Un nou pas per a la sobirania

La sobirania, la independència i l’inici constituent de república catalana s’obren pas per arreu.

Avui unes quantes persones acabarem de perfilar una veu potent de compromís amb el camí cap a la república catalana.

Des dels espais de l’esquerra transformadora, el socialisme, el sindicalisme, el moviment veïnal i del jovent, construirem una veu immersa en el moviment per la sobirania, el clam per la independència i l’anhel d’estat. República catalana, lliure i social, en funció de la decisió ciutadana. SíSí, i tant!

L’efecte de les eleccions municipals és contundent. Augment del sobiranisme, increment de les regidories independentistes, desplaçament net del conjunt vers a les esquerres.

CiU segueix retrocedint. El conjunt de les dretes amb CiU, PP i C’s empitjora als Ajuntaments.

Les veus sobre l’hegemonia de les esquerres en el fet català, val a dir en la sobirania política i jurídica de Catalunya, s’alcen i consoliden en nus segments socials i ciutadans.

La ciutat de Barcelona, el cap i casal de Catalunya, està a l’ull de l’ huracà. La Barcelona cosmopolita, mestissa i catalana, debat en quin grau de definició, compromís i implicació participa en el procés de sobirania.

Barcelona no ha format part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) durant tota la legislatura de l’alcaldia de Trias (CiU).

El repte és potent. La propera alcaldessa, Ada Colau, ha obert la porta a desencallar el que Trias i CiU no havien fet. La proposta és una Consulta ciutadana per adherir-se a l’AMI. Ada Colau va votar -n’ha fet esment públic- SíSí el 9N2014. Ada Colau i Barcelona en comú volen que sigui el conjunt de la ciutadania qui decideixi i aconsegueixi un acord sòlid.

Ada Colau va establir divendres que «serà una aliada real del procés sobiranista», abans havia especificat que «Som un aliat del procés i no posem pals a les rodes, a diferència de CiU». El dilluns indicà que Barcelona en «té un compromís amb el dret a decidir, a diferència de CiU», a la premsa explica que si aquest consulta s’impugnés (sobre l’AMI), ella desobeiria perquè «si cal desobeir les lleis injustes, es desobeeixen».

Durant la setmana municipalista, algunes declaracions senyalen les idees i coptes que conflueixen en la nova associació que s’està bastint.

 

Francesc Matas Salla

COMMENTS