Sí es pot, com a Burgos

Sí es pot, com a Burgos

Els veïns del barri de Gamonal de Burgos sí han pogut. Després de dies d’intenses i àmplies mobilitzacions han aconseguit aturar el pla de l’alcalde del PP de modificar una avinguda les obres de la qual els veïns i veïnes consideren inadequades.
17 de Enero de 2014
Els veïns del barri de Gamonal de Burgos sí han pogut. Després de dies d’intenses i àmplies mobilitzacions han aconseguit aturar el pla de l’alcalde del PP de modificar una avinguda les obres de la qual els veïns i veïnes consideren inadequades, sobretot en aquest moment en què el barri té necessitats molt més urgents. Gamonal és el barri obrer de Burgos, en què hi viuen unes 60.000 persones, i com a tots els barris obrers existeix un alt índex d’atur i els serveis socials estan col·lapsats o privatitzats, si no desapareguts. És el resultat de la crisi capitalista aguditzada encara més per les polítiques del PP.

I els veïns van dir prou quan van veure que l’alcalde, sense fer-los cas, va començar unes obres amb una inversió d’uns 8 milions d’euros, mentre es tancava una llar d’infants del barri perquè l’Ajuntament no els va donar 13.000€, perquè se’ls treia el poc espai per aparcar cotxes per construir un aparcament privat, perquè amb tant d’atur i tanta necessitat una nova avinguda no és el que la gent necessita.

El barri indignat es va adonar que la inversió tenia un interès molt clar: repetir, un cop més, les inversions en ciment que, també en aquest cas, només afavoririen dos importants constructors de la ciutat, evidentment molt lligats al PP. I van dir prou. I van ocupar el carrer. I han obligat l’alcalde a aturar les obres. I no es refien de l’alcalde i segueixen atents i mobilitzats.

Gamonal ha posat al descobert tots els despropòsits de l’actual situació. “Per més que demanem al senyor alcalde que ens rebi, no ens fa cas. De quina democràcia parlem quan les autoritats no volen dialogar amb els ciutadans?”, declarava un veí. Ja no serveix allò d’anar a votar cada ics anys i que després els dirigents polítics facin el que vulguin. El govern Rajoy fa tot el contrari d’allò que va prometre en el seu programa. El poble vol participar i decidir.

Com era d’esperar, el PP i els mitjans de comunicació, per dividir els veïns, han intentat assimilar la seva lluita a la violència i el terrorisme. Un veí els responia: “S’escandalitzen amb una lona trencada, però no quan destrossen una família amb les pujades d’impostos i les inexistents reformes socials”.

Els veïns també han hagut de defensar la veritat davant els qui pretenien desprestigiar-los. El Diario de Burgos, el principal de la ciutat i amb els mateixos interessos econòmics del constructor a qui es van encarregar les obres, va començar a denigrar la lluita de Gamonal i els veïns es van concentrar davant les seves oficines per exigir que expliquessin la veritat.

Si la lluita de Gamonal és un símptoma, cal propagar-lo fins que es converteixi en una pandèmia que recorri tot el país i totes les lluites i reivindicacions. A moltes ciutats s’han fet concentracions solidàries. Aquest exemple, com la vaga dels treballadors i treballadores de Panrico que ja dura més de 100 dies, ha de servir-nos per ser conscients de que sí es pot lluitar i sí es pot guanyar. Que podem aconseguir que Gamonal tiri enrere el projecte especulador del PP. Que podem tirar enrere la maleïda llei de l’avortament. Que necessitem mesures contra l’atur i els baixos salaris. Que la lle Wert no s’apliqui…

I no defallirem en insistir que per aconseguir-ho necessitem unitat, unitat i unitat, al carrer i entre les esquerres per aixecar una alternativa política i social a les polítiques del PP que estan arruïnant aquest país i les seves classes treballadores.

Leave a Comment