CDC i ERC signen un Full de ruta excloent l’esquerra treballadora sobiranista, federalista i independentista

La pressió de les eleccions municipals està obligant a totes les forces polítiques a mostrar les seves cartes, escenaris o fulls de ruta amb les perspectives per Municipis i Catalunya.

Planeja inequívoca la posició sobre la sobirania, la independència i la República catalana.

En aquest context el procés per la sobirania de Catalunya fa una nova giragonsa amb l’acord entre CDC i ERC, amb el suport i signatura de l’ANC, AMI i Òmnium.

Es progressa o retrocedeix? És viu o és mort? És útil la sobirania i la independència per a la població treballadora o és quelcom aliè al factor social? És parcial o unitari?

Les presses són males conselleres. Sobretot quan qui s’emporta el gat a l’aigua és el president Mas. És el president del govern de les retallades i dels pressupostos que fan anar enrere els serveis, els drets, el treball i el nivell de vida de la ciutadania d’aquest país. ERC li segueix el pas a CDC. Oriol Junqueras preveu alliberar-se de Mas i CDC en el cas d’aconseguir més vots o escons a les municipals del 24 Mg i a les autonòmiques anticipades del 27 S.

Els fets poden donar peu a diverses interpretacions.

L’anhel i clam de sobirania i independència de la població catalana és ben viu.

El mateix fet que el president Mas i CDC es vegin obligades a basar-se en el Comunicat de la Taula de forces polítiques (13.03.2015) és prou eloqüent i rellevant. Es nota la pressió i força d’un poble que fa camí cap a la sobirania. Quedar-se enfora del moviment sobiranista és un error cabdal. Així com la necessitat, per ampliar el suport sobiranista, d’introduir les perspectives constituents de la ciutadania i de República catalana, sobre la regeneració democràtica i contra la corrupció, expressar-se per la recuperació de l’estat social, el reconeixement vers que l’eix nacional i social són indestriables, amb un referèndum final sobre la nova Constitució, amb l’esment a mantenir una actitud expectant respecte l’alternativa d’un referèndum vinculant per part de l’Estat espanyol sobre la independència de Catalunya.

Aquest nou Full de Ruta de CDC i ERC és totalment oposat en continguts socials a les polítiques aplicades pel govern Mas de CiU, com els Pressupostos avalats per ERC.

La mobilització popular des de l’ANC, junt els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques, ens donaran les claus per establir si estem davant un paper mullat o s’esdevindrà un tomb radical de gairebé 180° a la política governamental.

CDC arrastrarà a ERC en la davallada convergent, ERC salvarà i blanquejarà a CDC, o ERC aconseguirà alçar el vol evitant el llast de CiU?

Som davant una situació a on la pugna per l’hegemonia política i institucional de les esquerres es demora. ERC i les esquerres encara eludeixen per un motiu o altra les seves responsabilitats al respecte.

La senyera catalana, amb tot el sentiment popular que pot representar de llibertat, sobirania, independència i ruptura amb l’estat central, passa de ser hegemonitzada per la representació política de la de la classe dominant catalana amb CiU a esdevenir compartida amb ERC, en tant que representació política de les classes mitges i de professionals i creixents sectors populars que volen un estat o una República catalana, separada de l’Estat del Regne d’Espanya.

És la manera que han trobat per obrir una sortida a l’atzucac on estava el procés sobiranista després del 9 N 2014. Però sense el conjunt de forces polítiques per la sobirania i el dret a decidir, i sense el suport social i sindical aquest lideratge resulta coix i poc consistent.

Es poden proclamar plebiscitàries, fer declaracions d’independència, inclòs la república catalana, però el què es necessita és un suport ciutadà i social suficient ampli per concretar i consolidar una nova situació constituent.

El preacord del 30 de març entre CDC i ERC és un bloc nacional, entre la dreta i l’esquerra, ben fràgil per dos elements. Per la contradicció entre unes polítiques econòmiques i socials populars que beneficiïn al conjunt de la població, i perquè exclou conscientment a les components socials i sindicals organitzades de la població treballadora de Catalunya.

L’especulació sobre els futurs escons poden ser un miratge que porti a repetir de males maneres les frustrades repúbliques catalanes de Macià i Companys.

Invertint la dita popular, el Full de ruta de CDC-ERC no aguanta només que els telediaris!

CDC i ERC exclouen a EUiA, a la CUP i al MES, es vulgui o no també a ICV.

Durant aquest camí d’ençà 2010, els segments que representen més directament a la població treballadora organitzada sindical i políticament, primer s’han ampliat i sumat, però després el 9 N 2014 també s’han anat excloent del procés de sobirania i independència. Primer el PSC, ara cap al final ICV, EUiA va demanar ajornar la Taula de partits i la signatura del full de ruta a després de les municipals. La neutralitat dels Sindicats palesa una extrema dificultat en el compromís del factor social en incloure’s en la mobilització per la llibertat democràtica nacional sobirana catalana.

L’acord actual entre CDC i ERC te la virtut maldestre de carregar-se la taula de partits i un consens democràtic sobiranista inclusiu dels segments polítics sobirans i federalistes alhora.

La propaganda mediàtica pot fer valer que hi ha un acord unitari. No discutiré aquestes unitats divisionistes, però els defensors de no rebaixar plantejaments per la independència, ara es trobaran en que el que disminueix és el suport del bloc o front o entesa democràtica que sustenta la sobirania i la independència.

A la Declaració de Sobirania del Parlament del 23 de gener de 2013, varen adoptar-la CiU (per tant CDC i UCD), ERC, ICV-EUiA, part PSC (5) i part CUP.

La Taula de partits (juny 2015 – 27 març 2015) impulsada per l’ANC, Òmnium i AMI, va comptar amb CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA, CUP i últimament MES. Avancem no hi ha estat perquè no se l’ha acceptat al no disposar de diputats. Després del 9 de novembre de 2014 es va retirar ICV, la CUP va meditar el seu full de Ruta tot dient que no es retirava sinó que s’hi incorporaria i faria per manera de signar.

El Comunicat de la Taula de partits (13 de març de 2015), hi van formar part CDC, ERC, EUiA, MES, amb ANC, Òmnium i AMI. La CUP encara estava elaborant el seu Full de ruta, ICV ja s’havia retirat, també UDC.

L’actual preacord de Full de ruta és entre CDC i ERC, junt amb ANC, AMI i Òmnium.

L’anunci de la voluntat política d’incorporar a tots els partits sobiranistes, si més no els que varen signar la Declaració de sobirania, es contradiu amb l’exclusió de fet amb el que s’ha concretat i signat el Full de CDC i ERC.

Si realment es vol incorporar a EUiA, ICV, els Sindicats, a la CUP, s’ha d’estar disposats a treballar per estructurar i constituir una sobirania inclusiva. EUiA ho planteja en la seva estratègia com l’aliança entre federalistes, sobiranistes i independentistes.

Cert que EUiA i aquestes forces han de tenir en compte la voluntat mobilitzada popular per la Independència. Això vol dir formar part de la mobilització per la sobirania, assegurar els continguts socials mínims per una majoria ciutadana, concretar mesures democràtiques, inclòs referèndum, per que una part treballadora imprescindible aporti la seva força i convicció en la ruptura democràtica tot fent legalitat catalana.

Tanmateix la realitat de que l’aliança sobiranista ha minvat, no deixa de ser molt preocupant pel futur de Catalunya. Això no pot ser excusa per fer ulls clucs a que les forces treballadores que pretenen no formar-ne part, estan sofrint una sangria en la seva base social i electoral molt més elevada.

Oposar el dret a decidir i un referèndum, o l’exigència de formar part dins la República o l’Estat espanyol, al moviment sobiranista és excloure’s i permetre el lideratge de la dreta catalana.

El poble català no sembla pas disposat a frenar la lluita empresa per constituir-se sobiranament, tot separant-se de l’Estat del Regne d’Espanya.

Un front català sòlid enfront de l’estat necessita de l’aliança entre independentistes, sobiranistes i federalistes, liderada per les esquerres, en comptes de dividir en blocs i considerar unitari l’espai liderat per la dreta.

Les diferències més visibles entre aquest Full de ruta restringit i el Comunicat de la taula de partits, són el qualificar les eleccions del 27 de setembre com a plebiscitàries substitutives del Referèndum d’autodeterminació que, és cert, l’Estat espanyol prohibeix i impedeix que es faci.

La segona diferència és que hi ha la il·lusió que amb declaracions i cops d’efecte unitaris, entre CDC i ERC, es pot construir legalitat catalana constituent, pactada o oposada i contraposada a la legalitat espanyola de la Constitució de 1978.

CDC opta per absorbir i presentar com seus continguts d’Estat social i de constitució de República catalana. Ara bé això li passarà factura tard o d’hora. No pot anar gaire més lluny de les declaracions i proclames. Si seguís així aviat hauria de renunciar a representar els interessos minoritaris que imposen els grans propietaris i poders econòmics catalans, ben disciplinats amb les imposicions neoliberals retalladores i privatitzadores de la Troika.

Hi ha encara l’assumpte subjacent de quin govern, per tant amb quina política, a més del mandat democràtic, s’encarrega de mobilitzar i liderar aquest poble a la ruptura constituent.

Un govern per un procés constituent, la independència i la República catalana és inviable amb les polítiques i pressupostos de CiU. Un govern constituent ha de girar cap a les esquerres i els sindicats.

En política funciona la teoria vectorial on hi ha sumes que resten i divideixen. Ens encaminem a una parodia del 9 N. On els fets desmenteixen les proclames grandiloqüents.

Construir un país amb una Generalitat lliure, sobirana, social, amb independència, neta i de república catalana necessita d’unes politiques econòmiques i socials, i unes forces polítiques inclusives en les seves propostes i perspectives.

Aquí pots consultar el full de ruta CDC-ERC

 

 

Francesc Matas Salla i Josep Ferrer Llop

COMMENTS

 • I simply want to tell you that I am just beginner to weblog and seriously liked this web site. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You amazingly have really good articles. Cheers for revealing your web-site.

 • What are some really good poetry blogs or websites to post journal entries?

 • Great blog post, I’ve bookmarked this page and have a feeling I’ll be returning to it often.

 • Copyright? Can I distribute publically distributed legal articles to my clients without violating copyright?

 • I am looking both for blog sites that offer honest, balanced discourse on all problems or blogs that have a liberal or left-wing angle. Thank you.

 • 675258 546614When I came more than to this post I can only appear at part of it, is this my net browser or the internet internet site? Should I reboot? 602261

 • 141123 607149Thrilled you desire sensible business online guidelines maintain wearing starting tools suitable for the certain web-based business. cash 296872

 • Hi, i have a cost-free wordpress blog. I have actually included the widgets that come in the widget section. However exactly how do i add widgets that are from 3rd parties such as clustrmaps? If totally free wordpress blogs don’t allow that, which free blog solution permits that?.

 • I’m looking for some truly good company blogs to contribute to my google viewers that are worthwhile complying with on an ongoing basis. Can you make and also recommendations? I have Seth Godin’s already. Many thanks!. It would certainly additionally be handy if you informed me why you suched as these blog sites.

 • 556234 700404You made some decent points there. I looked on the internet for the dilemma and discovered most individuals will go coupled with along along with your internet site. 104359

 • Do you accept guest posts? I would like to write couple articles here.

 • What is your point of view of individual blogs and also on-line journaling?

 • I’m really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog audience have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any recommendations to help fix this issue?

 • Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 • I’ve already been examinating away some of your tales and it is pretty excellent things. I’ll certainly bookmark your own blog.

 • But a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding style and design .

 • 569303 622587I like this web site really much, Its a very good position to read and receive information . 140069

 • I enjoy reading individual blogs, Mother blogs, and so on. What is the best method to discover these kinds of blogs online? The very best method I have is simply adhering to favorites people have – mosting likely to one blog writers «faves» after that the following blog owners faves, and so forth … I have actually tried Google Blogsearch but all that offers me is old newspaper article, etc. Nothing individual in all … Exactly how do you look for personal blogs?.

 • 887196 194623I was reading via some of your content material on this internet web site and I believe this site is genuinely instructive! Keep putting up. 289895

 • 1 simple free Android app that finds 10’s of thousands of unique followers for you.

 • 694771 908784I dont usually comment but I gotta state thanks for the post on this fantastic 1 : D. 344330

 • link:Stunning pictures of the beutiful Krita Sanon with music Luka Chuppi Duniyaa coca cola tu luka chuppi

 • Yes, there are an awesome load of action sequences, which may i point out looked pretty well done ; but there isn’t much more to it – there isn’t any story , the other characters don’t even try to make a stance, and the gaps between the action sequences are just tedious.

 • 163163 387098Just wanna input on few general items, The internet site layout is perfect, the articles is extremely superb : D. 431284

 • 158788 335350Thank you for your wonderful post! It has long been really insightful. I hope that you will continue sharing your wisdom with us. 89438

 • How to request google adsense account for my all 3 blog sites and also 2 internet sites?

 • 185003 109346 Nice post. I learn something far more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content material from other writers and practice a little something from their store. Id prefer to use some with the content material on my weblog whether you dont mind. Natually Ill give you a link on your web blog. Thanks for sharing. 707149

 • 581853 648470You completed certain very good points there. I did searching on the topic matter and identified most persons will go together along with your weblog 386609

 • What is a good complimentary blogging site that I can react to blogs and also others will reply to me?

 • 922886 328199I discovered your website web site online and check numerous of your early posts. Keep on the top notch operate. I just now additional your Feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading significantly far more from you discovering out later on! 638986

 • 450996 421309Some genuinely rattling function on behalf of the owner of this website , utterly wonderful content material . 285876

 • Are there any type of excellent verse sites that you understand of so that I can have an account that has great deals of room to kind out stories/poems on? Or do you know of any writing sites in all that I could post blog sites on, type of like having a whole website to myself?.

 • 121821 592618I like this weblog it is a master piece! Glad I discovered this on google. 429048

 • 551433 732147Thank you for sharing excellent informations. Your web site is very cool. 137868

 • 183459 780277hi there, your internet site is discount. Me thank you for do the job 8298

 • 464247 310024Fantastic internet site you got here! Yoo man excellent reads, post some more! Im gon come back so greater have updated 885560

 • 920948 389187We supply you with a table of all of the emoticons that can be used on this application, and the meaning of each symbol. Though it may possibly take some initial effort on your part, the skills garnered from regular and strategic use of social media will create a strong foundation to grow your business on ALL levels. 131628

 • 97171 82866Helpful details. Fortunate me I discovered your internet internet site by chance, and Im surprised why this twist of fate didnt happened earlier! I bookmarked it. 740397

 • 31257 458104Extremely interesting information !Perfect just what I was searching for! 794491

 • I need to earn a little extra money as well as I am a really opinionated person so I feel like composing blog sites would be a good start to making some extra cash money. I am a full-time college student as well as I likewise have a $20 hr a week task however I am still having troubles making ends meet. Many thanks for any assistance!.

 • 264873 92785You produced some decent points there. I looked on the net to the concern and discovered most people goes together with along together with your site. 584221

 • 406845 131058You created some decent points there. I looked online for that issue and found most people goes coupled with with all your website. 236093

 • 832215 104801Just wanna input on couple of general things, The website design is perfect, the articles is very excellent : D. 649850

 • 545823 62326hello I was very impressed with the setup you used with this site. I use blogs my self so great job. definatly adding to bookmarks. 475258

 • 697245 627296Whoa! This blog looks just like my old one! Its on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors! 323879

 • 694806 478757I will tell your buddies to visit this internet site. .Thanks for the post. 646964

 • 826854 992087This really is a really exciting post, Im searching for this know how. So you comprehend I established your internet site when I was searching for websites like my own, so please look at my web site someday and post me a opinion to let me know how you feel. 26249

 • Kim

  In other words, how do i look for blog sites that fit what I intend to read about? Does anyone recognize just how to BROWSE through blogs by subject or whatever on blog owner?.

 • Hey there, Can I copy this post image and implement it on my personal web log?

 • I simply want to tell you that I’m beginner to blogging and site-building and definitely liked you’re web blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly come with perfect articles. Regards for revealing your web page.

 • 93627 216665this is quite fascinating. thanks for that. we need to have a lot more sites like this. i commend you on your wonderful content material and exceptional subject choices. 567523

 • Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing.

 • Just how can I import my blog to one more gmail account?

 • Can I simply say exactly what a relief to get someone who actually knows what theyre dealing with on the internet. You actually know how to bring a difficulty to light and make it important. The diet must see this and fully grasp this side on the story. I cant believe youre not more common because you undoubtedly hold the gift.

 • I discovered your site internet site on yahoo and check a few of your early posts. Continue to keep inside the excellent operate. I just additional encourage RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading far more on your part later on!…

 • Cheers, here from yanex, me enjoyng this, i will come back soon.

 • Youre so cool! I dont suppose Ive read something similar to this before. So nice to get somebody by incorporating authentic applying for grants this subject. realy appreciation for starting this up. this website are some things that’s needed over the internet, somebody after a little bit originality. helpful project for bringing something new to the web!

 • Can I just say thats a relief to get a person that truly knows what theyre discussing on the web. You actually understand how to bring a concern to light and produce it important. The diet need to read this and can see this side with the story. I cant believe youre not more well-liked since you undoubtedly contain the gift.

 • I have observed that over the course of making a relationship with real estate proprietors, you’ll be able to get them to understand that, in every real estate financial transaction, a payment is paid. In the end, FSBO sellers will not “save” the commission rate. Rather, they fight to earn the commission by simply doing a good agent’s work. In accomplishing this, they devote their money and also time to execute, as best they might, the responsibilities of an broker. Those tasks include revealing the home by way of marketing, introducing the home to prospective buyers, building a sense of buyer emergency in order to make prompt an offer, organizing home inspections, dealing with qualification check ups with the loan company, supervising repairs, and facilitating the closing.

 • F*ckin’ awesome things here. I’m very glad to see your article. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 • Simply just how does one make money from blogs? How does one begin it or deal with it? Exists a particular means to do it? Simply just how does one earn money from blogs to begin with? Where does one begin in this? Do you have to promote and use your credit card? Are there any kind of certain sort of rules you need to follow? Do you need to set the blog up on your own or exist ones that assist you establish it up? How do you obtain advertisers on your blog site? Are people restricted to the number of blog sites online? Exactly how typically do you earn money?. Many thanks for the aid!.

 • Appreciate the efforts

 • I meant to submit you that small word just to say thank you when again for those terrific techniques you have contributed in this case. This is very remarkably generous with you in supplying unreservedly all that numerous people could probably have marketed for an electronic book to generate some dough on their very own, chiefly contemplating that you could probably have tried out it in case you deemed important. People assistance also served to grow to be uncomplicated way to be specific that numerous people have the exact same fervor seriously like my extremely personal to find out way additional in regard to this matter. I know there are many additional satisfying sessions forward for these who scan as a result of your website publish.

 • best pron

  IdSbCf pretty beneficial stuff, overall I feel this is well worth a bookmark, thanks

 • Thank you for the sensible critique. Me & my cousin were just preparing to do some research on this. We grabbed a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic info being shared freely out there…

 • It absolutely was any exhilaration finding your site yesterday evening. We arrived here these days seeking something totally new. I used to be not disappointed. Your opinions on brand new approaches on this factor were helpful as well as an superb help to me personally. Appreciate leaving out time to write out these items and for discussing your thoughts.

 • very Great post, i actually love this web site, carry on it

 • Kallos

  Major thanks for the blog.Much thanks again. Great.

 • Very well said, your blog says it all about that particular topic.*~”*~

 • Dani Daniels

  Very informative article.Thanks Again. Fantastic.

 • His Secret Obsession Review

  Right now it looks like Drupal is the top blogging platform out there right now. (from what I ave read) Is that what you are using on your blog?

 • the best addition on our garden that we have are those garden swings, the garden swings made our kids very very happy::

 • An interesting discussion is worth comment. I believe that you should write on this topic, it might not often be a taboo subject but normally folks are insufficient to communicate in on such topics. To another location. Cheers

 • Parasite backlink SEO works well 🙂

 • […] Read 76524 More here on that Topic: netpor.org/?p=1299 […]

 • Would you be involved in exchanging hyperlinks?

 • «Thanks-a-mundo for the article post.Really thank you! Keep writing.»

 • You made some decent points there. I looked on the net for your problem and located most people goes together with along with your internet site.

 • privatni

  since you most certainly possess the gift.

 • there are many good family resorts that you can find both online and offline, some are very cheap too“

 • The great things about African Mangoo means very much to us.

 • may tap the duc thanh hoa

  You made a number of good points there. I did a search on the subject and found most persons will agree with your blog.

 • may tap the duc thanh hoa

  This unique blog is really cool as well as informative. I have chosen a lot of helpful things out of this amazing blog. I ad love to go back every once in a while. Thanks!

 • synacthen depot

  You made some clear points there. I did a search on the subject and found most individuals will consent with your site.

 • Bonnie

  Major thankies for the post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 • I saw a lot of website but I conceive this one has something extra in it.

 • William

  Spot on with this write-up, I honestly feel this amazing site needs far more attention. I all probably be back again to see more, thanks for the info!

 • Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and web and this is really annoying. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 • muscle enlargement from gadget Europe

  I visited many sites except the audio quality for audio songs current at this web

 • I simply desire to tell you that I am new to blogging and really cherished your post. More than likely I am likely to store your blog post . You definitely have fantastic article content. Admire it for swapping with us your very own blog document

 • Tattoo Shop

  I truly appreciate this article.Really looking forward to read more. Really Great.

 • Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is really annoying. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 • Heya there, just started to be receptive to your article through Search engine, and have found that it’s truly good. I’ll be grateful for should you continue on this informative article.

 • http://satu-bangsa.net/

  Very neat article post.Really thank you! Want more.

 • Kanalizacionnaja drobilka

  Very superb information can be found on web blog.

 • I’d ought to check with you here. Which isn’t some thing Which i do! I like reading an article that could get people to feel. Also, thank you allowing me to comment!

 • code

  sprinted down the street to one of the button stores

 • promo

  Sorry for my English.You completed a few nice points there. I did a search on the subject matter and found most persons will agree with your blog.

 • What are some good and preferred internet sites for blogs???.

 • It’s actually nearly unthinkable to encounter well-qualified individuals on this matter, fortunately you look like you comprehend the things you’re preaching about! Gratitude

 • site

  You need to participate in a contest for among the best blogs on the web. I all recommend this web site!

 • disocunt

  This particular blog is without a doubt entertaining and also factual. I have found many useful stuff out of this amazing blog. I ad love to visit it again soon. Thanks!

 • site

  Keep up the abundant labor , I recite hardly any blog posts on this locate and I believe that your blog is rattling interesting and contains sets of fantastic information.

 • rescator.cc

  Its hard to find good help I am forever proclaiming that its hard to procure good help, but here is

 • hair and makeup copenhagen

  technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list

 • rctd 252

  result of concerns relating to your in basic dental remedy?

 • Amazon Affiliate Program in Nigeria 2019: Create Account Successfully

  I think other website proprietors should take this site as an model, very clean and excellent user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 • nnu

  This is one awesome post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 • Clickbank

  You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most people will agree with your website.

 • It is perfect occasion to get some preparations for the upcoming. I have go through this piece of writing and if I have the ability to, I want to recommend you number of insightful suggestions.

 • https://www.prospernoah.com/how-can-you-make-money-online-with-1000-naira/

  Really informative article post.Thanks Again. Will read on

 • Affiliate programs in nigeria 2019

  What as up, just wanted to tell you, I enjoyed this blog post. It was helpful. Keep on posting!

 • Shira

  It as not that I want to replicate your web-site, but I really like the pattern. Could you let me know which style are you using? Or was it tailor made?

 • Cecil

  Very interesting info !Perfect just what I was looking for! Charity is injurious unless it helps the recipient to become independent of it. by John Davidson Rockefeller, Sr..

 • It can be practically impossible to see well-aware individuals on this area, fortunately you appear like you understand what exactly you’re writing on! With Thanks

 • Juan

  iаЂа›?Bewerten Sie hier kostenlos Ihre Webseite.

 • porn movie

  Thanks so much for the article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 • freeutility

  Wow! Thank you! I continually needed to write on my blog something like that. Can I include a fragment of your post to my site?

 • playgames

  Ridiculous quest there. What happened after? Good luck!|

 • coupon

  There is definately a great deal to know about this topic. I like all of the points you made.

 • https://kamagraapotheek.nl/blog/viagra-kopen-zonder-recept/

  Thanks so much for the article post.Really looking forward to read more. Will read on

 • Motivation

  you modify it yourself? Either way stay up the nice quality writing, it is

 • warranty on cars

  Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 • It’s actually almost not possible to find well-informed individuals on this subject, then again you come across as like you understand the things you’re raving about! Thanks A Lot

 • warranty auto

  Wow! Thank you! I continually wanted to write on my website something like that. Can I include a part of your post to my blog?

 • quora

  You have mentioned very interesting details ! ps nice website . To grow mature is to separate more distinctly, to connect more closely. by Hugo Von Hofmannsthal.

 • Dung

  time a comment is added I get four emails with the

 • Royce

  Valuable info. Lucky me I found your web site by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 • Adaline

  Muchos Gracias for your blog article.Thanks Again. Cool.

 • Reena

  You made some clear points there. I did a search on the subject matter and found most people will approve with your site.

 • Highly alluring data you’ll have said, say thanks a lot for writing.

 • It can be practically impossible to see well-aware women and men on this content, however , you seem like you realize what exactly you’re preaching about! Appreciate It

 • Good day here, just turned conscious of your wordpress bog through Yahoo and bing, and realized that it is seriously informational. I will value in the event you keep up this idea.

 • It’s almost unthinkable to come across well-updated men and women on this niche, still you appear like you understand those things you’re revealing! Bless You

 • Hello, i really think i will be back to your site

 • jufe 088

  If some one wants to be updated with hottest technologies afterward he must be

 • JUFE-085

  Muchos Gracias for your post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 • RCTD-252

  Im thankful for the blog post.Much thanks again. Keep writing.

 • I really hope to advise you that I am new to wordpress blogging and clearly adored your article. Very possible I am prone to save your blog post . You literally have memorable article materials. Acknowledge it for share-out with us the best internet webpage

 • Text Chemistry Review

  It as not that I want to duplicate your web-site, but I really like the style and design. Could you let me know which style are you using? Or was it especially designed?

 • Hi there, just became conscious of your web page through Search engine, and discovered that it’s pretty beneficial. I will appreciate in the event you persist such.

 • playlist

  Looking around While I was browsing today I noticed a excellent article about

 • vudu redeem code

  Thanks a lot for the blog article. Cool.

 • Awesome, this is what I was looking for in google

 • oakley si promo code 2019

  I reckon something really special in this internet site.

 • uhaul coupons

  Wow, great blog article.Thanks Again. Keep writing.

 • parking spot promo code dfw

  I will right away grasp your rss feed as I can at in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

 • honest diapers coupon printable

  Whoa! This blog looks just like my old one! It as on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!

 • priceline coupons that work

  It as really a great and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 • canopy couture coupon code

  or fashionable and useful, you will easily find your Id Nike Blazers sandals at a discount price to fit your budget.

 • ray bans sale

  Remarkable! Its actually amazing paragraph, I have got much clear idea concerning from this article.

 • thrifty car rental coupons

  Merely wanna comment that you have a very nice website , I like the design and style it really stands out.

 • flexjobs promo code

  I really liked your post.Thanks Again. Want more.

 • It is actually practically impossible to see well-updated individual on this niche, regrettably you appear like you understand what you’re raving about! Thanks A Lot

 • poshmark invite code reddit 2019

  Say, you got a nice post.Much thanks again. Really Great.

 • Actually my blog name is not relevant to my blog specific niche. in this time i want to transform my blog to a web site through blogger. however i do not understand if i will do it, after that just how much will influence my blog website traffic?.

 • dunham's. coupons

  I think this is a real great article post.Thanks Again. Awesome.

 • apps for pc free download

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!. Thanks For Your article about &.

 • seo vancouver

  It’а†s actually a great and helpful piece of information. I am happy that you shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 • Respect to website author , some wonderful entropy.

 • SEO Vancouver

  I’а†ve recently started a blog, the info you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 • SEO Vancouver

  Really enjoyed this blog article.Thanks Again. Much obliged.

 • SEO Vancouver

  pretty helpful material, overall I believe this is worth a bookmark, thanks

 • It is actually near unthinkable to see well-advised individuals on this content, unfortunately you seem like you be aware of the things that you’re raving about! Thanks A Lot

 • shower doors frameless

  Right now it appears like Drupal would be the preferred blogging platform obtainable at the moment. (from what I ave read) Is that what you are working with in your weblog?

 • Hullo here, just got aware about your blog page through Search engine, and realized that it is pretty educational. I’ll be grateful for should you continue on this informative article.

 • SEO Vancouver

  This is certainly This is certainly a awesome write-up. Thanks for bothering to describe all of this out for us. It is a great help!

 • noom discount code june 2019

  Major thanks for the article post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 • dollar car rental nz promo code

  This post is genuinely a fastidious one it assists

 • current check order promo code

  This unique blog is no doubt cool as well as informative. I have picked up helluva helpful stuff out of this amazing blog. I ad love to return over and over again. Thanks a lot!

 • swag codes swagbucks

  What as up, I read your new stuff regularly. Your writing style is witty, keep it up!

 • SEO Vancouver

  very nice put up, i actually love this website, carry on it

 • canvas on demand free shipping code

  Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 • SEO Vancouver

  This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

 • bj's $10 off membership coupon

  You ave got the most impressive webpages.|

 • I simply desire to show you that I am new to wordpress blogging and pretty much loved your website. Very possible I am prone to save your blog post . You undoubtedly have extraordinary article information. Be Grateful For it for telling with us the best internet site report

 • alamo rental car coupon codes discounts

  Wow! Thank you! I always needed to write on my website something like that. Can I implement a part of your post to my blog?

 • discount code for qalo

  Well I definitely liked studying it. This information provided by you is very useful for good planning.

 • party wear saree

  Thanks for sharing, this is a fantastic article.Much thanks again. Awesome.

 • plum paper coupons

  This post is invaluable. When can I find out more?

 • latest news capread

  Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 • Jimmy Johns Coupons

  Well I really liked studying it. This subject provided by you is very practical for accurate planning.

 • HarborFreight Coupon

  Right now it sounds like Expression Engine is the top blogging platform out there right now. (from what I ave read) Is that what you are using on your blog?

 • Hiya there, just started to be aware about your web page through yahoo, and have found that it is quite informative. I’ll be grateful for should you continue on this informative article.

 • KralOyun

  Nice blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 • joann fabric coupon code in store

  Thank you for your blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

 • FreePeople Coupons

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!. Thanks For Your article about &.

 • ovusensecoupon 2018

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

 • Peoria Charter Promo code

  Very good article! We are linking to this great content on our website. Keep up the great writing.

 • mcgraw hill connect promo code fall 2019

  Major thankies for the article.Really thank you! Really Cool.

 • lumber liquidators coupon codes

  This awesome blog is definitely entertaining and informative. I have discovered a lot of handy advices out of this amazing blog. I ad love to return over and over again. Thanks!

 • Might be near unattainable to come across well-qualified visitors on this issue, however you come across as like you be aware of the things you’re preaching about! Excellent

 • chuck e cheese coupons for pizza

  Visit this I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 • classic car wash winter garden

  Muchos Gracias for your blog article.Really looking forward to read more. Fantastic.

 • lowes coupon code generator 10 off 50

  Im thankful for the article post.Much thanks again. Cool.

 • black angus campfire feast coupon 2018 hawaii

  You made some good points there. I looked on the internet for the topic and found most people will agree with your site.

 • cox promo code for internet july

  magnificent points altogether, you just won a brand new reader. What may you suggest in regards to your publish that you made a few days ago? Any sure?

 • photoshop

  since it provides quality contents, thanks

 • anthony richards free shipping coupons

  magnificent issues altogether, you simply won a emblem new reader. What may you recommend in regards to your post that you just made a few days in the past? Any sure?

 • doctor on demand coupons 2019

  the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so

 • Absolute stimulating advice you’ll have stated, thank you so much for putting up.

 • I merely intend to inform you that I am new to wordpress blogging and extremely loved your report. Very possible I am likely to bookmark your blog post . You absolutely have excellent article information. Like it for expressing with us your website post

 • Pet Supply Plus Coupon july

  This unique blog is without a doubt interesting and besides informative. I have picked a lot of interesting tips out of it. I ad love to return every once in a while. Cheers!

 • Kendall Hunt Coupon Code nov

  Right now it seems like WordPress is the best blogging platform available right now. (from what I ave read) Is that what you are using on your blog?

 • SEO Vancouver

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Much thanks again. Want more.

 • sky zone coupon code january 2019

  Very nice write-up. I absolutely appreciate this site. Stick with it!

 • omni cheer coupon promo code

  Thank you for your blog article.Really looking forward to read more. Fantastic.

 • zavazone coupons

  Thanks again for the blog article. Much obliged.

 • love nikki latest redeem code

  This is one awesome article.Really looking forward to read more. Great.

 • new promo codes for ibotta

  Thank you for helping out, excellent information. The four stages of man are infancy, childhood, adolescence, and obsolescence. by Bruce Barton.

 • poster my wall promo code

  This website definitely has all of the information and facts I wanted about this subject and didn at know who to ask.

 • target sports usa discount coupon code

  Major thankies for the article.Really thank you! Cool.

 • austin aquarium coupon 2019

  Very good blog.Much thanks again. Keep writing.

 • dillon's restaurant coupons printable

  It as genuinely very complicated in this active life to listen news on TV, so I simply use world wide web for that purpose, and obtain the latest news.

 • Love Nikki Dress Up Queen Redeem Codes

  Wholesale Mac Makeup ??????30????????????????5??????????????? | ????????

 • colourpop discount code 10

  It as really a great and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • g suite promo code usa

  What as up, just wanted to tell you, I liked this post.

 • roblox promo codes april 2019

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Cool.

 • thrift book coupons 2018

  Very informative article.Really looking forward to read more.

 • promo codes for roolee boutique

  I think this is a real great article post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 • ubereats promo code for existing users sydney

  It as hard to search out educated individuals on this matter, however you sound like you understand what you are speaking about! Thanks

 • shutterfly ornaments coupons

  Thanks for taking the time to publish this

 • It’s nearly unthinkable to see well-educated americans on this matter, and yet you seem like you understand the things that you’re talking about! Excellent

 • spider man ps4 discount code playstation store

  I will right away grab your rss feed as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you ave any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 • Truly stimulating elements you have said, thanks a lot for publishing.

 • SEO Vancouver

  Wow, great article post.Really looking forward to read more. Awesome.

 • I really want to notify you that I am new to writing a blog and incredibly enjoyed your site. Likely I am inclined to save your blog post . You simply have extraordinary article content. Appreciate it for share-out with us your main site post

 • Hullo here, just turned out to be aware of your post through yahoo, and realized that it’s very informational. I will be grateful should you continue on this.

 • What is SEO

  It as really a nice and useful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • kitchen design

  This excellent website truly has all the information I wanted concerning this subject and didn at know who to ask.

 • Newspaper advertising agency in delhi

  There is certainly a lot to find out about this subject. I love all of the points you ave made.

 • SEO Vancouver

  IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžd should talk to you here. Which is not some thing I do! I quite like reading a post which will make people believe. Also, numerous thanks permitting me to comment!

 • latest apk for pc download

  Im grateful for the blog post.Much thanks again. Want more.

 • SEO Vancouver

  Nice piece of info! May I reference part of this on my blog if I post a backlink to this webpage? Thx.

 • SEO Vancouver

  I think this is a real great blog article.Thanks Again. Really Cool.

 • bbc world news

  Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I ave really enjoyed surfing around

 • Text Chemistry Amy North

  I really liked your blog post.Really looking forward to read more. Will read on

 • SEO Vancouver

  Very informative blog post.Really looking forward to read more. Really Great.

 • SEO Vancouver

  This site was how do you say it? Relevant!!

 • SEO Vancouver

  Im grateful for the article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 • SEO Vancouver

  You made some respectable factors there. I looked on the internet for the problem and located most individuals will associate with along with your website.

 • SEO Vancouver

  You made some good points there. I did a search on the issue and found most guys will approve with your site.

 • tich diem

  My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 • marketwatch.com

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!

 • flat belly fix fat burning tea recipe

  your about-all dental treatment? This report can empower you way in oral cure.

 • affordable seo services

  It is best to participate in a contest for among the finest blogs on the web. I all recommend this web site!

 • https://mymetalcraft.com

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, as well as the content!

 • mymetalcraft

  It as the little changes which will make the largest changes.

 • Fatimah

  You completed a few nice points there. I did a search on the theme and found the majority of people will consent with your blog.

 • JAV

  Thanks again for the article post.Much thanks again. Much obliged.

 • i love bloghoping and i really love to comment on your blog.

 • newspaper advertising agency

  Really appreciate you sharing this article.Really thank you! Cool.

 • Just wanna state that this is very helpful , Thanks for taking your time to write this.

 • Enjoyed examining this, very good stuff, thanks .

 • buy laptop cables

  Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance

 • maze game scare

  These are really impressive ideas in regarding blogging.

 • craigslist canada wide search

  This unique blog is really interesting as well as diverting. I have picked up a lot of handy tips out of this amazing blog. I ad love to return every once in a while. Thanks a lot!

 • co so san xuat hop giay tphcm

  Thanks for the blog post.Really thank you! Really Cool.

 • Boost your traffic - Cheap SEO

  Muchos Gracias for your blog post.Really looking forward to read more. Want more.

 • ايجي بست

  Muchos Gracias for your article post.Really thank you! Will read on

 • 사설토토사이트

  Really enjoyed this blog post.Much thanks again. Much obliged.

 • north shore seo

  It as really a nice and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 • industrial shelving brisbane

  What as Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Good job.

 • scare game

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 • to read more

  Thank you for sharing this fine piece. Very inspiring! (as always, btw)

 • to learn more

  Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment

 • to read more

  Interesting post. Can??t wait to hear more!

 • affordable seo

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as well as the content!

 • it seo

  you are actually a just right webmaster. The website

 • web search optimization google

  I truly appreciate this blog post. Will read on…

 • corporate seo experts

  Perfectly composed articles , thankyou for selective information.

 • seo experts vancouver

  Many thanks for sharing this good write-up. Very inspiring! (as always, btw)

 • welding positioners

  I simply could not depart your website prior to suggesting that I extremely loved the usual information a person provide in your guests? Is going to be back regularly to check up on new posts.

 • dau phun may in mau epson T60

  you might have an important weblog here! would you wish to make some invite posts on my blog?

 • SEO Vancouver

  Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It will always be useful to read content from other authors and practice a little something from other sites.

 • Just wanna input on few general things, The website layout is perfect, the articles is very superb : D.

 • I’m developing a new blog site regarding literature (what I’ve reviewed, what I read), yet I’m having problem thinking about a title. I such as the suggestion of something involving an obsession with literary works yet I think bookophilia gets on the typical side. What do you consider Litophilia? Is it as well similar to «lithophilia» Which implies the love of stones? Any ideas? Thanks!.

 • EZ Battery Reconditioning Review

  Major thanks for the blog post.Really thank you! Really Cool.

 • female sex doll

  What would be your subsequent topic subsequent week in your weblog.*:* a-

 • website optimization vancouver

  Lovely just what I was searching for.Thanks to the author for taking his clock time on this one.

 • official link

  Looking forward to reading more. Great article post.Really looking forward to read more.

 • the solution

  You made some really good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 • check that

  I truly appreciate this article post.Much thanks again. Will read on

 • how to promote your youtube channel on pc

  I think this is a real great article post.Really looking forward to read more. Really Great.

 • Tattoo Studio

  I think this is a real great post.Really looking forward to read more. Awesome.

 • www.anzzi.com/product-category/bathroom/bathroom-sinks/

  I seriously delight in your posts. Many thanks

 • know more

  I will tell your friends to visit this website..Thanks for the article.

 • I like this site, some useful stuff on here : D.

 • SEO Vancouver

  This is one awesome article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 • freememeskids

  Very good blog post.Really thank you! Fantastic.

 • Just wanna input on few general things, The website layout is perfect, the articles is very superb : D.

 • I just want to say I am all new to weblog and definitely liked you’re web-site. Most likely I’m want to bookmark your site . You absolutely come with exceptional article content. Cheers for sharing your blog.

 • https://www.prospernoah.com/nnu-forum-review//

  wonderful issues altogether, you simply won a new reader. What would you recommend in regards to your post that you just made some days ago? Any certain?

 • du an laimian city

  You can certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 • Respect to website author , some wonderful entropy.

 • murat fedakar

  Major thankies for the blog.Really looking forward to read more. Great.

 • empresas de limpieza curriculum

  simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 • bolsos bandolera mujer baratos

  Im thankful for the blog.Much thanks again. Will read on

 • imessage for windows 10

  The info mentioned within the article are several of the very best readily available

 • garageband for windows 10

  Nice blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 • viral marketing example

  I want to encourage you to continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 • SEO Vancouver

  My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You cann at imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 • SEO Vancouver

  Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 • search engine optimization

  It as not that I want to duplicate your web page, but I really like the style. Could you tell me which style are you using? Or was it especially designed?

 • SSNI-574

  This rather good phrase is necessary just by the way

 • tsx

  I think this is a real great blog. Want more.

 • SEO Vancouver

  Thank you for your post.Much thanks again. Really Cool.

 • du an eco xuan

  Very interesting info!Perfect just what I was searching for!

 • thiet ke noi that nha pho

  It as wonderful that you are getting ideas from this article as well as from our discussion made here.

 • iPhone carding method

  I take pleasure in, lead to I found just what I used to be taking a look for. You ave ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 • Orange county Toyota dealer

  This website was how do I say it? Relevant!! Finally I ave found something which helped me. Thanks!

 • cerita dewasa tante

  There as definately a great deal to know about this subject. I love all of the points you have made.

 • seo consultant Vancouver

  It as nearly impossible to find educated people in this particular topic, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

 • Peculiar this blog is totaly unrelated to what I was searching for – – interesting to see you’re well indexed in the search engines.

 • This page reminds me of the other comment I was looking at

 • crear aplicaciones android google

  I was very pleased to find this website. I wanted to thank you for your time for this wonderful post!! I definitely enjoy reading it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 • accounting and tax services

  Some really prime content on this web site , bookmarked.

 • ABP 900

  Very nice and informative.It is just i was looking for.

Leave a Comment