DIFERÈNCIES POLÍTIQUES ENTRE LES CANDIDATURES

Hi ha diferències polítiques entre les candidatures a les primàries d’EUiA 

Dues preguntes van donar al clau de la raó de leseleccionsprimàries internes d’EUiA: Perquè hi ha duescandidatures? Quines diferències hi ha entre les candidatures?

En un debat es tendeix a analitzar qui ha aconseguit més empatia, qui ha respòs millor, continguts, raons i propostes, com era el tarannà de les persones ponents, qui ha hegemonitzat el conjunt, quina candidatura n’ha sortit guanyadora.

Ahir, a les Cotxeres de Sants, va generar més empatia i clarificació qui va assenyalar amb tranquil·litat que “hi ha diferències polítiques entre les candidatures”, “es tracta de posar en valor i promoure a Europa la política establerta per la majoria d’EUiA” (en referència a Nou espai, Consulta “SioSi”, República catalana, aliances entre federalistes, sobiranistes i independentistes, Catalunya es “subjecte polític i jurídic sobirà”), “a EUiA hi ha des de l’unionisme espanyolista fins l’independentisme separatista”, “el debat reforça a EUiA, els atacs baixos, rumors i calumnies, afebleixen al conjunt”, “el Nou espai te a veure amb el projecte esbossat amb la figura confluent de Pisarello, que no ha pogut finalment ser”. Varen ser l’Àngels Tomàs, en Jose Montero i també Oriol Arcas de la candidatura “AlternativaConstituent per Europa“, que es varen dedicar la relació entre unes diferències polítiques i les respectives orientacions expressades en Processos constituents a Europa, Espanya i a Catalunya, des de la base d’una ruptura democràtica amb el que existeix.

La candidatura “Confluència per Europa“, Refundar Europa!, va ser presentada pel seu cap de llista Toni Barbarà. En Toni Barbarà junt amb Àngels Tomás són les dues persones d’EUiA membres de l’executiu del Partit de l’Esquerra Europea (PEE). L’exposició va decaure des del primer moment en que tot i reivindicant el bon treball fet a Europa en el PEE es va plantejar que “per fi podrem parlar d’Europa amb més temps de tres minuts”, per encetar una llarga exposició dels greuges i “fiasco” de fer un Referèndum perquè Gerardo Pisarello encapçalés la candidatura d’EUiA. Quan es va finalment entrar en matèria d’Europa, es va dedicar temps a llegir i sintetitzar el programa europeu que tothom havíem adoptat. Sobre les dues candidatures va esmentar que (la direcció o l’altra candidatura) “no ha volgut consens” com si no haguessin diferències polítiques que provoquessin el dissens. El final amb la candidata Neus Molina explicant impugnacions i fomentant rumorologia sobre l’altra candidatura va fer que es veiessin preocupats i parlessin bastant menys d’Europa del que seria desitjable.

És lògic que la crisi econòmica, junt amb la crisi estatal autonòmica, fomenti el debat i s’avancin respostes diferenciades, ara el que estem fent es cercar la posició i orientació col·lectiva.

La crònica a EUiA és prudent i asserenada, ha llimat totes les arestes del debat polític i posa l’accent en el conjunt d’EUiA, doncs la campanya que encarem per les eleccions europees serà dura, amb una percentatge previst d’abstenció que supera tots els records anteriors. La candidatura en la que s’incorpora i impulsa EUiA és potent i plural, una exercici d’aliances entre esquerres federalistes (unionistes i sobiranistes) i les independentistes.

Reset” o “procés constituent” per a Europa: les dues candidatures a les primàries d’EUiA exposen les seves visions a l’acte central de la campanya. “Un reset”, en paraules de la llista ‘Confluència per Europa’, o “un procés constituent”, en paraules d’’Alternativa constituent per a Europa’: al continent cal una majoria social i política contra la troika capaç de transformar de soca-rel la construcció europea. Com articular aquest canvi va ser l’objecte del debat celebrat aquest dimecres al barri barceloní de Sants entre les dues candidatures que es presenten a les eleccions primàries que EUiA celebra aquest cap de setmana per escollir la seva llista de cara a les eleccions europees del 25-M. L’acte, organitzat per l’assemblea EUiA a Barcelona i moderat per Isabel Ribas, va ser el central en una campanya que ha portat el debat sobre les europees a assemblees d’arreu dels territoris. Una seixantena de persones van seguir l’esdeveniment de forma presencial, i van presentar una vintena de preguntes en un debat que va ser intens. L’acte també es va poder seguir per streaming, i desenes de persones van seguir-lo a través de les xarxes mitjançant l’etiqueta #primàriesEUiA.

Van intervenir en el debat Toni Barbarà, el cap de llista de la candidatura ‘Confluència per Europa’; i José Montero i Àngels Tomàs, integrants d’’Alternativa constituent per Europa’. La cap d’aquesta llista, Núria Lozano, no va poder intervenir perquè s’està recuperant d’una intervenció quirúrgica a la gola, va explicar Ribas.

L’acte va acabar amb un torn per a cadascuna de les dues candidatures, que van coincidir en desitjar que, a partir de dilluns, la gent d’EUiA faci pinya per aconseguir els millors resultats de la llista conjunta que aquesta formació, IU, ICV, Anova i d’altres presenten a les eleccions del proper 25-M.

Segueix a http://www.euia.cat/pagina.php?idp=80462014-03-26 19.23.30

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>