Conclusions de la trobada de la sectorial de treballadors i treballadores sobre el dret al treball digne

En primer lloc la sectorial de Treballadores/ors per la independència volem agrair de nou la seva assistència i aportacions, a totes les persones i sindicats participants. A aquesta trobada van assistir quaranta persones i en representació oficial van estar els sindicats CCOO, UGT, IAC, USTEC, CGT, Intersindical-CSC, CO.bas, En Construcció.

La trobada va partir de la premissa comuna de tots els sindicats de que els drets nacionals i els dels treballadors son indestriables, van de la mà. Dir també que el clima de tota la trobada va de ser de respecte entre els sindicats, les posicions defensades i les persones, amb un alt nivell d’aprofundiment en el tema proposat i d’altres que van sorgir en les diferents exposicions. Això era un dels objectius que volíem aconseguir.

Donar les gràcies també a la participació de les sectorials de l’ANC d’Economistes i Veïns i l’ECI pel seu interès i ànims per l’activitat que desenvolupa la sectorial Treballadores/ors.

El dret al treball i els temes colaterals que es van esmentar

Respecte del tema proposat en aquesta ocasió, el dret al treball, si be va ser el tema central, es van apuntar altres temes relacionats amb ell, com no podia ser d’altra manera:

–          Que el nou Estat ha de garantir el dret al treball digne: no pot ser un espectador passiu o que es limita a publicar al BOE allò que acorden patrons i sindicats sinó que ha d’intervenir dins d’un model social just i solidari. La societat, per mitjà de l’Estat, ha d’intervenir en assegurar la felicitat de la ciutadania i assegurar que el dret a un treball digne, és el primer.

–           Que el model de relacions laborals, marc normatiu, model de convenis i negociació col·lectiva, hores de treball i descans, salari just, repartiment del treball i la riquesa…son aspectes diferents del treball digne.

–          Que la vida de la gent treballadora va més enllà del sou i les condicions de treball ja que tots els aspectes socials afecten a la qualitat de vida, per tant, que l’educació (des de 0 anys fins a la maduresa i vellesa), la  formació, els serveis públics, les pensions, la sanitat…son aspectes en que el sindicalisme ha de dir la seva.

–          Que l’objectiu compartit és reforçar el sindicalisme de classe en una República Catalana. Però per fer més útil i eficaç el sindicalisme, el millor no és començar ara per debatre quin tipus o model de sindicalisme volem, sinó començar per posar d’acord els actuals sindicats en certs objectius i mètodes per actuar units i aprofitar la oportunitat que s’obre  en el actual procés constituent. I això mateix ja ens encamina cap un nou tipus de sindicalisme amb més força i més unitari.

–          Que el procés constituent és una oportunitat que el sindicalisme hem d’aprofitar. O fem nosaltres les propostes de la política laboral del nou país, o ens ho donaran fet, com ja va passar a la transició. Si no aprofitem la oportunitat estaríem fent desistiment de les nostres responsabilitats davant la afiliació i la gent treballadora

–          Els sindicats hem d’estar en el moll de l’os del nou Estat i fer que la democràcia entri a les empreses, disputar el dret a la participació, a la organització del treball, tenir poder per debatre sobre la utilització social de les noves tecnologies.

–          Que el propi model de negociació col·lectiva, actualment basat en la legislació espanyola, ha de canviar i aquest canvi prefigura un altre model de país i de sindicalisme. Reforçar el paper del món del treball i  per tant dels sindicats és la clau del canvi

Metodologia per continuar

Diferents intervencions han proposat marcar o acotar els punts per fer noves trobades. Alhora els temps també ens marquen el ritme del treball a fer. Si el sindicalisme vol estar present i jugar el paper que li correspon, ha de començar ara les seves aportacions i propostes.

Ja s’han esmentat la majoria de temes o punts que van sortir, però al final s’apuntaven alguns a tractar més immediatament:

–          El treball en el sentit ampli (dret, obligació, participació…)

–          Marc de relacions laborals, drets

–          Renda garantida

–          Models econòmics, Acords i concerts internacionals, TTIP

Es va veure necessari de reunir-nos una altre vegada, concretament el dilluns 13 de Juliol. La sectorial de Treballadores/ors per la Independència proposem doncs que la trobada del 13, la dediquem a buscar definicions que puguin ser comunes del primer tema esmentat (Treball).

Per la nostre part farem una aportació com sectorial T/T i demanem a tots els sindicats i persones que ens facin arribar els seus documents, parts de documents o propostes pel tema a fi de poder estudiar-los abans de la reunió.

Si a la reunió del 13 s’acorda així es podria fer una reunió encara en el mes de juliol. I deixar per la darrera setmana d’agost la següent amb l’objectiu, si es possible, de tenir un document sobre, al menys, un dels temes importants abans de la campanya de les eleccions del 27S.

 

Alfons Bech

Coordinador de la Sectorial de Treballadores i Treballadors per la independència

Publicat a Vilaweb

Leave a Comment

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>