Projecte

Dues setmanes de primàries profitoses i clarificadores

Avui divendres i demà dissabte ens correspon participar, votar i decidir a les Primàries per les eleccions europees del 25 de maig.

Les dues setmanes de debat han estat profitoses i clarificadores. Les Primàries eren molt necessàries per enfortir l’estratègia i la proposta política d’EUiA d’ençà la 6a Assemblea.

Els esdeveniments se succeeixen inexorables. La deriva nefasta del govern estatal del PP, les imposicions destructives de la troika, el seguidisme del PSOE, l’entusiasme neoliberal del govern de la Generalitat autonomia de CiU, el Tribunal Constitucional contra la potestat d
el poble de Catalunya com “subjecte polític i jurídic sobirà” es contraposen al remor de les marees ciutadanes, al procés de ruptura de llibertat i sobirania de Catalunya amb el moviment Via catalana, al magnífic 22 M de la Dignitat, inclusiu de les quatre banderes –espanyola, catalana, basca i gallega- pel “Pa, Treball, Sostre”, amb l’incorporació del dret a decidir.

La contradicció i ritmes de la lluita social és de fons europeu enfront la crisis, aplega a tots els segment socials colpits per la crisi com ha emergit, potent, el passat dissabte 22M amb les marxes de la dignitat a Madrid.

Els possibles factors de ruptura democràtica i forja d’alternativa política a l’estat rauen en la resistència i rebel•lió social, així com amb la consulta d’autodeterminació enfront a la sobirania de Catalunya i el seu futur.

Les Primàries han permès un diàleg i una reflexió en veu alta, col·lectiva, sobre la política d’EUiA. Què ens cal enfortir, redreçar, aprofundir i canviar.

Les dues candidatures a les que avui hem de votar són respostes i perspectives diferents als esdeveniments polítics.

La candidatura “Alternativa Constituent per Europa” (@euroalternativa) ho ha resumit en ruptura democràtica i processos constituents per Europa, Espanya i Catalunya. Aquesta candidatura defensa les propostes centrals de Nou espai català d’esquerres, Consulta “Sí o Si”, República Catalana, mentre considera el procés català com a democràtic i una oportunitat de ruptura política amb la Constitució de 1978, així com amb l’estat del Regne d’Espanya i el bipartidisme entre el PP i PSOE.

La candidatura “Confluència per Europa” ha sorgit dels temors i dubtes, lògics i legítims, de que el procés català de Consulta no provoqués una ruptura de la cohesió social, de la pròpia EUiA i d’EUiA amb IU. El desenvolupament d’una estratègia a fons de Nou espai, en confluència amb altres espais, Entitats i organitzacions, també ho veuen con dissolvent del contingut propi d’EUiA. Això ha fet que no compartissin un projecte potent amb Gerardo Pisarello que transcreixia els límits naturals d’EUiA i de la coalició entre ICV i EUiA, com es va mostrar amb l’Assemblea Oberta “Ara és demà”; tampoc han vist la necessitat d’un projecte o procés constituent per Catalunya amb una República Catalana.

El fet de que tant la FAVB i CCOO hagin signats acords de reconeixement i col·laboració amb l’ANC, hauria de permetre tranquil•litzar els temors o dubtes; si més no en els terrenys sindical i veïnal no és percep el procés popular sobiranista com quelcom negatiu que trenqui cap cohesió social. La FAVB i CCOO estan afavorint un canvi cabdal en el procés de Consulta, com és el de que l’ANC accepti introduir els elements cabdals de les preocupacions i reivindicacions socials.

Les dues orientacions s’han projectat en el debat europeu. La idea de que estem d’acord amb el programa europeu, el del PEE i el de la conferència d’EUiA, és una base real i important. Però no hi ha un punt i final. La vida i la lluita social i democràtica entre les classes, partits i estats segueix.

Una estratègia de refundació o de projecte constituent per Europa, pot esdevenir completament diferent en el cas de que la Europa a construir sigui amb els estats actuals o amb ruptura amb aquests estats, inclòs el del Regne d’Espanya. Ben diferent seria també un procés constituent per Europa que incorpori o rebutgi un procés constituent per Catalunya. Som també o no per un procés europeu que inclogui una República catalana si aquesta és la voluntat democràtica del poble de Catalunya? Amb el ben entès que no es tracta de que Catalunya quedés aïllada ni autàrquica respecte a Europa ni a Espanya. A partir d’aquests elements n’hi ha suficient per copsar les diferències que brollen de cada una de les dues candidatures.

La candidatura “Alternativa constituent per Europa” és la que incorpora els trets rupturistes i constituents de l’estratègia que ha anat establint EUiA en els dos últims anys.

Animo al vot a l’Alternativa constituent per Europa.

Francesc Matas Salla

Del Butlletí electrònic d’EUiA

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>