Temps constituents de República Catalana

Dissabte matí. Assemblea EUiA BCN, un goig indescriptible, amb uns reptes de capgirar la ciutat i els barris, la victòria de BCN en comú que ha fet Ada Colau alcaldessa, ha establert un escenari que influirà beneficiosament a la capital i al conjunt català.

Comiat de Meri Arbonès. 94 anys. Dona del 36, activista del tèxtil del POUM, de la Fundació Andreu Nin. Revolucionària estimada. Coneguda des dels meus divuit anys, per la relació política i d’amistat amb el seu fill Arnal Ballester, també amb les seves germanes, Ondina i Griselda. Meri, el llegat revolucionari del POUM és viu. Revolució, Repúbliques ibèriques, Unitat, Fidelitat obrera, Laïcitat, Igualtat de la dona, Lleialtat internacional, Honestedat davant els estralls del Poder i del termidor burocràtic estalinià.

Participació a l’assemblea de “Compromís per la Independència d’ICV” (CxI), invitat en nom d’EUiA, del coordinador Joan Josep Nuet i del propi nom. Es respira il·lusió i esperança en el camí emprés.

En Josep Lluís Fernández Molinet va exposar a CxI els motius de la nova associació “Acord d’Esquerres per la República Catalana”, de la que n’és president.

Vaig tenir el goig de fer una salutació, en resumeixo les idees.

Son temps constituents, de ruptura democràtica, d’un quart de la població mobilitzada amb el clam de la Independència, amb anhel de sobirania. Es debat sobre conceptes polítics. Si les eleccions seran o no plebiscitàries, tot i que es convocaran com Autonòmiques amb les lleis del Regne i de l’Estat de la Constitució de 1978.

Tanmateix la majoria de les les forces polítiques han assumit la idea de Sobirania catalana i d’inici constituent, d’un procés que porti vers la republica catalana. La idea d’un procés constituent català pren força, unilateral, que contribueixi a la ruptura i al procés democràtic a l’Estat del Regne, que forgi relacions d’igualtat entre els pobles, sense submissions ni dependències obligades.

Es parla de la DUI, de com aconseguir força suficient perquè la nova legalitat catalana pugui desenvolupar-se malgrat els boicots, negació i prohibicions del govern de l’estat. Com la població ho pot fer i decidir.

El canvi, l’avenç, un nou país, estat i república rau en els milions mobilitzats i conscients del poble de Catalunya.

I el president de la Generalitat, Arrtur Mas, fa una pregunta i un encàrrec a l’ANC i Òmnium. És una pregunta enverinada. El futur del procés rau en una llista transversal amb el president… o no serà? Perquè el procés pugui consumar-se cal un lideratge des de les esquerres.

L’ANC no ha d’assumir una tasca que correspon als partits, no és un partit, per tant no ha de fer cap llista. El que cal és que sigui fidel, fil per randa, a la 3a Assemblea feta a Lleida. Suport a Independència, a Inici Constituent i a República Catalana. Partits i llistes electorals ho han d’incloure com a central. L’ANC ha de concentrar-se en un nou èxit massiu l’Onze de setembre, convertint la Meridiana en “el carrer Major de la República Catalana”.

President, volem una Generalitat de la República Catalana. Una Generalitat republicana lliure, amb independència del Regne, per això cal que sigui incloent del factor social, de drets i serveis públics, de treball.

Ja sabem que per l’avenç de la Catalunya republicana necessitem fins i tot a CDC, o a la seva reconversió transversal. Tanmateix l’hegemonia política i institucional ha de passar a mans del lideratge de les esquerres. Si cal una prova, Barcelona en comú ho és.

Els partits tenim molta responsabilitat. Les Entitats cíviques i les persones també. ICV i EUiA hem de saber escoltar el que vol aquest poble. La política pel 27 S ha de preparar el 28 S. Podem guanyar la llibertat, la sobirania i la república catalana. Sí que es pot!

 

Francesc Matas Salla

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>