negociacions al pis de la CCMA a Via Augusta – Ganduxer, ara que hem aconseguit guanyar uns mesos de temps fins a finals de maig SENSE RETALLADES, poso per escrit reflexions sobre aquests últims anys on cada inici de primavera ha estat un terratrèmol a TV3 i Catalunya Ràdio.

CAPÍTOL 1: ELS ANIVERSARIS. LES PRIMAVERES AGREDOLCES

Veureu com la coincidència ha portat sempre els primers dies de primavera fites importants en els últims anys de conflicte laboral a TV3:

23 de març de 2010

La direcció de TV3, encapçalada per Mònica Terribas i el comitè d’empresa anterior de TV3, encara amb majoria dels sindicats de classe, signem l’últim bon conveni de Televisió de Catalunya: conveni 2009-2011 on es respecten les pujades de l’IPC i el poder adquisitiu dels treballadors i es donen importants acords per al manteniment de la producció interna.

23 de març de 2011

Un any exactament després, ja amb el comitè d’empresa actual i una majoria sindical diferent, Mònica Terribas, encara directora de TV3, anuncia en una gran performance al plató 1, davant de gran part de la plantilla, que no complirà el Conveni i reclama als treballadors una rebaixa voluntària de sou del 5% que serà votada i acceptada en referèndum per la majoria, després d’una campanya on es posa en joc el gran carisma i poder de seducció personal de la directora. Es va modificar el Conveni malgrat l’oposició de més d’un 30% dels treballadors i de les seccions sindicals de CCOO i de la CGT, es va signar per la majoria del Comitè d’Empresa un Conveni 2009-2012, i a partir de llavors els nostres sous van patir retallades una darrera de l’altra: el 5%, l’eliminació de tots els conceptes socials del Conveni, l’eliminació d’una paga extra prorratejada en un 7,14% de reducció del sou mensual, l’ampliació de la jornada a 37,5 hores.

21 de març de 2013

Gairebé amb puntualitat suïssa, dues primaveres després, el president de la CCMA, Brauli Duart, amb pocs messos al càrrec, anuncia als Comitès de TV3 i Catalunya Ràdio que la corporació de mitjans audiovisuals públics de Catalunya ha tingut un dèficit important el 2012, causat per la fallida d’una operació immobiliària i un pressupost d’ingressos publicitaris inflat premeditadament quan el mercat del sector estava en caiguda lliure. Aquest dèficit, afegit a la reducció considerable de l’aportació del govern de la Generalitat, es veu reflectit en una rebaixa del pressupost de sous i salaris del 18%. En poques paraules, o acceptem que els sous dels treballadors, que ja s’havien vist reduïts en un 15%, tinguin una nova retallada del 18% o s’hauran de fer acomiadaments col·lectius.

De tornada d’aquesta reunió a la CCMA, té lloc l’assemblea més gran de la història de TV3. Uns 800 treballadors es reuneixen a l’esplanada de les instal·lacions de Sant Joan Despí. L’assemblea és molt participativa, com mai, i es formen diverses comissions de treball que, a l’ombra de les magnòlies i asseguts a la gespa,comencen aquella mateixa tarda de vaga a preparar la que alguns anomenem “la primavera de les mil flors”. D’allà van sortir la recollida massiva de signatures en defensa de la radiotelevisió pública de Catalunya que es va iniciar la diada de Sant Jordi reivindicativa, la campanya de donació de sang, les pujades a Montserrat i a Núria, la festa del Moll de la Fusta, els vídeos informatius a la ciutadania, concentracions al Parlament i davant de la CCMA, l’acampada de Catalunya Ràdio…tantes i tantes activitats sempre en positiu per aconseguir que la ciutadania compartís la nostra lluita en defensa del seu dret a un servei públic de comunicació i del nostre dret a unes condicions laborals dignes.

Mesos després, al juliol, la direcció de la CCMA va posar en marxa un ERO-Procediment d’Acomiadament Col·lectiu que pretenia deixar al carrer més de 300 treballadors i destrossar literalment l’eix dels recursos productius de TV3 i Catalunya Ràdio. Després d’un mes de lluita i negociació, el PAC va acabar amb acomiadaments per raó d’edat als 61 anys, en el període 2013-2016, i baixes voluntàries, fins al nombre de 269 companys que han deixat o deixaran la CCMA, amb unes condicions econòmiques discutibles però acceptades pels afectats.

21 de març de 2014

Després de l’estiu dels acomiadaments, va seguir la negociació eterna d’un Conveni amenaçat de mort per la Reforma Laboral. Es va marcar el 31 de gener com a límit de la ultra activitat del Conveni. La direcció de la CCMA va presentar un pressupost 2014 amb una nova rebaixa del capítol sous i salaris i exigia un altre cop retallar en més d’un 15% les nostres nòmines… DESPRÉS DE TOTES LES RETALLADES, DESPRÉS DE 269 ACOMIADAMENTS. El sadisme social dels Brauli Duart, Eugeni Sallent, Teresa Farré, Fêlix Riera i la seva cort de funcionaris servils és inesgotable. Torna la lluita contra el pressupost, torna la pressió política, la mobilització, malgrat que el lideratge del Comitè d’Empresa en mans de sindicats corporatius dubta i frena l’acció reivindicativa.

Finalment, ja sense Conveni, enmig d’un encadenat de vagues a finals de gener i principis de febrer incloent les famoses “Dotze hores amb Brauli”, la direcció pretén imposar la reducció de sous i altres condicions laborals sota l’empara de la Contrareforma laboral a través de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors. El procés queda aturat un dia abans del seu inici per les mobilitzacions i la pressió política. S’inicia un període incert de negociacions entre la direcció i els Comitès de Vaga de TV3 i Catalunya Ràdio, que la direcció exigeix fer a la seu de la CCMA, a Via Augusta – Ganduxer, tancats en un pis de la zona alta de Barcelona, hores i hores, en sessions inacabables, de dia i de nit. Malgrat tot, després d’una votació on 1500 treballadors rebutgen la proposta de la CCMA i 1000 voten per un pla de mobilitzacions, s’han anat superant tots els ultimàtums que la direcció posava als Comitès per fer-los claudicar i acceptar les retallades: Primer va ser el 20 de febrer, després el 6 de març, després el 17 de març que es va allargar primer fins al 19, després fins al 20 i a la matinada del 21 de març, UN ALTRE INICI DE PRIMAVERA, els Comitès de Vaga de TV3 i Catalunya Ràdio, pronuncien amb una polifonia de diferents tons de veu, una mateixa i digníssima paraula en boca dels treballadors: NO!!!

NO A LES RETALLADES, NO A LA PRIVATITZACIÓ DEL DEPARTAMENT COMERCIAL, NO A LA IMPOSICIÓ!!!

La direcció de la CCMA, enlloc d’iniciar aquell procediment de l’article 41, amb què tant ens havien amenaçat, acorda amb els Comitès un nou període negociador de dos mesos, fins al 30 de maig, on es parlarà de totes les condicions laborals, en definitiva, on es negociarà un nou Conveni per a la nova empresa única de la radiotelevisió pública de Catalunya: CCMA, SA.

Dedicat a totes les que volen les primaveres lliures

(Continuarà…)

Jordi López Santin

Casc Antic de Barcelona, ben lluny de la “zona alta”, 22 de març de 2014

 

COMMENTS

 • I simply want to mention I am just newbie to weblog and certainly liked this blog site. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely come with beneficial article content. With thanks for revealing your web site.

 • We have learned a great deal about recovering from narcotic addiction and have found several methods that work well. This is information drug treatment programs would not want out since it would cause them to lose a large number of patients. Would it be better to start with a blog or a website? We eventually hope to make this into an alternative business that would help people get of methadone clinics. Any advice would be greatly appreciated as there is a dire need for this information. Thank you..

 • I just love to read new topics from you blog.~~~`”

 • Thank you for sharing excellent information. Your web-site is so cool. I’m impressed by the info that you’ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles.

 • How to get my site at Blogspot from Thai to English?

 • Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Cheers

 • Do you have a blog? I have a poetry blog site. =-RRB- If so, what’s your web link so I can inspect it out and follow you. =-RRB-. I already have one started. =-RRB-.

 • Hello! I merely would want to make a massive thumbs up for that wonderful information you could have here about this post. I am coming back to your blog site to get more soon.

 • And that is an funding danger value taking.

 • I have an interest in making my very own songs blog site as well as I’m regularly browsing several music blogs throughout the day finding new songs initially prior to other people that I understand. However exactly how precisely do those blog sites find that music initially? Can I actually begin by just uploading the music I discover on various other blogs?.

 • What blog site sites would be good for a small business in flower and also gifts?

 • You actually make it appear so easy with your presentation but I to find this matter to
  be really one thing that I believe I’d never understand.
  It kind of feels too complicated and very vast for me.
  I’m looking forward on your next publish, I’ll attempt
  to get the grasp of it!

 • I am sure this post has touched all the internet viewers, its really really fastidious piece of writing on building up new weblog.

 • When I originally left a comment I appear to
  have clicked on the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the
  same comment. Perhaps there is a means you can remove me from
  that service? Kudos!

 • This is very fascinating, You are an overly
  professional blogger. I’ve joined your rss feed and look
  ahead to in the hunt for extra of your great post. Additionally,
  I’ve shared your web site in my social networks

 • I like what you guys are up too. Such clever work and reporting!

  Keep up the superb works guys I’ve you guys to my blogroll.

 • I like the helpful info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite certain I’ll learn lots of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 • Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of
  the post I realized it’s new to me. Nonetheless,
  I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 • hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right
  here. I did however expertise some technical issues using
  this web site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and
  marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a
  lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon.

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>