Assalt a l’hegemonia política

El panorama del 27 S ens planteja un doble repte.

Un. L’assalt a l’hegemonia política a Catalunya. Dos. La ruptura democràtica del règim autonòmic de l’Estat del Regne d’Espanya, de la legalitat constitucional de 1978.

L’hegemonia política catalana està a mans dels poders econòmics, de la dreta amb CiU -com també l’espanyola amb el PP-. La ruptura de CiU, entre CDC i UDC, obre una escletxa on burxar i fer palanca. És una oportunitat excel·lent per aconseguir que l’hegemonia la perdi la dreta, val a dir se li arrabassi per part de les esquerres.

En aquest context cal copsar el què ha permès aquesta ruptura. L’entrecreuament de la crisi econòmica, la negació de la renovació de l’Estatut autonomista, l’ofec econòmic i polític, l’anhel i clam de llibertat i sobirania, el tomb popular de la ciutadania amb el moviment sobiranista per decidir, per la independència i la república catalana. L’ANC és el fruit i alhora motor de tots els canvis de tipus rupturista a Catalunya: Per extensió a l’Estat espanyol.

Ens hauríem de remuntar fins els anys 1936-39 per cercar una hegemonia política i institucional de les esquerres. Si fem una mica més enrere, ens cal constatar que en la ruptura revolucionària que va representar la irrupció de la II República espanyola, de la ma municipalista de 1931, l’hegemonia política a l’època va correspondre a la dreta econòmica i política, fins i tot als prohoms monàrquics reconvertits a corre-cuita al nou poder republicà.

El trànsit de la Dictadura franquista a la Monarquia parlamentaria autonomista també va ser hegemonitzat per la dreta.

El fet de la possibilitat d’una hegemonia per part de les esquerres no és pas quelcom resolt. Entre molts factors necessita d’una unitat entre les esquerres, clau per donar un toc de gràcia institucional a CDC i al president Mas.

Les confluències municipalistes amb el reclam de Barcelona en comú i l’Ada Colau, són un exemple d’èxit a aconseguir en altres àmbits, com pot ser el nacional català. Alhora necessitem una entesa, si més no tàcita, amb la CUP i ERC. Cal tota la consciència i esforç per establir les col·laboracions adients que permetin enfortir-se i fer front al poder de la dreta.

El segon repte és cabdal per aconseguir el primer. El contingut i la força per una ruptura democràtica s’ha de fonamentar en les necessitats socials, la il·lusió nacional concretada amb el símbol de la independència, el moviment amplíssim i massiu potent per la sobirania catalana amb l’ANC, la consciència expressada en avançar cap a la república catalana.

Una prova de foc abans de les eleccions anticipades del 27 de Setembre serà la propera Diada de l’11 S. L’ANC i Òmnium la preparen per convertir l’avinguda Meridiana en “el carrer Major de la República Catalana”.

El president Mas ha fet un envit per obligar a l’ANC i a Òmnium a fer-li una llista electoral -tasca de partit- en la que seguís assegurat el seu lideratge, així com el de la reconversió de CDC.

A l’ANC li convé seguir fil per randa l’estratègia establerta a la seva 3a Assemblea a Lleida. Que les llistes i els partits assumeixin uns punts clars, identificables per la ciutadania, que siguin el compromís de fer el camí cap a la república catalana.

La seqüència política clau rau en: Declaració de sobirania d’inici constituent, ruptura democràtica amb l’Autonomia i la Constitució de 1978, amb l’Estat del Regne d’Espanya, nova legalitat del subjecte polític i jurídic de sobirania, independència, república catalana.

Tot segons decideixi el poble i la ciutadania de Catalunya.

 

Francesc Matas Salla

Publicat al Butlletí electrònic d’EUiA

 

COMMENTS

 • I simply want to mention I’m newbie to blogging and site-building and definitely enjoyed you’re web site. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You really have good posts. Thanks for sharing your website.

 • When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and already each time a comment is added I receive four emails with similar comment. Perhaps there is however you possibly can eliminate me from that service? Thanks!

 • I enabled comments on my blogger page but it only shows the comments link, and when it’s clicked, a new page opens to show the comments. Is there a way to just have the comments show on my main page right underneath the blog, I don’t want just a link to the comments page..

 • Eda

  What is the difference between Computer Engineering and Computer Science?

 • What are the very best websites as well as blogs dedicated to analysis as well as literary works?

 • 197888 810816I just could not go away your internet site before suggesting that I extremely enjoyed the usual information a person supply to your guests? Is going to be back ceaselessly as a way to inspect new posts. 951937

 • 228934 757963I adore gathering valuable information, this post has got me even a lot more information! . 282527

 • Monetary advisors business is individuals enterprise.

 • What holding sites will allow my blog to generate income off includes being positioned on my blog site?

 • 862945 290163I always was interested in this topic and still am, regards for posting . 568579

 • This article presents clear idea in support of
  the new visitors of blogging, that really how to do running a blog.

 • These are genuinely fantastic ideas in regarding blogging.
  You have touched some pleasant things here.
  Any way keep up wrinting.

 • It’s very straightforward to find out any matter on net as compared to books, as I found this article
  at this web site.

 • Heya i am for the first time here. I came across this board
  and I to find It really helpful & it helped me out a
  lot. I’m hoping to present one thing back and help others like you aided me.

 • Can I simply just say what a comfort to uncover someone that genuinely knows what they’re talking about on the internet.
  You actually understand how to bring a problem to light and make it important.

  More and more people ought to read this and understand this side
  of the story. I was surprised that you’re not more popular given that
  you certainly have the gift.

 • Wonderful web site. A lot of useful info here. I’m sending it to several pals ans also sharing in delicious.
  And certainly, thanks on your effort!

 • Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this
  web site contains remarkable and really excellent information in favor of visitors.

 • 872906 824124I adore reading and I conceive this web site got some genuinely utilitarian stuff on it! . 516887

 • Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against
  hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 • Hurrah! At last I got a weblog from where I can genuinely get valuable data regarding my study and knowledge.

 • I feel that is one of the most significant info for me.

  And i am glad studying your article. However want to remark on some basic issues, The website style is wonderful,
  the articles is in point of fact nice : D. Good job, cheers

 • Good day! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Cheers

 • It’s remarkable in support of me to have a web site, which is beneficial for my knowledge.
  thanks admin

 • I am in fact pleased to read this web site posts which carries lots of
  useful information, thanks for providing these kinds of statistics.

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>